Sociedad - Barcelona
3 - 4

Matchrapport: Real Sociedad – FC Barcelona 2–3 (efter straffar)
Puig satte den avgörande straffen som skickade Barca till final.

Det krävdes en straffläggning för att skilja lagen åt. Väl där steg Ter Stegen fram med två räddningar. Den avgörande straffen satte Riqui Puig, som på så vis skickade Barca till Supercup-finalen.

Första halvlek:
Det var Real Sociedad som tog tag i taktpinnen från start. Med bollinnehavet under kontroll kunde de skapa några halvchanser. Deras höga press gav också utdelning i form av några bra lägen. Alexander Isak fick det bästa läget när han löpte i djupet men Ter Stegen kom ut och gjorde sig stor och kunde på så sätt rädda Isaks försök.

Men Barca jobba in sig i matchen och vassast såg Dembele ut. När han fick bollen tvekade han inte att utmana och sätta fart mot motståndarnas kortlinje. Dock saknades det skärpa när han väl kom till avslut.

I den 39:e matchminut kom dock Barcas 1–0 mål. Martin Braithwaite slog en djupledsboll till Griezmann på vänsterkanten. Som i sin tur satte ett perfekt inlägg som en framåtlöpande Frenkie de Jong kunde sätta panna på och 1–0 var ett faktum. Och visst har Frenkie de Jong fått en hel del utdelning för sitt jobb på mittfältet sen årsskiftet?

Andra halvlek:
Det tog inte ens fem minuter innan domaren pekade på straffpunkten till Real Sociedads fördel. Ett inlägg från Oyarzabal träffade de Jong på armen vilket innebar VAR-check, bekräftad straff och Oyarzabal kunde kyligt sätta dit 1–1.

Efter det tidiga målet fick La Real momentumet på sin sida och man fortsatte att sätta press på en lite skakat Barca.

Andra halvleken påminde mycket om den första, där båda lagen turades om att skapa halvchanser. Barcas bästa chans fick Dembele när man lyckades kontra och komma fyra man mot tre. Dessvärre var avslutet inte av högsta klass och känslan var att man hade missat ett jätteläge.

När ungefär hälften av halvleken hade gått ersatte Trincao dansken Martin Braithwaite men portugisen lyckades inte göra ett större intryck innan domaren blåste av den andra halvleken. Vilket betydde att en förlängning väntade.

Första förlängningskvarten
Riqui Puig och Pjanic kom in för Busquets och Pedri. I övrigt bjöd den första delen av förlängningen inte på någon underhållande fotboll. Det hela skulle väl närmast kunna beskrivas som ett ställningskrig när bägge laget försökte styra spelet. La Real hade en bra möjlighet när Zaldua avslutade från utanför straffområdet men där Ter Stegen kunde sträcka ut och styra bollen till en hörna.

Dock hade Barca den klart bästa chansen genom Dembele. Griezmann vann bollen högt och Barca kunde ställa om. Trotts att man var fyra mot två kunde Dembele inte göra mer än att avsluta rakt på Sociedad-keepern Remiro.

Andra förlängningskvarten
Mer eller mindre jämt där Griezmann hade Barcas bästa chans. Förlängningens bästa chans gick dock till Real Sociedad och Adnan Januzaj som satte en frispark i stolpen. Efter 120 minuters spel blåste domaren av matchen vilket innebar straffläggning.

Straffläggning
In Riqui we trust. Även Ter stegen får en shout out.

I finalen på söndag väntar antingen Athletic Bilbao eller Real Madrid. Vi hörs då!