Luka Modric hoppade in, assisterade och segrade. Veteranen visade vad han betyder när Real Madrid kom undan med blotta förskräckelsen Balaídos.

Aggressivt, men ihåligt. Så kan Real Madrids insats borta mot Celta Vigo

Första halvlek:

Det var två taggade lag som klev ut på Balaídos gräsmatta. Real Madrid – för dagen uppställt i en trebackslinje – pressade aggressivt och högt redan från start. Celta Vigo tackade för utrymmet, spelade sig ur och kontrade.

I den sjunde minuten frispelades Williot Swedberg efter en fenomenal passning signerad Borja Iglesias. Thibaut Courtois i Real-målet lät sig dock inte överlistas, och styrde i stället svenskens avslut tätt utanför stolproten.

Efter det kändes varje hemmakontring farlig. I matchminut 20 kom till slut matchens första mål.

Eduardo Camavinga bröt ett Celta-uppspel högt på offensiv planhalva, och bollen landade framför fötterna på hans Kylian Mbappé. Fransmannen tvekade inte. I stället hittade han det bortre krysset och 1–0 var ett faktum.

Kort senare rullade Borja Iglesias in bollen bakom Courtois. Men den gången räddades ”Los Blancos” av linjedomaren.
Vilket innebar att ”Marängerna” gick till pausvila med en – relativt oförtjänt – 1–0-ledning.

Andra halvlek:

Det var ombytta roller när andra halvlek visslades igång. Efter 50 sekunder dribblade sig Jude Bellingham loss i straffområdet. Men engelsmannens avslut, från snäv vinkel, smet utanför bortre stolpen.

Därefter var det dags för Celtas kvittering. Efter 52 minuter drog hemmalaget upp ett mönsteranfall på högerkanten. Efter ett par fina kombinationer hittade Óscar Mingueza
fram till en helt ren ex-Hammarbyare i straffområdet. Swedberg gjorde inget misstag och placerade distinkt in 1–1 på halvvolley.

I den 54:e minuten återtog Real Madrid ledningen. Det trodde åtminstone Vinicius Junior när han, framspelad av Mbappé, rullade in bollen i tomt mål. Men den här gången var det Celtas tur att räddas av linjedomaren, som uppfattat en offside på Mbappé.

Efter en dryg timmes spel ersatte Luka Modric och Rodrygo Fede Valverde och Camavinga. Det gav effekt direkt. Efter cirka tre minuter på gräsmattan hittade Modric Vinicius med en fin genomskärare. Ballon d’Or-favoriten var säkerheten själv och placerade lugnt in 2–1.

Därefter såg Real länge ut att enkelt kunna spela av matchen. Åtminstone fram till den 92:a minuten. Efter ett onödigt bolltapp på offensiv planhalva kunde hemmalaget kontra. Det gjorde de också, och Celtas inhoppare Anastasios Douvikas fick fritt läge att stöta bollen i mål. Men den grekiske anfallarens avslut gick strax utanför Courtois högra stolpe. Vilket innebar att 2–1 blev slutresultatet.

Härnäst:

Segern betyder att Real Madrid nu har spelat in 24 poäng på tio matcher. Vilket är lika många som Barcelona. Den katalanska storklubben har dock spelat en match färre och ställs mot mittengänget Sevilla under söndagen. Härnäst för Real Madrid väntar Borussia Dortmund på hemmaplan i Champions League. Därefter, 26 oktober, möter Real Madrid Barcelona på bortaplan i säsongens första El Clasico.

Betyg Real Madrid (1-3-4-1-2):
Courtois – Gjorde en riktigt svettig räddning i sjunde minuten. Kan inte lastas för 1–1-målet.
Militão – 2. Hade det jobbigt i första halvlek. Spelade upp sig i andra. Men kommunikationen i backlinjen brast vid 1–1-målet.
Tchouaméni – 2. Läs Militão.
Rüdiger – 2. Läs Militão eller Tchouaméni.
Lucas Vazquez – 3. Stod som vanligt för en godkänd insats, varken mer eller mindre.
Valverde (ut 63’) – 2,5. Rev, slet och sprang. Men kom inte till sin rätt med boll.
Camavinga (ut 63’) – 3. Bra i presspelet. Hans bollvinst gav 1–0-målet. Allt som oftast spelbar.
Fran Garcia (ut 70') – 2,5. Vill mycket. Kanske för mycket ibland. Sprang bort sig i pressen ett par gånger vilket öppnade för farliga kontringar.
Bellingham – 2,5. Slätstruken insats. Vill ha bollen och bjuder på ett par delikatesser, men de leder för sällan till något.
Mbappé (82’ ut) – 3. Står för ett riktigt fint mål. I övrigt en okej insats. Måste få till ett bättre samarbete med resten av offensiven.
Vinicius Júnior – 3. Fint mål som blev matchavgörande. Försöker lite för ofta på egen hand.
Inhoppare:
Rodrygo (in 63’) – 2,5. Bidrar med löpvilja och har bra samarbete med resten av offensiven. Men den sista skärpan saknas.
Modric (in 63’) – 3,5. Kommer in och ger laget en ny dimension. Står direkt för en matchvinnande aktion. Vinner därefter frisparkar och ser till att laget kontrollerar matchen.