2020-07-16 21:00

Barcelona - Osasuna
1 - 2

Nederlag och besvikelse i Barcelona
Det blev förlust för Barcelona i La Ligas näst sista omgång, detta innebär att Barca slutar på en andraplats.

Nederlag och besvikelse i Barcelona

Det blev en andraplats i La Liga för Barcelona som får se sig besegrade av rivalerna Real Madrid. Även ikväll på Camp Nou skulle det bli nederlag för Barca, och få insatser under säsongen har varit så dystra som denna.

Vad är egentligen mest plågsamt, att låta hoppet leva vidare in i det sista, med en genomgående tro att något faktiskt är möjligt för att sedan i sista stund se allt försvinna? Eller är det att så tidigt som möjligt få förhoppningarna eliminerade, när det ändå inte kommer gå, och slås av den beklagliga insikten att man helt enkelt inte var nog bra och inte alls så nära som man trodde? Det är frågor alla Barcelona-anhängare nu tvingas ställa till sig själv, men oavsett vilket så är det alternativ två som är verkligheten då ligan avgjordes ikväll. Man säger att hoppet är det sista som lämnar en, och inför matchen fanns åtminstone möjligheten även om den var oerhört liten. Men genom en av de mest dystra insatser Barcelona har uppvisat på länge släcktes alla gnistor som fanns på förhand.

Inledningsvis böljade matchen fram och tillbaka med långskott och med felpass, och de slarviga passen kom främst från Leo Messi. En underhållande inledning dock, med gott om fart framåt och rörelse. Men just när Barca börjat stadga sig på Osasunas planhalva kom kallduschen. Efter att Osasuna drivit fram på vänsterkanten kunde Jose Arnaiz dunka in 0-1 på ett fint levererat inlägg efter 15 minuter. Efter målet började Barcelona mer och mer ta tag i bollen, med några halvdana målchanser som följd. Det närmaste man kom under kvarten efter målet var en frispark från Messi som nuddade ribbans överkant. Samtidigt som Barcas spel haltade kom rapporter från huvudstaden att Real tagit ledningen och var i och med det klara ligamästare. Om spelarna på planen redan då var medvetna om att ligan i det läget var avgjord är ovisst, men det som var tydligt och återspeglades i spelet var att den lilla möjligheten som fanns inte var något man längre trodde på. Slarvigt, intetsägande och ointresserat.

I den första halvleken lyckades man inte producera ett enda skott på mål, och det krävdes en bra bit in i andra innan det första skulle komma. Även fast man ofta fick upp bollen runt Osasunas straffområde var kreativiteten så uddlös och obefintlig att det räckte för Osasuna att mer eller mindre bara stå i sina positioner och stressa litegrann med en halvdan press. Värda det eller inte skulle ändå kvitteringen komma för Barcelona och som så många gånger förut handlade det självklart om individuell briljans från Leo Messi. Inbytte Suarez fixade en frispark strax utanför straffområdet som Messi skruvade över muren och stolpe in vid målvakt Sergio Herreras högra stolpe. Strax därefter blev även Osasunas Enric Gallego utvisad efter en ful armbåge i ansiktet på Lenglet. Solklart rött och nu var det upplagt för att Barca åtminstone kunde ta med sig tre poäng från kvällens drabbning.

Tiden gick, och Barcelonas spelare också mest bara gick på plan. I matchens slutskede skulle sedan också det mest osannolika ske efter att Osasuna skickat iväg en lång rensning som Lenglet nickat undan med bakhuvudet mitt in i plan. Hela Barcas mittfält och anfall blev hängande kvar på motståndarnas planhalva och Osasuna vann bollen och kontrade. Snabbt blev man 3 mot 2 och kunde överspela Barcelonas försvar och skicka in ett inlägg som sköts in av Roberto Torres i den 94:e matchminuten.

Barcelona förlorar alltså på hemmaplan mot ett Osasuna med 10 man och fastslår sin andraplats i årets La Liga. Ingen minns en tvåa, men kvällens insats vittnar om att det heller inte fanns mycket som var minnesvärt.


Matchfakta

Bollinnehav: 75% - 25% 
Skott: 11-9 
Skott på mål: 2-5  
Hörnor: 10-2 


 

Filip Elofsson2020-07-17 00:58:00
Author

Fler artiklar om Barcelona