Officiellt: Claudio Bravo går till Manchester City
Många titlar blev det för Bravo i Barcelona.

Officiellt: Claudio Bravo går till Manchester City

Barças sportchef Robert Fernández bekräftade efter ligapremiären mot Betis att Barcelona och Manchester City mer eller mindre hade nått en överenskommelse gällande Bravos övergång till Manchesterklubben. Nu är det helt klart att Bravo har skrivit på för City och han lämnar därmed Barcelona efter två mycket framgångsrika år.

När det stod klart att Barcelona hade värvat Claudio Bravo sommaren 2014 trodde nog de flesta att han var tänkt som en backup till Ter Stegen, som klubben hade värvat bara en månad före chilenarens ankomst till Katalonien. Om det var vad Luis Enrique också hade i åtanke kommer vi kanske aldrig få veta, men en skada precis när säsongen skulle starta satte stopp för Ter Stegen och Claudio Bravo fick möjlighet att visa vad han gick för. Och som han visade det.
 
Bravo har sedan dess varit Luchos förstaval i ligaspelet och under chilenarens två säsonger i klubben har han hjälpt laget att vinna två ligatitlar. Han är numera rekordhållare i klubben som den målvakt som hållit nollan längst – hela 754 minuter. Efter säsongen 2014/2015 kammade Bravo för första gången i Primera División hem Zamora-titeln som den målvakt som släppt in minst antal mål i ligaspelet – på 37 matcher släppte han in ynka 19 mål. Samma säsong fick han även LFP:s utmärkelse som ligans bästa målvakt.
 
Det har rapporterats att Luis Enrique inte ville att Bravo skulle lämna, vilket är förståeligt med tanke på vilken bra målvakt han är. Dessvärre tycker undertecknad att Lucho får ta på sig lite av ansvaret för att Bravo väljer att flytta till England. Lucho har skapat en konkurrenssituation på målvaktspositionen som inte har varit bra och den har knappast varit till gagn varken för Bravo eller Ter Stegen. Båda målvakterna tycktes tro att de värvades för att vara nummer ett och kanske var det också så. Om konkurrens i normala fall är bra är det just målvaktspositionen som är undantaget som bekräftar regeln. Där behöver det finnas en tydligt uttalad nummer ett och så har inte varit fallet, vilket har resulterat i två griniga målvakter och ingen riktig stabilitet, vilket är a och o när det gäller målvaktspositionen. Luis Enrique har velat ha två målvakter som nummer ett och den planen visade sig inte fungera. Resultatet av Luchos girighet ser vi nu; Claudio Bravo väljer att lämna.
 
Bravo har varit fenomenal under sin tid i Barcelona och Manchester City kan skratta sig lyckliga som värvar en av världens bästa målvakter. Att Bravo lämnar är givetvis tråkigt eftersom han är en fantastisk keeper som mot alla odds gjort saknaden efter Valdés minimal – för att inte säga icke-existerande. I slutändan är hans avsked dock en win-win-situation för honom själv, Ter Stegen och i förlängningen även för klubben. Nu kan Ter Stegen äntligen få sin efterlängtade startplats och visa att han är minst lika bra som Bravo – med potential att bli ännu bättre – och Bravo får med största sannolikhet en startplats i Peps lagbygge i Manchester.
 
Det är bara att tacka Bravo för alla strålande räddningar under de två gångna säsongerna och hans del i de två ligatitlarna Barcelona vann med honom mellan stolparna och önska honom stort lycka till i framtiden.
 
 
Moltes gràcies, Claudio!

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2016-08-25 17:45:00
Author

Fler artiklar om Barcelona