C.A. Osasunas historia
Club Atlético Osasuna
Bakgrunden till fotbollen i Navarra
Fotbollen fanns i Navarras huvudstad Pamplona redan 1900, mycket tack vare en student med efternamnet Emparán som utövade sporten med sina klasskamrater, oftast i tjurfäktningsarenor då avsaknaden av mark var stor. Senare övertog kollegan Lecaroz rollen som lärare och visade de yngre skolkamraterna hur spelet skulle spelas. Platserna Media Luna och la Vuelta al Castillo var favoritplatser att hålla till och varje torsdag och söndag kunde hundratals barn ses springa omkring, jagandes efter bollen.
Utövarna växte men inte organisationen, runt 1909 uppstår Pamplona FC, en organisation som blir känd i regionen och som mestadels spelade vänskapmatcher mot baskiska klubbar men som 1910 upplöses. 1915 skapar en grupp vänner Punching FC och de ordnar mark där utvecklingen av spelet kan fortsätta.
Ett av de första lagfotona på Osasunas startelva.
1920 – 1930 Club Atlético Osasuna grundas.
Ungdomarna gillade sin nya sport och ett flertal klubbar bildades under den här perioden som t.ex. el Rayo, el Iruña FC, el Racing Club, la Deportiva, el S.D. La Lucha, el Lagun Artea och Sociedad Sportiva. Interna stridigheter inom den sistnämnda klubben hade gjort att ytterligare en ny klubb bildats med namnet New Club. De två klubbarna bildade var sin kommission bestående av två personer från respektive klubb. På Kafé Kutz hölls ett möte med samtliga medlemmar i de två klubbarna och efter en omröstning beslutades att en ny klubb skulle bildas. Det finns inte ett exakt datum då Club Atlético Osasuna grundades och det florerar ett antal olika men det som blivit mest accepterat är den 24 oktober 1920. Andoian Benjamin Martinez var mannen som kom på namnet Osasuna, vilket är ett baskiskt ord som betyder hälsa, glädje och vitalitet.
När klubben skapats spelade de mot lag i regionen Gipuzkoa (San Sebastian) men även mot andra nyetablerade lag i Navarra fram till att dagens La liga startade 1928. Mellan 1920 och 1922 använde Club Atlético Osasuna fälten Ensanche och Hipódromo, tills den 21 maj 1922 då Campo de San Juan öppnade, detta innebar mycket bättre villkor och träningsmöjligheter än tidigare. Under tjugotalet behölls en stark rivalitet med CD Pamplonés, en klubb som grundades 1923 men som så småningom försvann. Under de tidiga åren kryllade det av klubbar i regionen, mestadels i San Sebastian men även från Navarra. Exempel på klubbar från den här tiden är C.D. Pamplonés, Club Atlético Aurora, Lagun Artea, Sociedad La Navarra, S.D. La Lucha (Rochapea distriktet), CD Basconia, el Danak-Bat, Unión Sportiva de Pamplona eller el C.D. Indarra.
1928, blir Club Atlético Osasuna, på grund av dålig organisation och avsaknaden av en stark historia (klubben var ju bara åtta år) inbjudna att spela i andradivisionens grupp B, där de slutade sjua. Säsongen 29/30 spelade Osasuna tillsammans med klubbar från Gipuzkoa och Biscaya.
Lagfoto från 30-talet med arenan Campo de San Juan i mitten.
1930 – 1940 Premiär i den högsta ligan.
Säsong 30/31 och 31/32 spelar Osasuna i den tredje divisionen. I den senare säsongen lyckas klubben mycket bra och kan ta steget upp i andradivisionen efter att ha besegrat C.D. Nacional från Madrid i gruppfinalen. Efter detta välförtjänta steg upp till andradivisionen blir klubben socialt starkare och idrottsmässigt accepterat så att till säsongen 34/35 vinner de andradivisionen och tar steget upp i den högsta divisionen.
Säsongen 35/36 spelar alltså Club Atlético Osasuna för första gången i den högsta spanska ligan. Tyvärr lyckas man inget vidare under sin debutsäsong och man slutar på tolfte och sista plats med endast sju vinster och femton förluster. Man förlorar med det platsen i högsta ligan och under de tre nästkommande åren spelas ingen fotboll då inbördeskriget bryter ut.
Säsong 39/40 kan inte Oviedo FC delta i den högsta ligan. Platsen blev då ledig och den spanska fotbollsfederationen bestämde då att den skulle tilldelas något av de två sista lagen i 35/36 års sluttabell. Med andra ord fick C.A. Osasuna spela en avgörande kvalmatch mot Athletic-Aviación Club för att ta platsen i den högsta ligan. Tyvärr förlorades matchen med 3-1 och trots en bra trupp blev det spel i andraligan.
1940 – 1950 De svåra åren.
Sedan börjar en tung period i Osasunas historia. Under flera år försöker man ta sig upp i den högsta divisionen igen men snubblar på målsnöret varje gång. Säsong 43/44 åker man ner i tredje divisionen efter en ekonomisk kris i klubben och man måste sälja sina bästa spelare och tappar samtidigt sponsorer.
En ny golgatavandring börjar och inte förens säsong 48/49 tar man sig upp i segunda division tack vare att den nu delats i två grupper. Säsong 49/50 slutar man sjua men med kassakistor som gapar tomma.
En startelva någon gång på 50-talet.
1950 – 1960 Bergodalbana mellan divisionerna.
Klubben fortsätter kämpa för att ta sig till den högsta divisionen och efterhand blir klubbens ekonomi bättre och man lyckas säsong 52/53 vinna segunda division. Tyvärr är glappet lite väl stort och man hamnar på en 13:e plats i högsta ligan och blir degraderade till segundan igen till säsong 54/55.
Men viljan och entusiasmen för att vara ett La ligalag finns kvar och med Baltasar Albéniz som coach vinner man återigen segundan säsong 55/56. Denna gång blir sejouren i högsta ligan bekvämare och framförallt mer långlivad. Säsong 57/58 gör man sin dittills bästa säsong någonsin då man slutar på en 5:e plats.
Tyvärr avslutas årtiondet där det började och efter fyra säsonger i La liga hamnar man på en 15:e plats och degraderas till segundan säsong 59/60.
Ett modernt flygfoto taget på El Sadar
1960 – 1970 Från San Juan till El Sadar.
Säsong 60/61 vinner man åter segundan efter endast fem förluster och har ett stort antal spelare i truppen. Spelarna Zoco och Félix Ruiz, som är bland de mest framträdande, säljs till Real Madrid men trots detta klarar Osasuna att stanna i den högsta serien i ytterligare två säsonger. När man säsongen 62/63 åter får lämna La liga efter en 15:e plats är det denna gång för nästan 20 år framåt.
Osasunas situation är nu stabilare, både vad gäller den ekonomiska men även den sportsliga biten. Klubben kämpar vidare i segundan och det går upp och ner. I april -66 säljer man den 44 år gamla arenan San Juan för 40 miljoner pesetas till Sociedad Navarra S.A. Genom detta förbättras ekonomin då man kan betala av skulder och lösa andra ekonomiska problem.
I september -67 ersätts den gamla arenan med El Sadar som klarar av 25.000 åskådare. Paradoxsalt nog faller man samma säsong ner i tredjedivisionen för att året efter ta sig upp i segundan igen.Tyvärr avslutar man årtiondet med att säsong 69/70 åter förpassas till segundan.
1970 – 1980 Bergodalbanan fortsätter.
70-talets årtionde består genomgående av en resa mellan segundan och tredjedivisionen. Under de tre säsongerna 71/72, 74/75 och 76/77 som man tillbringade i tredjedivisionen vann man serien varje gång men lyckades alltså inte behålla platsen i segundan.
Efter att ekonomin och den sportsliga delen stabiliserats något trots att man kämpade för att bli ett stabilt segundalag lyckades man, mot alla odds, sluta trea under säsongen 79/80 och med det tas sig upp i La liga igen. Glädjen var obeskrivlig för fansen som väntat 17 säsonger på denna dag.
Laget som debuterade i Europaspelet
1980 – 1990 Debut i Europa.
Under 80-talet spelar Osasuna hela årtiondet i La liga. Under de tidigare åren då coach Pepe Alzate var ansvarig var El Sadar som ett fort och motståndarna hade svårt att ta poäng i Pamplona. Säsong 82/83 invigs Tajonar, Osasunas träningsanläggning som fostrat ett flertal stora spelare.
Säsong 84/85 slutar man på sjätte plats i ligan vilket innebär spel i UEFA cupen nästkommande säsong. Man börjar med att slå ut Rangers FC från Skottland, förlust med 1-0 borta men vinner på El Sadar med 2-0. I nästa omgång blir Belgiska K.S.V. Waregem för svåra då man förlorar bortamötet med 2-0 och vinner hemma med 2-1. Samma säsong slutar man på 14:e plats.
Säsongen efter, 86/87 slutar man på en sextonde plats i ligan och får spela kvalmatcher mot Cadiz CF och Racing Santander för att avgöra vilket lag som skall degraderas till segundan. Racing Santander är laget som klarar sig sämst och får lämna La liga. Resten av årtiondet klarar sig Osasuna kvar utan större problem och slutar faktiskt på femte plast säsongen 87/88.
Startelvan i en av UEFA cup matcherna
1990 – 2000 Mer spel i Uefa cupen.
Nittiotalet börjar med en historisk fjärdeplats i ligan vilket tar laget till europaspel igen. Säsongen 91/92 lyckas man eliminera FK Slavija Sofia efter totalt 4-1, man slår ut VfB Stuttgart efter 0-0 på El Sadar men vinner med 2-3 på tysk mark innan man blir utslagna av AFC Ajax med totalt 2-0. Klubben påbörjar ett förändringsarbete och efter säsong 93/94 blir det degradering till segundan.
Noterbart är att Osasuna tillsammans med Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Bilbao inte blir ett aktiebolag 1992 vilket många andra klubbar blir. Detta tack vare sitt utmärkta styrelsearbete och mycket på grund av att de var så gott som skuldfria under denna period.
Klubben blir kvar längre än väntat i segundan och till slut blir det hela sex säsonger. Säsongen 96/97 ligger laget riktigt illa till och med endast några matcher kvar att spela ser det ut som att det skall bli spel i tredjedivisionen. Med fyra vinster och en oavgjord slipper man degradering och slutar till slut på en 16:e plats. Efter det går det bättre och tre säsonger senare hamnar man på andra plats och tar sig med det åter till La Liga.
Startelvan i matchen mot Hamburg i kvalet till Champions League
2000 – 2010 Final i Copa del Rey och spel i Champions league.
Sedan dess har klubben behållit sin plats i La liga och ses numera som ett stabilt La ligalag. Under detta årtionde är det framförallt säsongen 05/06 som skall nämnas, då man blev fyra, men även säsongen 01/02 då man var på vippen att återigen bli degraderad. Fjärdeplatsen 05/06 innebar kval till Champions League där man gick in i den tredje kvalomgången och fick möta Hamburg SV. 0-0 på bortaplan blev 1-1 på Reyno de Navarra där Cuellars mål tyvärr inte räckte till avancemang.
Istället blev det spel i UEFA cupen där man i första omgången besegrade Trabzonspor Kulübü. I gruppspelet hamnade man bakom Parma FC efter att placerat sig före Racing Club de Lens, S.C. Heerenveen och Odense B.K. I sextondelsfinalen stod franska F.C. Girondins de Bordeaux för motståndet och efter 0-0 i Frankrike kunde man vinna hemma med 1-0 genom mål av Nekounam. I åttondelsfinalen blev det skotskt motstånd genom Rangers F.C. och efter 1-1 borta och en väldigt knapp seger hemma med 1-0 (Webo) kunde man ta sig vidare.
Bayer Leverkusen blev motståndarna i kvartsfinalen och med 0-3 i Tyskland och 1-0 hemma på Reyno de Navarra var semifinalen ett faktum. Där blev Sevilla för svåra och efter totalt 3-0 var Osasuna utslagna. Samma år valde klubben att byta namn på El Sadar till Reyno de Navarra då Navarras provinsregering betalade 4,5 miljoner € för tre år framåt. Avtalet förlängdes senare men avslutades 2012 och idag heter arenan alltså återigen El Sadar.
Sportmässigt måste också finalen i Copa del Rey nämnas som spelades i juni 2005 mot Real Betis i Madrid. Tyvärr blev det förlust för Osasuna med 2-1 och alla tillresta Osasunafans fick en tung resa tillbaka till Pamplona. Säsongerna efter dessa framgångar gick luften ur klubben och i slutet av 2000-talet var laget ett flertal gången på vippen att bli degraderade. 07/08 slutar man på en 17:e plats och året efter blir tränare Cuco Ziganda ersatt av José Antonio Camacho då laget är på väg ur igen. Camacho vänder dock på skutan i den sista omgången. 09/10 slutar laget på en 12:e plats och har med det behållit platsen i La liga i tio år. Detta är utan tvekan det bästa årtiondet för Osasuna.
Startelvan i en av matcherna under säsong 2012/13
2010 – 2013 Fortsatt spel i högsta ligan.
Under säsong 10/11 får Camacho lämna över tränarsysslan till José Luis Mendilibar efter att inte lyckats något vidare under en längre period. Mendilibar som tar över i februari -11 lyckas vända på skutan och placera laget på en något förvånande niondeplats.
Säsongen efter det lyckas laget med bedriften att placera sig på en sjundeplats och är bara en enda poäng från att ta en Europaplats. Man lyckas väl tack vare en bra defensiv och ett starkt hemmaspel. Säsong 12/13 börjar dock väldigt dåligt och laget skrapar bara ihop 5 poäng på de första 10 matcherna. Efter en mycket ojämn säsong lyckas man dock behålla sin plats i La liga efter att ha besegrat Sevilla på hemmaplan i den näst sista omgången och man slutar till slut på en 16:e plats, tre poäng från degradering.
Nedan en bild på Osasunas klubbmärke som ändrats en del genom åren.
Källor: lafutbolteca.com, osasuna.es