Espanyol - Barcelona2 - 2
RCD Espanyol – FC Barcelona: 2–2
Det blev Luuk de Jong som fick sista ordet i Barcelona-derbyt. Trots detta var känslan att Barça förlorade två poäng snarare än vann en.
Barça kom till derbymatchen från en imponerande insats mot Atlético Madrid. Många såg nog ytterligare en stark sådan framför sig. En seger mot lokalrivalerna hade inneburit ytterligare skjuts inför resten av vårsäsongen.
Xavi ställde följande elva på banan: ter Stegen; Dest, Araújo, Piqué, Alba; Pedri; Busquets, de Jong; Adama, Ferran, Gavi.
En väntad startelva. En förändring jämfört med Atléti-matchen då Sergiño Dest ersatte avstängda Dani Alves.
Espanyol: López; Vidal, Gómez, Cabrera, Pedrosa; Bare, Herrera; Puado, Darder, Vilhena; de Tomás.
Matchen var knappa minuten gammal när kvällens första mål kom. Jordi Alba gjorde det som Jordi Alba kan göra så bra med sin inläggsfot och hittade Pedri som tagit sig in i straffområdet. Kanariern kunde i sin tur placera in bollen bakom 40-årige Diego López.
Noterbart var att Dest tog ungefär samma roll som Dani Alves haft. Inte alls lika utpräglad, men trots allt ett tydligt tecken från Xavi att detta verkar vara systemet som gäller. Återstår att se om Gavi-rollen till vänster består framöver eller om en mer offensiv profil ska in där.
Espanyol klev högt på Barça som trots allt lyckades lösa de allra flesta situationer. Däremot bjöds det på en hel del bolltapp och individuella misstag. Både det defensiva omställningsspelet och det uppställda försvarsspelet har helt klart utvecklingspotential. Detta till trots kändes det ändå som en kalldusch när Sergi Darder, en av matchens mer framstående spelare, kvitterade med ett välplacerat avslut strax innan halvtid.
En av kvällens mer dystra besked var att Ronald Araújo tvingades utgå i halvtid efter att råkat ut för en rejäl smäll under den första halveken. Ersatte gjorde Eric García, som skulle få allt annat än en trivsam afton.
Den andra halvleken blev något mer ryckig än den första. När matchklockan närmade sig dryga timmen hade Gavi en boll i mål som dömdes bort efter VAR-koll. Istället skulle Espanyol vända på matchen.
Nyss nämnde García skulle nämligen bjuda på ett alldeles utomordentligt svagt försvarspel. Något som inte är att rekomendera när man ställs mot Raúl de Tomás. Trettonde ligamålet för säsongen var ett faktum för den sylvassa spjutspetsen.
Barça fick därmed spendera resten av matchen på att jaga kvittering. Xavi bytte friskt både vad gäller spelare och formationer. Ousmane Dembélé var tillbaka i spel. Återstår att se hur mottagandet blir på Camp Nou för fransmannen framöver. Hur mottagandet på El Prat var ger som bekant inte mycket svar.
När matchen såg ut att rinna ut i intet skulle Gerard Piqué hinna med att bjuda på ett sådant hjärnsläpp som man inte längre förväntar sig av en såpass erfaren försvarare, inte ens om han heter Gerard Piqué. Espanyol-spelarna var inte sena med att hacka på Piqué efter att han åkt på ett gult kort med en kvart kvar. Det är dock något som Gerard Piqué bör förstå och inte gå på. Hernández Hernández är inte heller en domare som ogillar att stå i centrum. Att låta sig provoceras är inte bra nog med 594 matcher i ryggsäcken.
Till slut skulle lyckligtvis en kvittering komma efter vad som kändes som inlägg nummer tiotusen i ordningen. Adama Traoré hittade super-Luuk de Jong som skallade in 2–2.
På det stora hela en rätt svag insats av Barça. Den första halvleken såg okej ut, och kanske var kvitteringsmålet innan halvtid avgörande i form av ett tapp av momentum.
Espanyol hade inte vunnit ett ligaderby på 23 matcher. Tack och lov är den siffran nu 24. Trots allt är känslan att Barça förlorade två poäng snarare än vann en.
Det finns fortfarande en hel del att jobba på. Systemet verkar vara klappat och klart. Nu återstår bara att få det att fungera fullt ut. Nya utmaningar i veckans Europa League-match mot Napoli.