Benito Villamarín, 2022-05-07 21:00

Real Betis - Barcelona
1 - 2

Real Betis – FC Barcelona: 1–2

Real Betis – FC Barcelona: 1–2

En säkrad Champions League-plats låg i potten när Barça begett sig söderut för ligamöte med Real Betis. Ett Ansu Fati-mål och en Jordi Alba-kanon senare var saken klar.

Det var Copa-mästarna Betis som tog emot. Efter en pasillo stod Mateu Lahoz redo att blåsa igång matchen.

Barça-nyheterna var att Memphis tog plats istället för Aubameyang i elvan. Däremot till vänster, då Ferran tog rollen som nia. I backlinjen ersatte Eric García skadade Gerard Piqué. Neto gjorde kanske sin sista match i en Barça-tröja på grund av sjukdom på Marc-André ter Stegen.

Pasillo, en mäktig inramning på Benito Villamarin och Lahoz vid rodret. Champions League-spel kommande säsong i potten. Ingångsvärdena var satta.

Barça: Neto; Alves, Araújo, García, Alba; F.de Jong, Busquets, Gavi; Dembélé, Ferran, Memphis.

Betis: Bravo; Sabaly, Pezzella, Bartra, Moreno; Guido, Guardado; Fékir, Canales, Juanmi; Iglesias.

Första halvlek var välspelad - och böljande. Busquets klackade, Guardado crossade och Guido täckte alla ytor som fanns. Pezzella var tidigt nära ett självmål, men räddades av Claudio Bravos fot. Bravo tvingades sedan utgå och ersattes av Rui Silva, som bara hann vara på planen i någon minut innan han bjöd på en klassräddning på Araújos kraftnick på hörna efter dryga kvarten.

Dryga kvarten senare hade Guido ett avslut i stolpen. Betis var välspelande, Barça likaså. På det stora hela var det en väldigt fin fotbollsmatch.

Guardado och Guido styrde, och därtill kom duon Canales/Fékir lågt och hämtade för att sedan låsa upp. I Barça hotade Memphis och Dembélé på respektive kant. Gavi syntes, jobbade, tacklades och sprang i vanlig ordning.

På sidan stod Xavi i en stilren Dior-sweat. På andra sidan satt silverräven Pellegrini lugnt ner på bänken i sin träningshoodie.

Den andra halvleken fortsatte på liknande tema som den första. Efter dryga tio minuter låg Jordi Alba nere för räkning, vilket i och för sig inte hör till något som kan kategoriseras som ovanligheter. Den här gången såg det däremot mer allvarligt ut med ett Canales-knä i ryggslutet. Jordi kunde tacksamt nog fortsätta matchen, en ombytt och klar Lenglet till trots.

Ansu Fati var tidigt upp och värmde, men det var istället Aubameyang som blev Xavis första drag när anfallaren ersatte kollega Memphis efter dryga 65. Om inte annat ett bevis på Ferrans stora förtroende hos Xavi - nian var osynlig under stora delar av matchen, men flyttade ut till vänster i och med Aubas ankomst.

I backlinjen visade Eric García hur viktig han kan vara med sin passningsspel så länge bristerna i försvarsspelet inte tar över. Exakt dessa rader visar förmodligen problemet med honom. Till höger var Araújo i vanlig ordning monumental och täckte upp för den nyblivne 39-åringen Alves vid behov (läs ofta).

Trycket på Benito Villamarin ökade, och just sådant brukar trigga den gode Lahoz. Domaren stod trots att för en godkänd insats denna afton, även om det kryddades med några tveksamt släppta situationer. Lahoz ger och Lahoz tar.

Matchen fortsatte att bölja och så småningom kom även de klara målchanserna. Ferran bjöds på en jättechans efter Sabaly-slarv, men Rui Silva stod återigen i vägen. Målvakten var matchens bästa byte - trodde vi.

Ansu Fati klev in i handlingen med dryga kvarten kvar och behövde bara minuten på sig för att skriva in sig i målprotokollet. Det är en speciell spelare, Ansu. Det är som att det finns ett ständigt momentum som inte går att sätta fingret på. Om fotbollsgudarna finns bör de välsigna de benen. Agnostiker och ateister lär hänvisa till en fin semester och en fullständig försäsong.

Marc Bartra var olycklig vid målet, men skulle få sin revansch lika fort som Ansu Fati fick sitt momentummål. Bara minuten senare kvitterade den forne Barça-mittbacken nämligen på en Fékir-frispark.

Ytterligare en nyhet från kvällen var den att Riqui Puig lever. Fältaren bytte av Gavi med tio minuter kvar att spela. Aubameyang hade sedan ett jättechans efter matchens tolfte Alba-inlägg. Betis ville inte vara sämre och kontrade med ytterligare en fast situation och en panda-tåspets från fullbordad vändning.

Sevilla-laget etablerade ett semi-tryck på slutet, men det skulle bli Barças kväll till slut. I matchens sista speltminut visade Adama Traoré, inbytt i skuggan av den gode Ansu, upp fin teknik och lade upp för Dani Alves som i sin tur hittade Jordi Alba på bortre. Jordi är mycket, men har denna säsong framförallt visat sig vara en avslutare av rang. Volleyskottet var från vad man inom vissa kulturer skulle kalla skolboken och matchens näst bästa avbytare Rui Silva var besegrad.

Ett minst sagt godkänt sätt att säkra en Champions League-plats på. Kvällens Barça var mycket mer av det Xavi-Barça vi lärt känna under våren. Rätt tankar, rätt inställning, rätt försök men fortfarande lite för ofta en avsaknad av den sista spetsen.

Topp fyra-placeringen är hemma. Visserligen inte en dag försent, men här är vi. Återstår bara att kämpa för att nå andraplatsen för att spela Piqué-cupen i Saudi kommande vinter som efterrätt till Qatar-VM. Mys!

Men för att fokusera på här och nu. På det stora hela var det en väldigt fin fotbollsmatch. Betis får förlita sig på att Atléti tappar poäng i söndagens Madrid-derby för att deras dröm om den finaste Europa-turneringen ska hållas vid liv.

Med det sagt:

Benito Villamarin-kuliss, Ansu Fati, nittiofjärdeminutsavgörande och CL-plats.

Gott så.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-05-07 23:25:00
Author

Fler artiklar om Barcelona