Mrsool Park, 2024-01-14 20:00

Real Madrid - Barcelona
4 - 1

Real Madrid - FC Barcelona 4-1

Barcelona överkörda av Real Madrid under kvällens final i Supercupen. Resultatet skrevs till 4-1 efter Vinicius Juniors uppvisning.

Klubbfotbollens största match enligt många spelades under söndagskvällen när Real Madrid och Barcelona drabbades samman i ett så kallat El Clasico i finalen av den spanska supercupen. Lagen ställdes även mot varandra under förra årets final då Barca klart och tydligt vann med 3-1 efter en uppvisning av den numera korsbandsskadade Gavi. Barcelona tog sig under torsdagen vidare efter att ha slagit Osasuna med 2-0 och Real Madrid brottade under onsdagen ned Atletico Madrid med 5-3 efter två sena mål i förlängningen.

Någon vidare uppvisning skulle det dessvärre inte bli från Barcelonas håll den här gången. Efter att domare Juan Martinez Munuera blåst igång matchen var det ett naivt, högt stående och stöt brytande Barcelona och efter tio spelade minuter hade Real Madrid sprungit ifrån till 2-0 genom Vinicius Junior två gånger om. Som sagt så fanns det otroligt stora ytor där Rodrygo och Vinicius med sitt starka djupledsspel kunde straffa Barcelona som plötsligt hade en enorm uppförsbacke under kommande 80 minuter. Repliken från Barca höll däremot på att komma ganska direkt när Ferran Torres träffade ribban efter att dryga kvarten var spelad men fortsatt en tvåmålsledning för Madrid. Matchen följde lite som den från början var förväntad att se ut med Barca som spelförande samtidigt som Madrid med Vinicius i spetsen ständigt hotade i djupled. Torres var återigen närmast för katalanerna när han avslutade efter en djupledslöpning men där Andriy Lunin stod för en fin benparad.

Reduceringen skulle dock komma och detta genom den numera ifrågasatte anfallaren Robert Lewandowski när han mötte en rensning med en vacker volley som letade sig in vid Lunins vänstra stolpe. Den så viktiga reduceringen skulle dock istället leda till en rejäl pyspunka bara några minuter senare när Vinicius gick omkull i duell med Araujo. Domaren pekade på straffpunkten där det såklart fanns kontakt och Araujos försvarsspel var under all kritik samtidigt som Vinicius gick omkull enkelt. Hur som helst så straff blev det och den nedgjorde Vinicius tog själv säkert hand om straffen och 3-1 och hattrick för brassen var ett faktum när den första halvleken blåstes av och mycket för Xavi att fundera över. Kanske mest kring Araujos i förhållande till Vinicius position där precis som snacket inför visade sig att brassen utgick från en mycket mer central roll och där Araujo inte alls hittade rätt.

Den andra halvlekens matchbild fortsatte i liknande stil som i den första men det skulle dessvärre för Barca ändras ganska så drastiskt. Under den första kvarten fortsatte Barca hålla i det mesta av bollinnehavet samtidigt som målchanserna byttes lite fram och tillbaka utan att något speciellt farligt hände. Spiken i kistan och så lika avgörandet skulle dessvärre komma och denna gång var det Rodrygo som blev målskytt för huvudstadslaget när han enkelt kunde placera in 4-1 bakom Inaki Pena. Bara några minuter efter det förkrossande 4-1 målet skulle även det nattsvarta mörkret bli ännu mörkare för Barcelona. Araujo som drog på sig ett gult kort i samband med straffsituationen i den första halvleken fick efter en vårdslös satsning på Vinicius syna sitt andra gula och tillika det röda kortet och Barca fick avsluta de sista 20 minuterna med tio man. Trots att den inbyte Joao Felix var ytters nära en ny reducering för Barcelona så var det närmre fem eller sex mål för Madrid än vad det var en Barcamål där trion Jude Bellingham, Rodrygo och framförallt Vinicius som stod ut. Juan Martinez Munuera blåste av precis vid 90 spelade minuter och Barcas fiasko var ett faktum där slutsiffrorna skrevs till 4-1.

Frågorna är många och frustrationen är stor men på något sätt är det ändå detta här som man som Barcelona-anhängare har gått och väntat på. Efter höstens sena El Clasico förlust har resultaten och prestationerna gått ned sig rejält men där det ändå inte kommit något riktigt prov förrän just idag. Kvällens förlust är en väckarklocka på hur långt ifrån man är övriga klubbar ute i Europa som Barcelona vill och bör likna sig med och frågan gentemot ledningen, spelartruppen och tränare Xavi är fullt berättigade. Med ligatiteln så gott som bortspelad är det egentligen bara Champions League som är något av värde kvar, vilket inte över huvud taget är rimligt att tänka sig och då spelar det ingen roll om lagkaptenen Sergi Roberto efter matchen pratar om att de behöver blicka framåt. De kritiska frågorna måste höjas och de måste ställas och det kanske då inte är fel att börja med Xavi som gång på gång visat att han inte har vad som krävs. Kommer detta ses över? Jag är inte säker.