Red Bull Salzburg – FC Barcelona: 2-1
En del att fundera över för Ronald Koeman med drygt två veckor till ligapremiär.

Försäsongens fjärde match blev ingen rolig historia. Barça förlorade rättvist mot Red Bull Salzburg med 2–1 efter ett sent avgörande.

Barça ställdes alltså mot den österrikiska Red Bull-klubben från Salzburg. Regerande ligamästare, och en rad spännande namn i truppen.

Barça kom till spel enligt följande: Neto; Dest, Araújo, de Jong, Lenglet, Alba; Nico, Busquets (C), Gavi; Griezmann, Memphis.

Noterbart I: De unga fältarna Nico González och Gavi fick återigen chansen från start.

Noterbart II: Koeman valde att ställa upp med en fembackslinje. Mycket tveksamt om det är rätt väg att gå.

Barça skapade en del i upptakten av matchen, även om Salzburg stack upp i en del kontringsförsök.

Det blev en tuff matchinledning. Domaren tappade matchen rätt fort när han tvingades hålla en extremt hög nivå efter att hållit inne med de gula korten i några situationer. Resultatet blev en mängd frisparkar, och en rätt ryckig första halvlek.

Matchens dittills bästa chans kom efter 25 minuter när Jordi Alba, som i övrigt stod för en svag insats, gav bort en hemåtpassning. Salzburg kunde tack och lov inte ta vara på chansen.

Matchens mest efterlängtade var annars när Camara på Salzburgs mittfält äntligen fick sitt gula kort efter 27 minuters spel.

Barça slarvade en hel del i den första halveken. Salzburg fick betalt för sin höga press och kom till en hel del chanser. Barças bästa chans i den första halvleken fick Memphis, som efter en briljant vändning placerade avslutet precis utanför.

Bäst i Barça under den första halveken var Nico González. Ständig problemlösare på det centrala fältet. En spelare vi definitivt kommer få se mer av under säsongens gång.

Salzburg tog ledningen i matchminut 43. Inte orättvist. Luka Sucic fick till en fin träff från distans. Bollen styrde på Frenkie de Jong och förbi en chanslös Neto in i mål.

Lite överraskande inga byten i halvtid. Det kanske skulle behövts. Salzburg kom ut och dominerade inledningen av den andra halvleken.

Efter dryga timmen kom bytena. Braithwaite, Roberto, Balde och Comas ersatte Nico, Busquets, Alba och Araújo.

Araújo förtjänar att nämnas. Dominant i spelet en mot en matchen igenom.

Tempot sjönk sedan något. Barça fick lite mer kontroll på matchen och började äga boll i längre sekvenser. Med tjugo minuter kvar kom ytterligare byten. Umtiti, Riqui Puig och Demir ersatte Lenglet, Gavi och Griezmann.

Matchen blev ryckig på grund av alla byten, vilket såg ut att gynna Salzburg. De skapade återigen ett flertal chanser. Många av dem efter tidiga bollvinster.

Lite överraskande kom istället en kvittering för Barça. Ett skottförsök från Dest studsade via försvarare på Braithwaite och in i mål. Rätt talande.

Men Salzburg skulle få sista ordet. Svårt att säga något annat än att det var rättvist. I den nittionde minuten kunde Brenden Aaronson trycka in 2–1 på en stolpretur.

Direkt därpå blåste domaren av matchen.

En hel del att fundera över för Ronald Koeman. Man vill ju gärna att prestationerna under en försäsong ska stegras. Detta var precis tvärtom.

Fembackslinjen kändes inte rätt alls. Oavsett, rätt formation eller ej, var det i stort en blek insats.

Frågetecken naturligtvis kring Piqués frånvaro. Också ett tydligt tecken för Miralem Pjanic.

Nya tag på söndag i Gamper-matchen mot Juventus. Förhoppningsvis med Leo Messi som Barça-spelare igen.