Road to the Champions League Final  - gruppspelen del 1
Den 6:e juni kan Barcelona återta pokalen och tronen

Road to the Champions League Final - gruppspelen del 1

På lördag skrivs historia igen, och förhoppningsvis av att lag som vet hur historia skall skrivas. Vi startar uppladdningen inför årets viktigaste match med resorna mot guldet 2009, 2011 samt vägen mot Berlin.


Any 08/09 - Varje historia har sin början
En mindre lyckad säsong avslutades under våren 2008 på en tredjeplats i primeran och föga hedrande fick laget som några år tidigare vunnit Champions League kvala för att ens få en plats. Frank Rijkaard lämnade plats åt en spelare som några år tidigare smusslats ut bakvägen från Camp Nou och via Italien, Qatar och Mexico hittat en ny roll som tränare. Det blev en kort sejour som B-lagstränare innan Joseph ”Pep” Guardiola kallades upp för att leda A-laget, och laget som levt på Ronaldinhos axlar hade fått se sin fanbärare flytta till Italien och spel med AC Milan. Thuram och Deco tog också sina avsked från klubben men några storstilade spelarköp gjordes inte av den unge tränaren. Istället plockades Gerard Piqué hem från en sejour i Manchester United, och två tunga Sevilla-pjäser i form av Daniel Alves och Seydou Keita stöttade upp, men Pep hade siktet inställt på att låta la Masía visa upp sig för världen.


Guardiola tillbaka i blaugrana

Den 13:e augusti 2008 stegade ett nytt Barcelona ut på gräsmattan på Camp Nou till Champions League-hymnen. Victor Valdés tog i sedvanlig ordning plats mellan stolparna, men framför honom fick Dani Alves sällskap av Rafael Márquez och Éric Abidal som alla tre var relativt nya i föreningen. Carles Puyol höll sig ut till höger med ett start ansvar runt vänsterarmen i form av en kaptensbindel, och tillsammans med honom kändes även innermittfältarna Xavi Hernández och Andrés Iniesta väl igen. Seydou Keita fick den sista mittfältsplatsen och i anfallet hade Samue Eto’os tunga fjolårssäsong fått ett stort tillskott i form av Thierry Henry som var på god väg in i laget. På den andra kanten stod en ung Pedro Rodríguez som fullbordade den startelva som välkomna polska Wisla Krakow välkomna till Katalonien.

Sjutton minuter in bröt Márquez ett uppspel och stod för en fin tvåfotare innan han serverade en djupledspassning till Eto’o som sin vana trogen höll under försvararen och petade in 1-0 vid stolproten. Några minuter senare snurrade Henry upp polackerna på läktaren innan han passade hem till Xavi som tog emot bollen och beslutsamt drog av ett vristskott, 2-0 till innan halvtimmen var spelad. Henry blev men en chipp den tredje spelaren i målprotokollet efter ett fint samarbete av Iniesta och Eto’o, och den sistanämnde stängde sedan matchen efter att just Iniesta hittat honom med ytterligare en farlig djupledsboll.
Returen i Polen blev en långsammare historia där Wisla Krakow drog det längre strået med en 1-0-seger, men Barcelona var tillbaka i Champions League och deras resa i turnering hade bara börja.

En smakstart på säsongen till slut
Lotterna föll på Basel, Shakhtar Donetsk och Sporting som gruppspelsmotståndare där FC Barcelona lottades som bortalag i två av de första mötena. Däremot fick man inleda på hemmaplan när Sporting kom på besök från Portugal den 16:e september 2008, och en aningen trög säsongsinledning i ligan gjorde att Pep valde att testa på en ny formation. Halsbandet plockades av på en viss Dani Alves som tilläts ha en utgångsposition högt uppe i anfallet, medan en ung Lionel Messi på så sätt gavs en friare roll. Sporting fick en tidig lektion i vad som komma skulle av duon, men det var en vältajmad nick av mittbacken Márquez som gav Barcelona ledningen efter en Xavi-hörna. Efter halvtid tog Eto’o tillvaro på en straffsituation efter att själv ha blivit nergjord och rullade in 2-0, men svaret knappt kvarten senare från Sporting gav nerver i matchen. Då klev dirigent Xavi in i handlingen med bara minuter kvar när han glidtacklade in en krossboll från Iniesta och gav hemmalaget en välbehövlig trepoängare.

Shakhtar Donetsk bjöd katalanerana till Ukraina efter sin seger borta mot Basel, och ett ljusblått bortalag fick se Ilsinho trycka sig förbi mittförsvaret och lyfta in ett ledningsmål för bortalaget. Bortalaget hade svårt att ta tillvara på sina chanser, och ut försvann Eto’o, Henry och Keita till förmån för Eidur Gudjohnsen, Bojan Krkic… och så den där Messi. Ett enkelt inlägg rann i mellan händerna på Pyatov i hemmamålet och Lionel rullade in kvittering med en bredsida med tre minuter kvar av matchen. Med känslan av att segern rann dem ur händer blev spelet allt hårdare från hemmalaget, och övertiden blev följeligen lång. Xavi tog tillvara på tiden och hämtade upp bollen bakvänd, snurrade runt på rätt köl och stack in bollen till vänster för en löpande Messi som stilfullt lyfte in 2-1 i den 94:e minuten.
Sist ut skulle schweiziska Basel stå värd för gruppspelet tredje match, och att möta gruppledarna Barcelona när man själva låg sist i gruppen var ingen enkel uppgift. Trots att Iniesta, Eto’o och Henry satt på bänken efter en sann Guardiola-nyck så tog det bara fyra minuter innan Lionel Messi och Dani Alves bröt sig igen det schweiziska försvaret med en vacker titt-fint och yttersidelobb från brassen som Leo retfullt enkelt rullade i mål. Sergio Busquets blev nästa nya Barcelonafavorit när han rullade in tvåan i den 15:e minuten, bara för att omedelbart bli överglänst av unge talangen Bojan Krkic när han efter att ha petat två giganter i anfallet först tryckte in en låg boll vid bortre stolpen innan han omedelbart efter paus stängde matchen med att enkelt rulla in bollen efter ett friläge, vackert orkestrerat av Sergio Busquets. Två minuter senare stod Aleksandr Hleb och Messi för förspelet innan Xavi fastställde resultatet till 5-0, och gruppsegern var redan inom räckhåll.
 

Any 10/11 – Konsten att förvalta ett favoritskap
FC Barcelona hade ett stadigt grepp om kronan i Spanien, och enbart fotbollens största anti-hjälte hade hindrat laget från att lyckas försvara ett Champions League-guld. Säsongen 2010/2011 behövdes dock inget kvalspel för att nå gruppspelet för Barça, utan istället bjöd man in grekiska Panathinaikos till Camp Nou den 14 september för att rivstarta CL-säsongen. En rivstart blev det, och Barcelona skapade chanser så det stod härliga till, men en klistrad boll i nävarna på Tzorvas blev en perfekt långboll för snabbe Govou som enkelt gjorde 0-1 medan nykomponerade mittbacksparet Puyol/Piqué stod och såg på. Laget var storfavoriter till en titel, och att Greklands stolthet skulle ha någonting att säga till om trodde ingen, varvid Messi behövde två minuter för att bevisa dem rätt; Xavi slog en djupledsboll mellan försvararna och Messi lyfte in bollen i mål. Som i ett töcken stod försvaret fortfarande och tittade på när Xavi lyfte in en hörna som Busquets nådde högst på och skarvade vidare till en nyinköpt David Villa fick fira sitta första mål efter 33 spelade minuter. Messi ökade på till 3-1 och bjöd av bort en tamt slagen straffspark, men Grekerna kom aldrig igen. När Messi joggade igenom försvaret och rundade målvakten skrev det flesta in ytterligare ett mål, men dubbla stolpträffar och en turlig studs senare var det Pedro Rodriguez som stod ansvarig för målet. Tre minuter cementerades siffrorna till 5-1 efter att Dani Alves lobb-nickat in bollen på assist från Lionel Messi, och guldkandidaterna hade fått en flygande start.

Rubin Kazan från Ryssland gjorde sig redo för nederlag enligt all världens expertis, men ryssarna själva hade allt annat i tankarna. Visst var Pedro giftig offensivt, men en klumpig tackling av Dani Alves gav Rubins kapten Noboa chansen från elva meter, och återigen låg Barça under i Champions League. Det blev dock ingen magisk vändning, men en ytterligare en klumpig tackling på Iniesta såg åtminstone till att laget fick resa hem med en poäng efter att David Villa lyckats träda in straffsparken mellan målvaktens fingrar och stolproten.


David Villa tog för sig direkt och plockade in poäng till katalanerna

Nordens representanter FC Köpenhamn hade ditintills chockat genom att leda gruppen, och det var mycket på spel när skandinaverna trädde ut på Camp Nou den 20:e oktober 2010. Att Victor Valdés hade gått sönder var illavarslande, men en som vanligt välfrisserad Pinto tog väl vara på chansen. David Villa försökte öppna målskyttet med en vacker bredsida i ribban, men när in stilen fungerade fick viljan ta över. Piqué bröt uppspel, passade till Iniesta som rullade inåt till Messi. I normala fall ha David Villa fått passningen som han precis öppnat ytan till, men Lionel la upp bollen på peggen och sparkade till så att Johan Wiland blev gul och blå. Köpenhamnarna stod upp väl och lagen bytta inte bara målchanser utan framför allt skott i virket, och det dröjde ändå till 92:a minuten innan nästa mål skulle falla. Busquets trippade fram bollen till Messi som halvmissade skottet som täcktes ut i en båge. Abidal försökte tajma studsen men missade även han sitt skott som istället blev en passning tillbaka till Messi som kunde få med som bollen med låret och avluta med distinktion denna gång, 2-0 och Barcelona var tillbaka i toppen gruppen.
 

Any 14/15 – Det finns ingen historia som den som skrivs idag

Det var inte längre något favoritlag i snackat inför turneringen, och FC Barcelona hade till slut tappat sin plats som klara regenter inom klubbfotbollen. Kronan höll på att bli en vandringspokal mellan klubbar som Chelsea, Bayern München och Real Madrid och någonstans i skuggorna stod ett Barça som inte längre gick att känna igen. Visst fanns Lionel Messi, lagets störste, fortfarande kvar i Blaugrana, men legendarer som Puyol och Valdés hade nyligen lämnat klubben. Visst hade Suaréz köpts in för att understödja förra årets stjärnvärvning av Neymar, men en lång avstängning på den evigt hungrige uruguayanen gjorde att få såg Barça som ett hot. Inte ens i de egna leden visste man hur fotbollen skulle spelas när Xavi började bli till åren, Piqué spelade fotboll som om han var trött på livet och de målvakter som fanns i klubben var två oprövade namn på den internationella marknaden. Frågorna var många, och svaren lät väntas på sig.

Ter Stegen fick ta stolparna under höstdagen i september, och i ett skadeskjutet Barcelona stack namn som Bartra, Sergi Roberto, Adriano, Samper och Munir ut i startelvan. Visst stod ”enkla” APOEL för motståndet, men det var en tråkig tillställning som väntade. Barcelona lyckades med få kombinationer med de defensiva cyprioterna, och istället var det en välslagen frispark från Lionel Messi som Piqué lyckades språngnicka i mål efter 27 minuter. Fler mål än så blev det aldrig, inte ens när Lionel Messi sånär tåade in bollen i öppet mål, och kritiken lät inte vänta på sig efter ett tamt 1-0.

Luis Enriqué skulle ge svar på tal i Paris mot ett PSG som saknade den store Zlatan Ibrahimovic, men istället stod laget och såg på när Lucas frispark togs emot av David Luiz som enkelt rullade in ledningsmålet för fransmännen. Barça reste sig direkt efter avspelet och kortpassningsspelade in kvitteringen bara två minuter senare när Messi stod för säsongens första mål i turneringen. PSG hade dock bara börjat, och Ter Stegens flaxande uthopp på hörna var ingen match för en enkel nick av Veratti. Den andra halvleken blev de helt omvänt från de klassiska rollerna och Barcelona blev upprullade av de kaxiga fransmännen som drömspelade sig från till 3-1 efter att Matuidi slagit in bollen i öppet mål. Neymar gav sitt svar på tal med 3-2 i den 56:e minuten, men resultat höll sig och förlusten i Paris var inget annat än ett djupt misslyckande.


Luis Enriqué hade bekymmer från början

Ajax hade inte lyckats rosa marknaden, och den 21:e oktober tog det bara sju minuter innan Messi kroppsfintade bort försvaret och servade Neymar som gav laget ledningen. Lionel stod sedan själv för 2-0 efter att Iniestas genomskärare förlängts av Messi och sakta rulla in via Cillessens fingertoppar. Matchen såg ut att vara över innan holländarna tryckte sig in i straffområdet i slutet av matchen och lyckades få in en reducering, men några nervösa minuter senare stod inbytte Sandro för ett fint avslut efter att gjort bort sin markerare och ett klart mer stabilt Barcelona tog rygg på fransmännen som ledde gruppen efter halva gruppspelet.
 


Imorgon fortsätter vi uppladdningen inför Champions League-finalen med Köpenhamns chockpoäng 2010, hur Barcelona satt ner foten borta mot Sporting 2008 och hur man vände underläget mot PSG i höstas.

Visça Barça

Michael Cedqvist2015-06-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona