Säsongens utmärkelser

Säsongens utmärkelser

Säsongen 2020/2021 har verkligen blandat och givit ur ett Barçaperspektiv. Det har varit många turer kring både spelares och tränares vara eller icke vara. Spelsätt har ändrats, otroliga uppvisningar har följts upp av riktiga plattfall, och trots att man inför säsongen hade varit nöjd med en pokal känns det nu i efterhand som att man tappade ligan snarare än att vara nära att vinna den. Och samtidigt som allt detta skett har ett presidentskifte genomförts med allt vad det innebär, och till råga

Säsongens målvakt: Marc André Ter Stegen
Den första och kanske minst intressanta kategorin är säsongens målvakt, som såklart delas ut till Ter Stegen i och med hans 31 spelade matcher i ligan. Även om Neto stod för klart godkända insatser de matcher han fick spela, är 7 matcher i ligan alldeles för lite för att ens kunna vara med i diskussionen. Ter Stegen har haft en stabil säsong (om något ospektakulär), där han varken har gjort mer eller mindre än vad som förväntas av honom, och det råder nog inga tvivel om att han kommer vara ordinarie mellan stolparna även nästa säsong.

Säsongens försvarare: Ronald Araújo
Försvarsmässigt har det här varit allt annat än en säsong värd att minnas för Barcelona, då man släppte in flest mål av topp 4-lagen. 38 mål på 38 matcher är inget gott betyg, och framför allt inte om man jämför med de två stora huvudstadslagen som släppte in 28 respektive 25 mål (ni kan nog gissa vilket av dem som släppte in minst). Utifrån detta får man nog säga att Ronald Araújo har varit den mest stabila spelbrickan i försvaret den här säsongen, trots sin knappa speltid. Han är bäst i ligan när det gäller andelen vunna dueller, och tryggheten han bidrar med till resten av backlinjen är något som inte ska underskattas.

Säsongens mittfältare/spelare: Frenkie De Jong
Ronald Koemans och Barcelonas säsong har varit ömsom vin, ömsom vatten (med kanske något mer av det senare). Om det är något som Koeman måste hyllas för är det dock hur han har fått Frenkie De Jong att växa till den kompletta mittfältaren han är idag. Han är inte ligans bästa i någon aspekt, men bland de bästa inom allt. Han är topp 10 i passningar per 90, antal progressiva passningar, passningar in i sista tredjedelen, och djupledslöpningar, vilket är anledningen att Wyscout håller nederländaren som den 4e bästa centrala mittfältaren i la liga. Utöver det har spelat på flera olika positioner, som defensiv mittfältare, central mittfältare, mittback, och till och med högerytter. Hans otroliga versatilitet har bidragit till att han spelat flest minuter i Barcelona under säsongen, och om Ronald Koeman får leda laget ett år till vågar jag lova att Frenkie De Jong kommer vara centralfiguren som laget byggs runt.

Säsongens anfallare: Lionel Messi
Näst på tur är kanske den mest självklara spelaren i historien när det kommer till den här typen av artiklar. Lionel Messi har ännu en gång tagit hem Pichichin – närmare bestämt för 5:e gången i rad – och fortsätter år efter år att visa att ålder bara är en siffra. Med 30 mål gjorda och en expected points på 0.97 per match slätar han återigen över de väck och kanter som har funnits i Barcelona i flera års tid. Låt oss bara hoppas att han plitar ner sin kråka på Laportas kontraktsförslag så vi vår njuta av hans briljans i ett par år till.

Säsongens mål: Lionel Messi 3- 0 Athletic Bilbao, Copa del Rey-Final
Det här målet utsåg jag till månadens mål för april månad, och det förtjänar verkligen att pratas om igen. Barça har gjort många fina mål i Copa del Rey genom åren, och Messi verkar tycka att det är extra kul när det är det rödvita laget från baskien som står för motståndet. 2013 gjorde han det sent i april i ligan, när han rann igenom och satte sitt 44:e mål för säsongen. 2015 gjorde han det igen, den här gången i cupfinalen, och målet är helt klart ett av de bästa han någonsin gjort. 6 år senare gör han det för en tredje gång, när han får bollen på egen planhalva, springer förbi hela Bilbaos mittfält, kombinerar sig förbi ytterbacken med De Jongs hjälp, gör bort mittbacken, och rullar enkelt in bollen vid den bortre stolproten. Detta är ett mål som är värt att se många gånger, och man upptäcker nya magiska sekvenser varje gång man trycker på play. Se målet här.
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-05-31 16:08:59
Author

Fler artiklar om Barcelona