Ramon Sanchez Pizjuan, 2022-09-03 21:00

Sevilla - Barcelona
0 - 3

Sevilla FC – FC Barcelona: 0–3

Sevilla FC – FC Barcelona: 0–3

Det blev en komfortabel afton för Barça nere i Andalusien. Krisande Sevilla kunde inte hålla emot och tre förvånansvärt enkla poäng hamnar i Katalonien.

Känslan på förhand var att det antingen skulle bli väldigt tufft eller väldigt trivsamt på Ramón Sánchez Pizjuán under lördagskvällen.

Sevilla kom nämligen till start som ett lag i kris efter tre raka ligamatcher utan seger. Barças kurva var tvärtom på uppåtgående. Xavi hade dessutom fullt manskap att tillgå, så när som på ytterbacksförvärven Héctor Bellerín och Marcos Alonso.

Barça: Ter Stegen; Araújo, Koundé, García, Balde; Gavi, Busquets, Pedri; Raphinha, Lewandowski, Dembélé.

Sevilla: Bono; Montiel, Fernando, Nianzou, Acuña; Jordán, Gudelj, Rakitic; Isco, En-Nesyri, Lamela.

Det var ett aggressivt Sevilla som inledde matchen. Pressen styrdes mot Ronald Araújo, och hemmalaget lyckades väl. Andalusierna radade upp målchanser, och Barça såg närmast skärrade ut. Närmast var den blåröda bekantskapen Rakitic, som vrickades fram av Isco efter bara fem minuter. Marc-André ter Stegen, som står för en lysande säsongsinledning, var snabbt uppe med handen.

Det blev istället Barça som öppnade målskyttet. Via en snabb omställning efter bollvinst från Gavi kunde Dembélé hitta fram till Lewandowski. Lyftet över Bono räddades av Fernando på mållinjen, men inte bättre än att Raphinha kunde nicka in returen. Brassens första tävlingsmål i Barcelona-tröjan.

Matchbilden jämnade sedan ut sig innan Barças offensiva spets på nytt skulle visa sig. Jules Koundé, som var tillbaka på sin gamla hemmaplan, hittade fint fram till Lewandowski. Om någon undrar vad Laporta betalade sisådär en halv miljard för är svaret precis det avslutet. Sylvasst, var ordet. Knappast ett rättvist resultat, men ännu en gång - just det här får man med de offensiva namnen på banan.

Väl värt att notera är att bollvinster från Gavi låg till grund för båda målen i den första halvleken. Innan halvtid hann Dembélé dessutom med att bränna ett jätteläge efter en ny omställning. Den gode Lewy såg minst sagt missnöjd ut med fransmannens beslutsförmåga.

Den yvige och likväl pressade Julen Lopetegui hade säkerligen ett och annat att säga i hemmalagets omklädningsrum i halvtid. Föga hjälpte det, då Eric García kunde raka in bollen efter en fast situation bara minuter in i den andra halveken. Koundé stod där för kvällens andra framspelning.

García tvingades dessvärre utgå strax därefter med skadekänning. Inne på Ramón Sánchez Pizjuán blev stämningen allt mer tryckt. När anfallaren Youssef En-Nesyri gav plats åt den debuterande dansken Kasper Dolberg visslades han av planen, vilket knappast hör till vanligheterna nere i Andalusien.

Matchen var såklart avgjord i och med Garcías första Barça-mål, vilket också syntes på matchbilden. De flesta Sevilla-spelare funderade förmodligen på hur länge Lopetegui kan kalla sig lagets tränare framöver.

Barça skapade ytterligare en rad skarpa chanser utan att lyckats utöka resultatet ytterligare. Närmast var kanske inbytte Frenkie de Jong. När den gode Lahoz och hans domargäng bara la till två minuter kändes det välkommet från alla parter.

Bortamatchen mot Sevilla sågs av många som säsongens största test hittills. Nu blev så inte riktigt fallet, med tanke på hemmalagets status och insats. Kanske ska det också sägas att Barça faktiskt gjorde jobbet ordentligt.

När septemberschemat drar igång på riktigt är det bara att hålla i sig. I veckan väntar Champions League, och sedan finns det inte många luckor i kalendern innan Qatar-VM i november.

Säsongsinledningen kan hur som helst betraktas som godkänd.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-09-03 22:54:57
Author

Fler artiklar om Barcelona