Spanjorer i världen – Australien: Från sjukvårdare till fotbollsproffs under sitt sabbatsår

Spanjorer i världen – Australien: Från sjukvårdare till fotbollsproffs under sitt sabbatsår

Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Vi byter kontinent denna vecka och styr skutan mot Australien.

”What we Australians want above all else from our sport is a sense of justice. We want the team which dominates a match to win that match. That’s why we favour high scoring sports.” Citatet är hämtat från en australiensisk journalist vid namn Anthony Sharwood. Skribent och TV-profil på Sky Sports. Han menar på att fotboll är en orättvis sport där det dominerande laget inte nödvändigtvis är det vinnande laget. Och denna någorlunda trångsynta uppfattningen är inte alltför förvånande om man ska gå igenom den australiensiska fotbollen i sig. Ligan (A-League) grundades så sent som 2004 och i den högsta divisionen återfinns blott tio lag, trots att lag från Nya Zeeland också får delta.

Att hitta några likheter eller kopplingar till den spanska fotbollen kan vara relativt svårt med tanke på den korta perioden fotbollen ens varit verksam i nationen mellan indiska oceanen och stilla havet. Men sedan VM 2006 där Australien nådde så långt som en åttondelsfinal har fotbollen sakta men säkert vuxit sig större även i Australien. Mentaliteten hos den australiensiska befolkningen kan ibland vara att fotbollen vi spelar i Europa kan ses som en aning ”mesig” och då hjälper knappast den filmarstämpeln som många spanska spelare dragit på sig genom åren. Nej, Australien påminner mycket om USA och istället för NFL så är det AFL (Australian Football League) som är det största. En blandning av amerikansk fotboll, rugby och ”soccer”, kan man säga. Men trots den hårda inställningen till idrott, så har en del spanjorer lyckats korsa kontinenterna och funnit sitt hem ”down south”.

Spanjorer i Australien
Isaías Sánchez (Adelaide United)
Sergio Cirio (Adelaide United)
Albert Riera (Wellington Phoenix)

Josep Gombau, manager (Adelaide United)

Som ni ser så är det inte överdrivet många spanjorer som huserar i A-League, men då måste man lägga i beaktning att man endast får ha fem utomlandsfödda spelare i laget.Utöver spelartrion ovan, så har även två spelare vid namn Dani Sánchez och Ubay Luzardo också varit verksamma i ligan tidigare. Dani Sánchez var den första spanjoren att spela i A-League och gjorde detta för Nya Zeeländska Wellington Phoenix i tre säsonger. Samma klubb som Albert Riera representerar. Riera är en väldigt intressant profil som lämnade sitt jobb som sjukvårdare år 2011 för att pröva på att bli fotbollsproffs i Nya Zeeland som 28-åring. Han fick ett kontrakt med Auckland City i den regionala ligan i Nya Zeeland och imponerade stort. Årets spelare enligt spelarna själva, årets sportprofil och årets spelare enligt övriga fotbollstyckare blev Riera utsedd till innan han värvades av Wellington Phoenix inför den här säsongen. Så här sa han själv om sin resa från sjukvårdare till fotbollsproffs.

”Det var svårt att finna sin plats med jobbet och samtidigt försöka träna. Jag kom till det stadiet att jag bara ville ta en paus. Därför så valde jag att ta sabbatsår från jobbet och resa runt med mina vänner. Det tog mig hela vägen till Auckland och nu är jag ett fotbollsproffs – hur sjukt är inte det?”

Den passningskicklige mittfältaren skadade sig dessvärre allvarligt i en match i februari och spås missa resten av säsongen.


Från sjukvårdare till årets spelare för Auckland på bara två år, Albert Riera..

De andra två spanjorerna i ligan spelar båda för Adelaide United, ledda av Josep Gombau som också är från Spanien. Gombau är blott 37 år gammal, men har varit en aktiv fotbollstränare sedan 1993 när han var 17 år gammal. Han lämnade sin position som målvakt för att hjälpa till och coacha det katalanska laget CF Amposta i den lokala serien. Katalanen hann dessutom med en kort vända i Espanyol innan självaste FC Barcelona värvade honom till sin akademi år 2003. Och det är från just Barcelona som Gombau hittat sin stora fotbollsfilosofi som han tagit med sig ner till Australien. Gombau har förändrat väldigt mycket av träningen i Adelaide United där man gått långt tillbaka till grunderna av att träffa och passa bollen rätt. Innan sejouren i Adelaide hade Gombau skördat stora framgångar i Hong Kong där han vann ligan två år i rad med Kitchee SC. Men inför den här säsongen, som är hans första, har Gombau tonat ned förväntningarna och han menar på att Adelaide är en klubb på uppbyggnad och att man inte kan förvänta sig mirakel på en gång.

I skrivande stund ligger Adelaide på en femte plats i tabellen och härnäst väntar ett kval om en slutspelsplats. Det första Gombau gjorde när han tog över klubben var att värva två gamla Barcelona-produkter vid namn Isaías Sánchez och Sergio Cirio. Cirio är en 29-årig anfallare och värvades från Segunda B-laget CE L’Hospitalet. Med sina åtta gjorda ligamål ligger han på en delad sjätteplats i skytteligan, bara två mål efter en viss Alessandro Del Piero. Isaías är en mer defensiv inriktad pjäs som huserar på det defensiva mittfältet. Sabadell-födde Isaías värvades från Espanyol i somras, men har representerat SD Ponferradina under två säsonger på lån från La Liga-klubben. Gombau har beskrivit honom som en väldigt pålitlig mittfältare som gör grovjobbet på mitten. Och det syns även på speltiden då han är den utespelare i laget som startat flest antal matcher av alla.


Katalanen Josep Gombau har fört med sig La Masias grunder till Australien..

Många i Australien med ett intresse för A-League har börjat prata om den påverkan man tror att Gombau kommer att få på längre sikt. Landslagsspelaren Dario Vidosic sa tidigt att han var imponerad över den nya träningsregimen och att han, som är en stor Barcelona-supporter, gillar vägen klubben vandrar på. Ironiskt nog så lämnade dock Vidosic Adelaide bara två veckor efter sitt uttalande, men ändå. Den 10:e augusti spelas en typiskt ”jippomatch” när Australien slänger ihop ett Allstarlag från A-League för att försöka bemästra Juventus. Tränare i den matchen? Josep Gombau. Katalanen röstades fram med sina 39,7% till att leda Allstarlaget mot de italienska mästarna. Gombau har visat sig vara en stor hjälp på sidan av planen där han håller seminarier och gratis träningssejourer för tränare runt om i Australien. Kanske är det han som ska bygga upp intresset för den spanska fotbollen i världens sjätte största land? Eller har han redan lyckats?

***

De spanska profilerna i Australien är, som ni ser, inte alltför många. Men precis som i de flesta hörn i världen så finns dem. A-League är fortfarande ung och på så sätt så är det ganska imponerande att påverkan från La Masia och Josep Gombau redan har breddat ut sig så här snabbt. Troligen lär alltfler söka lyckan i Australien i framtiden. Exempelvis ryktas det nu om att Fernando Hierro ska ta över ett lag i A-League till nästa säsong och föra med sig sin gamla lagkamrat Raúl till ligan. Intressant värre.

Efter en liten avstickare till en annan kontinent återvänder vi nästa vecka till Europa. Då tar vi båten över Medelhavet och in till Italien.

Nation 1 – Israel
Nation 2 – Portugal
Nation 3 – England

Nation 4 – Australien

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2014-04-12 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien