Statistikbloggen #2: Lionel Messi
Leo Messi är fortfarande Barcas odiskutabla ledare.

Statistikbloggen #2: Lionel Messi

Det är dags att ta tempen på lagets stora stjärna, Leo Messi. Med sisådär hälften av ligasäsongen spelad jämför vi hans prestationer med två tidigare säsonger.

(Redan i början kan jag flagga för att jämförelsen sker med just nu 13 spelade matcher för säsongen 20/21. Medan tidigare säsongen har fler matcher som underlag)

Säsongen 2020/2021

Hur har Leos prestationer sett ut i år? Först kan vi konstatera är att Messi spelar väldigt mycket. I ligan har han spelat varje minut, med hemmamatchen mot Betis som undantag. Där fick han vila i en halvlek innan han kom in och avgjorde matchen, totalt har det alltså blivit 1218 minuters spel.

Färre mål och inga assist
På dessa minuter har han gjort 6 mål och 0 assist. Och det är väl just assistsiffran som förvånade mig mest. Då ska vi ha i åtanke att Messi slog Xavis gamla rekord på 20 assist under en och samma säsong under säsongen 19/20. Totalt blev det 21 assist för Leo den säsongen, nu har han inga assist alls. Vad det kan bero på kan det ju spekuleras om, men en orsak tror jag ligger i att Luis Suarez inte längre finns längst fram. Deras samarbete låg bakom många mål och det är tydligt att Leo inte har samma relation på planen med Griezmann, som den här säsongen skulle ta över nummer 9 rollen.

Mål då? Jo 6 fullträffar har det blivit hittills och ett xG (expected goals) på 9,86. Färre mål än vad som ska kunna förväntas med tanke på de lägen han haft alltså. Säsongen 2018/2019 gjorde Messi hela 36 mål och hans xG låg på 0,71. I år ligger xG snittet på 0,73. En marginell ökning men med färre mål gjorde än under 18/19 (under samma period).

Fler avslut men färre dribblingar
Men det positiva är att Leo fortfarande kommer till chanser. Denna säsong snittar han 5,54 skott på mål per match. Det är mer än både under säsongen 18/19 och 19/20. Det återstår att se ifall Leo kommer upp i samma målfabrikation som under de tidigare säsongerna.

Även dribblingarna blir färre. 18/19 snittade han 11,9 dribblingar per match. 19/20 låg den siffran på 10,14, i år ligger siffran på 9,75. Vi kan alltså se en minskning säsong för säsong. Kan det bero på en annan roll i laget? På senare tid har vi sett Messi i en roll som liknar den amerikanska fotbollens ”Quarter Back”, med Messi centralt på plan som försöker fördela passningar till höger och vänster. Det är inte samma Leo som tidigare säsonger spelade till höger på plan och dribblade genom försvaren för att sedan kombinera och själv komma till avslut.

Sammanfattningsvis visar siffrorna på att Messi bör göra fler mål än vad han har gjort. Att han kommer till fler avslut på mål är bra, men det får gärna resultera i fler mål också, både för Messis och för Barcas skull. Det som oroar är assistkolumnen som ligger på 0 just nu. Messi har varit lika känd för sin målfabrikation som för sin roll som framspelare. Men den rollen fyller han alltså inte ut alls i år.

¡Feliz Navidad!

Fotnot: Tisdagens match mot Valladolid är alltså inte inräknad.








 

Emilio Valdés Bahri2020-12-23 11:19:19
Author

Fler artiklar om Barcelona