Utredningen av den förra ledningen presenterad

Utredningen av den förra ledningen presenterad

Den förra ledningen med Josep Maria Bartomeu i spetsen lämnade ett ekonomiskt kaos till Joan Laportas nya styrelse. Under tisdagen presenterades utredningen som gjorts av en tredje part.

Redan före att Bartomeus ledning lämnade klubben fanns uppgifter om ekonomiskt fiffel. När Laporta & Co sedan tog över styret fann de omgående saker som gjort att en utredning nu utförts av en tredje part.

Under måndagen presenterades utredningen. På plats fanns bland annat Joan Laporta, Eduard Romeu och Jaime Campaner.

Laporta inledde med att berätta det vi alla vet vid det här laget. Den nya ledningen har upptäckt fuffens och det har nu undersökts närmare av en tredje part.

Laporta var flera gånger tydlig med att den nya ledningen inte vill bli sammankopplade med vad den förra ledningen pysslat med. Han menar att de kom till en klubb i fullständigt ekonomiskt kaos.

Presidenten bekräftade också att ärendet är inlämnat till åklagarmyndigheten.

Eduard Romeu tog över och berättade att det i princip inte fanns några pengar när de kom till klubben. Däremot en hel del skulder. På två år har Barça förlorat 600 miljoner euro. Bara 135 miljoner euro av dessa uppges vara på grund av covid-19.

Dessutom ska underhållet av klubbens anläggningar inte skötts på rätt sätt sedan sju år tillbaka. Hade matcher spelats på Camp Nou tidigare än vad som blev fallet (på grund av pandemin) är det osäkert om det hade varit möjligt att släppa in folk på arenan.

Vad gäller lönekostnaderna hade Barça en drygt 40% högre lönecheck jämfört med toppkonkurrenterna. Den nya ledningen har sedan dess sänkt lönerna med 159 miljoner euro.

Sedan tog juristen Jaime Campaner över och då blev det intressant på riktigt. Enligt honom innebär det som kommit fram att det inte finns något annat val än att ta fallet vidare till domstol. Han pratade i termer om ”komplex ekonomisk brottslighet” och tillade också att det finns dokumenterade bevis.

Enligt Campaner har den förra ledningen flyttat på pengar och fifflat med bokföringen. Han använde ordet illojalitet och poängterade att det hela tiden handlar om klubbens pengar, inte styrelsens.

Ett rätt träffande uttalande: ”När någon tar hand om andras pengar kan de inte ge bort dem som om det vore deras egna”.

Enligt Campaner finns omotiverade betalningar till mellanhänder på miljontals euro. Det har betalats provisioner på upp till 33%. Vanligtvis är siffran 5%. Campaner uppgav också att det finns ett bolag som skapats enbart för att jobba med detta. Betalningar på upp till 7 miljoner euro har betalats till mellanhänder vid värvningar.

Inga konkreta värvningar namngavs, men det har tidigare rapporterats om konstigheter i fallen Matheus Fernandes, Arthur/Miralem Pjanic, Griezmann, Malcom och Cillessen/Neto.

Dessutom uppgav Campaner att klubben betalat 1,7 miljoner euro för att tysta folk. Därtill uppges indikationer finnas på en olaglig betalning på 15 miljoner euro till en icke namngiven klubb för rättigheter till unga spelare.

Laporta tog sedan över igen och berättade att de hade väntat sig att situationen var illa, men att det överträffat även deras förväntningar. Han sa också att de nu överlämnar ärendet till åklagaren.

Så till sist det kanske allvarligaste av allt. Laporta uppgav att det förra ledningen använt ett tillvägagångssätt för att komma runt interna kontroller inom klubben. Fakturor ska ha delats upp på ett sätt som gjort att de inte nått upp till de summor som krävs för att en kontroll ska ske. Inte bara den interna kontrollen ska ha undvikts, även den juridiska kontrollen.

Laporta tillade till sist även att det ska ha skett tvivelaktiga betalningar till journalister. Enligt presidenten finns även fler uppgifter, som de däremot inte vill gå ut med offentligt utan istället kommer presentera för åklagaren.

Sammanfattningsvis handlar det om tunga uppgifter som dessutom uppges finnas dokumenterade. Miljontals kronor som ska ha försvunnit och ett tillvägagångssätt som är helt obegripligt.

Laporta var flera gånger tydlig med att han inte hyser något personligt agg mot Bartomeu, utan att det handlar om att han känner en skyldighet som president att presentera uppgifterna för klubbens medlemmar. Det är trots allt deras klubb det handlar om.

Undertecknad har dock svårt att tro att Laporta inte känner en tillfredställelse i att få trycka till den förra ledningen, där flera haft personliga konflikter med presidenten.

Nu återstår helt enkelt bara att se vad åklagarmyndigheten gör av saken.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-02-01 13:58:00
Author

Fler artiklar om Barcelona