Mestalla, 2021-05-02 21:00

Valencia - Barcelona
2 - 3

Valencia CF – FC Barcelona: 2–3
Ytterligare en tavla att rama in.

Valencia CF – FC Barcelona: 2–3

Barça skulle studsa tillbaka efter fiaskot mot Granada. På Mestalla stod Valencia för moståndet, och det blev dramatiskt hela vägen.

La Liga går mot sitt slut och kampen om titeln lever i allra högsta grad. Barça hade haft allt i egna händer vid seger mot Granada senast. Så blev inte fallet och matchen mot Valencia var därför en måstematch.

Barça kom till spel med följande elva: ter Stegen; Dest, Araújo, Piqué, Lenglet, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Messi, Griezmann.

Sergiño Dest ersatte Roberto som högerback. Något överraskande tog Ronald Araújo platsen bredvid backlinjen istället för Óscar Mingueza. Noterbart att coach Koeman inte fanns på plats på bänken på grund av avstängning.

Efter avspark tog det bara minuten innan Pedri fick en jättechans, men bollen böjde sig strax utanför stolpen. Snart fick även Araújo möjligheten efter en Messi-frispark. Barça hade bollen mest hela tiden. Valencia sjönk lågt med sin fembackslinje men var inte alls ofarliga i omställningsspelet.

För Barças del såg det generellt rätt segt ut. Nackdelen med 3-5-2 är att det är så otroligt beroende av ytterbackarna. Dessutom går en spelare framåt i planen förlorad. 3-4-3 med Frenkie som mittback och Dembélé framåt är något helt annat.

Första halvlek blev mållös. Andra halvlek något helt annat. Det var Valencia som tog ledningen på hörna efter att den evige olycksfågeln Lenglet tappat Gabriel Paulista. Tacksamt nog fick Barça en gratisbiljett in i matchen. Speciellt enkelt blev det inte, men till slut kunde Messi sätta kvitteringen. Stackars Cillessen räddade straffen, men fick ingen hjälp. Det upprepade sig när Griezmann kunde raka in returen på Frenkie de Jongs nick.

Ytterligare mål skulle komma. Messis frispark var en sådan av klassen som gör att man blir sittande och tänker på hur tacksam man är för att ha råkat få dela några år på jorden med hans år som aktiv fotbollsspelare

Där och då kändes matchen klar, men Carlos Soler ville annat med en kanon från långt håll. Det blev rätt skakigt på slutet. Barça kunde tack och lov hålla undan.

Matchens tre plus:

Leo Messi: Ingen jätteprestation spelmässigt (med Messi-måttstocken). Men så matchavgörande.

Ronald Araújo: Stabil insats i en annars skakig backlinje.

Frenkie de Jong: Inte hundra alla gånger. Men som löpen in i straffområdet är viktiga.

Det såg inte speciellt vasst ut alla gånger. Men tre poäng var det som stod på beställningen. Tre poäng var det som levererades. Ett och annat lär avgöras mot Atlético Madrid nästa helg.

Ligan lever. Åtminstone en vecka till.
 

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-05-02 23:16:35
Author

Fler artiklar om Barcelona