Valprocessen går in i slutfasen - hårdare toner att vänta?

Efter att valledningen idag (läs onsdag) presenterade de officiella siffrorna rörande de signaturer som kandidaterna samlat på sig under de senaste två veckorna står det om inte tidigare så nu klart att Bartomeu skaffat sig ett försprång. Med i princip dubbelt så många signaturer som någon av de andra visade den förre presidenten på stor tilltro bland de medlemmar man lyckats nå. Nu tar den sista fasen vid och spurten kan inledas – och tonerna höjas.

Toni Freixa var dock inte lika imponerad av Bartomeus siffror utan sa lite undrande ”-Jag undrar hur mycket hjälp Bartomeu fått från Penyas när det gäller insamlingen av signaturer”. Själv har vi gjort allt jobb på egen hand.

I samma veva, lägligt eller olägligt beroende på vilken kandidat om avses, kom ju beskedet att den tillförordnade ledningen, efter en omröstning, beslutade att genomföra köpet av Arda Turan. Bartomeu, som varit med i planeringen och även varit i kontakt med Atlético Madrids ledning i frågan, utryckte sig positivt om beslutet men fick inte oväntat kritik från övriga kandidater. Tidigare har kandidaten uttryckt sig i meningar som att ett val inte får stå i vägen för klubben att förstärka eftersom rivaler kan hinna före.

Benedito var den som uttryckte den hårdaste varianten och menade att det var ett beslut som saknar respekt för medlemmarna och ger nästa president en oväntad kostnad att bära med sig från början. Några timmar efter beskedet kom inte helt oväntat information från Beneditos twitterkonto att hans huvudkandidat för en värvning i stället är PSGs Marco Verratti. Laporta reagerade något mildare och även om han inte godkänner köpet är avsikten fortsatt att försöka köpa Pogba om han vinner valet. Personligen hade jag förväntat mig mer krut från (dynamit)gubben, men han har förmodligen andra artilleripjäser i åtanke längre fram. Eller också är inte krutet tillräckligt torrt. För mycket Cava igen Joan? Han passade i vart fall på att svara på Bartomeus rädsla ovan med orden – ”det är inte en månads val som är den största faran för att inte kunna värva, utan en ett-årig transfer-ban

Den som så här långt in i valet, i undertecknads mening, stått för de mest konkreta planerna avseende projekt är tveklöst Agusti Benedito. Efter att ha legat efter i de mätningar som gjorts och så även gällande signaturerna har denne verkat inse vikten av att inte bara prata projekt utan att också skapa tillräcklig PR ut till supporterna. Och förutom storyn med Verratti så har hans valberedning basunerat ut en egen mätning som visar att Benedito når 26 %, vilket är tre enheter mer än Laporta och ”bara” nio efter Bartomeus 35 %. Saken var bara den att mätningen saknade den fjärde kandidaten, Freixa, och det framgick aldrig hur många som röstat. Som svar på detta twittrade Laportas högra hand, Enric Masip, ”- Med all respekt för Agusti, han har aldrig varit över 6 % i någon riktig mätning, och så är det med det

Onsdagen den 8:e juli har annars varit en dag där Laporta presenterat sitt projekt gällande internationella kontakter och hur han tänker sig att klubben ska återupprätta relationen med UEFA och FIFA i efterspelet till den transfer-ban Barcelona drabbats av. Som ansvarig för detta har Laporta anlitat Dimetrio Albertini som förutom en (kort) sejour som spelare i klubben även arbetat i det italienska förbundet. Laporta vidhöll vikten av att klubben måste ha en god relation med alla institutioner och organisationer, inklusive RFEF. Frågan är dock om klubbens fans någonsin kommer ställa sig positiva till något domarförbundet (RFEF) säger och tycker…

Bartomeu har passat på att promota sin ödmjuka och känsliga sida och kunde under dagen ses posera med Sor Lucia Caram, en frispråkig och twittrande nunna från Manresa, ett dominikanskt kloster i Barcelona. Syster Caram är bland annat känd för att ha uttalat stark kritik mot domaren i höstens el Clásico när Real fick straff. ”-Barça är definitivt inte en synd” sa nunnan. Detta man kan väl, i alla fall när det gäller det sportsliga, bara hålla med om..! Vi får se om gudarna är med Bartomeu i fortsättnigen eller om hans synder hinner ikapp. Helt säkert är dock att Laporta aldrig kommer gå i kloster, i annat fall får han bygga om Luz de Gas.

Benedito fokuserade idag bland annat på klubbens förhållningssätt gällande Katalonien och dess självständighetsprocess. Han betonade som tidigare vikten av att stötta regionen i processen men att inte agera som en politisk aktör. ”- Det finns tiotusentals fans som är för självständighet, men det finns också många som inte är det, vi måste låta processen ske på legitima vägar”. Han pratade också om bättre möjligheter för de som står på listan till årskort och har även hunnit med att presentera ett förslag på en läktarsektion avsedd för de mest hängivna fansen. Denna ska innefatta minst 600 personer och uppföras på södra sidan bakom mål.

Tonen kommer definitivt att bli hårdare ju närmare sluter vi kommer, och idag fick de officiella kandidaterna också tillgång till dokument som ekonomirapporter och medlemsregister. Följer man kandidaternas twitterflöden kan man redan nu se att en del ekonomer ställer sig frågande till en hel del saker i hur den senaste ledningen hanterat ekonomin. Bland annat ställs frågor kring varför de kommersiella intäkterna stagnerat och hur den påstådda omsättning på över €600 miljoner som Bartomeu stoltserat med kan växa med över 24 % (€115 miljoner) på ett år.
Det vore ju både ironiskt och samtidigt oroande för Bartomeu om dessa uppgifter inte går ihop. Ironiskt eftersom han anklagat den tidigare juntan för att ta ansvar för ekonomin, och oroande därför att ekonomin är A och O för Espai Barça som medlemmarna röstade igenom 2014 och som Bartomeu är mån om att genomföra enligt projektplanen.

Vi kan förvänta oss en mer aggressiv kampanj de kommande dagarna. Frågan är om Laporta, Benedito och Freixa kommer kunna profitera på detta och hinna ikapp Bartomeu som uppenbarligen har ett intakt försprång. Kommer de andra att kunna locka fram de svagheter som finns, eller kommer de i stället att hamna i Bartomeus perfekta storm och ta energi och röster bara av varandra. Om det ska finnas en möjlighet till regimskifte finns det ingen tid att förlora och just nu sitter Bartomeu i centrum och myser. Vem kan locka upp honom för att sedan, endera av egen kraft eller genom misstag, måla in honom i skamvrån?

Oavsett är det en delikat situation, minste felsteg kan kosta i negativ PR. Vem klarar balansgången?
 

Daniel Olsson2015-07-08 23:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona