Olímpic Lluís Companys, 2024-02-11 21:00

Barcelona - Granada
3 - 3

Yamal glänste när Barcelona tappade poäng

Barcelona fick bara med sig en poäng efter matchen mot Granada på söndagskvällen. Trots missräkningen stod 16-årige Lamine Yamal för en uppvisning som imponerade stort.

Barcelona var under söndagskvällen tillbaka hemma på Estadi Olímpic Lluís Companys när nästjumbon Granada kom på besök. Barcelona kom till spel med en lång skadelista där flera nyckelspelare saknades. Något som däremot var glädjande för katalanerna var att vice kaptenen tillika förstemålvakten Marc-Andre Ter Stegen var tillbaka mellan stolparna efter 3 månaders skadefrånvaro där tyskens senaste framträdande var i november i omgång tretton hemma mot Deportivo Alaves. Även Raphinha var uttagen till matchen mot Granada och fanns till en början med på bänken. Noterbart var att Ronald Araujo fick starta på bänken samtidigt som den unge Pau Cubarsi tog plats i mittlåset där även Andreas Christensen fortsatte som sexa precis som mot Deportivo Alaves förra helgen. I övrigt ett ypperligt läge för Blaugrana att haka på Girona efter region grannens förlust mot Real Madrid under lördagen. Sex poäng skiljde lagen åt inför kvällens match.

Granada däremot har en tuff säsong bakom sig med en 19:e plats i ligan med åtta poäng upp till säker mark. Nykomlingen är dessutom seriens sämsta bortalag med enbart en inspelad poäng på bortaplan denna säsong. Det var uppdukat för en match som Barca på förhand bara skulle städa av ganska så enkelt.

Den första halvleken skulle inte starta i något jättehögt tempo. Förutom Ter Stegens våghalsiga spel med fötterna så var det varken något högt bolltempo eller några farliga chanser som föll för något av lagen. Matchens första farliga målchans skulle komma efter tretton spelade minuter när Yamal sånär hittade fram till Robert Lewandowski som inte nådde bollen. Det skulle däremot komma ett tidigt mål och det bara minuten senare efter 14 spelade minuter av underbarnet Lamine Yamal. Yamal stötte efter ett inlägg av Joao Cancelo in bollen på den bortre stolpen och det gick att konstatera en drömstart för Xavi och hans Barca. Betydande också i och med att det var just Yamal som fick göra 1-0. 16-åringen har sedan årsskiftet varit om inte den bästa iallafall en av de bästa spelarna i ett för övrigt svagt Barca och det såg tidigt i kvällens match ut som att formen skulle fortsätta hålla i sig. Granada var dock inte helt ofarliga och efter att Ter Stegen slagit bort en längre passning med fötterna blev det en dubbelchans där Myrto Uzuni inte fick träff på sin konstspark och Oscar Melendos avslut täcktes av Jules Kounde. Så mycket mer i chansväg skulle vi däremot inte få se kommande 20 minuter. Granada hade ett par avslut men utan att det på något sätt var farligt. Det skulle istället vara de avslutande fem minuterna av den första halvleken som skulle vara mer händelserika än den resterande delen av halvleken. Den så aktiva Yamal satte efter 40 minuter igång en kontring när han satte en fin djupledsboll till Pedri. Efter en läcker kombination mellan Pedri och Gündogan hamnade bollen tillslut hos Lewandowski som egentligen bara ska raka in bollen i öppet mål. Men så blev inte fallet utan på något sätt räddades bollen på mållinjen och uddamåls ledningen stod sig. Det skulle även visa sig vara kostsamt för hemmalaget eftersom Granda bara minuten efter gick upp och fick in kvitteringen. Manchester United lånet Facundo Pellistri spelade fram Ricard Sanchez som tryckte upp bollen i Ter Stegens närmsta kryss. Så klart ett jobbigt mål för Barca att släppa in strax innan paus samtidigt som det var ett viktigt mål för Granada.

Efter en dansföreställning för att fira det kinesiska nyåret under halvtidspausen var det sedan dags att sparka igång den andra halvleken. Den andra halvleken liknade på många sätt till en början den första. Det vill säga händelsefattig och ett bollinnehav som byttes ganska så kraftigt mellan lagen och alltså inte alls en Barca-dominans som vi brukar vara så vana vid att se. Den första möjligheten kom dock från ingenstans efter 52 spelade minuter när Lewandowski sköt i burgaveln från en ganska så snäv vinkel. Bortalagets bästa spelare för kvällen, Pellistri skulle få nästa möjlighet när han, likt Lewandowski avslutade från en snäv vinkel men där Ter Stegen med hjälp av ansiktet räddade urugajanens avslut. Han skulle inte heller vara färdig där utan efter ungefär timmen spelade kunde han slå in ledningsmålet och 2-1 i öppet mål framspelad av Uzuni. Blytungt för Barcelona som under den sista halvtimmen hade en tuff uppgift framför sig.

Den så viktiga repliken skulle komma i princip direkt efter Granadas ledningsmål. Lewandowski var det som gjorde det framspelad av Ilkay Gündogan efter 63 spelade minuter. Det skulle dock visa sig vara händelserika minuter i Barcelona denna kväll, för ytterligare tre minuter senare återtog Granada sin ledning efter ett inlägg av Faitout Maouassa som lagkaptenen Ignasi Miquel nickade i mål. Ett mål som enligt reprisbilder bör tillskrivas som självmål efter att Ter Stegen sett ut att ha styrt in bollen i eget mål efter sin första räddning. Barcas kvittering jakt sattes igång på nytt samtidigt som Granada sjönk ned i allt lägre positioner. Den inbytte Fermin Lopez hade en boll i mål som vinkades av för offside efter drygt 75 spelade minuter samtidigt som Barca fortsatte sitt tryck för en kvittering. Precis som den andra halvleken började så skulle den även sluta precis lika händelserik. Yamal jobbade tillbaka bollen och skickade iväg ett distansskott till 3-3 bakom Augusto Batalla i Granada-målet. På nytt skulle chanserna svänga fram och tillbaka och Granada fick strax efter kvitteringen två fina chanser där Ter Stegen bland annat stod för en bra räddning. Trots åtta tilläggsminuter och därmed mycket tid kvar för ett segermål uteblev chanserna och resultatet skrevs till 3-3.

Två stycken förlorade poäng för hemmalaget där det återigen läcker alldeles för mycket bakåt. Det solida och täta försvaret från förra säsongen är så gott som borta och när det släpps in tre mål titt som tätt så är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Ljuset i allt detta är ändå 16 årige Lamine Yamal. Två mål idag och tillsammans med Pellistri i bortalaget bäst på planen ikväll. Hos bortalaget får det trots allt anses som två vunna poäng med sett till både tabellställningen och borta facitet under den gångna säsongen. Som tidigare sagt så var Yamal återigen bäst i Barca och såklart har det att göra med att det finns flera underpresterande i Barca men samtidigt så handlar det även om att det finns en otrolig talang och en slutprodukt hos Yamal. Sett till Barca så är det två nya förlorade poäng och ett avstånd upp till serieledande Real Madrid som bara växer sig allt större och kampen om topp fyra är vad Barca bör fokusera på.

Nästa match spelas på lördag borta mot Celta Vigo.