Olímpic Lluís Companys, 2024-03-08 21:00

Barcelona - Mallorca
1 - 0

Yamal glänste på nytt när Barcelona vann

Yamal glänste på nytt när Barcelona vann

Barcelona tog en viktig seger hemma mot Mallorca med 1-0. Lamine Yamal glänste på nytt för katalanerna och stod för ett mycket vackert segermål i den 70:e matchminuten


Med fyra dagar kvar till returen hemma mot Napoli i åttondelsfinalen av Champions League är det ett skadedrabbat Barcelona som ikväll ställs emot Mallorca hemma på den temporära hemmaarenan Estadio Olimpic Lluis Companys. Med Gavi borta korsbandsskadad fylldes det på med två nya mittfältare på skadelistan i form av Pedri och Frenkie De Jong. Såklart tuffa tapp när det handlar om två skadebenägna mittfältare men där även chansen uppstår för en spelare som Fermin Lopez att kliva fram och få speltid. Så blev dock inte fallet i kvällens match, när startelvorna släpptes fanns tyvärr inte Fermin med. Däremot gick det att notera ett flertal skrällar i Barcelonas startelva. Främst Marc Guiu, född 2006, som fick chansen istället för en vilande Robert Lewandowski.

Mallorca har blandat och gett en hel del under den gångna säsongen. Enbart en 15:e plats i ligan inför helgens omgång där de i och för sig slog Girona i förra omgången med 1-0. I cupen har Mallorca dock chockat de flesta där man i semifinalen slog ut Real Sociedad över två möten och om en månad ställs mot Athletic Club i Copa del Rey final.

Precis som sades i inför rapporten så är det en viktig match för båda lagen. Mallorca vill inte bli indragna i bottenstriden samtidigt som Barcelona vill befästa sin plats i topp fyra samtidigt som de behövs en stark insats i ryggen inför nästa veckas Champions League match.   

Den första halvleken började på klassiskt Barcelona vis. Katalanerna stod för en stor del bollinnehav, drygt 70% och kom till ett par stycken avslut men det utan att det blev speciellt farligt. Spelet fortsatte på så vis fram till att Raphinha efter ungefär 20 spelade minuter gick ner i utkanten av straffområdet. En situation som till början inte såg ut att vara något men efter en VAR koll tydligt visade en stämpling på hälen. Ilkay Gündogan klev fram i Lewandowskis frånvaro för att ge Barcelona ledningen men dessvärre resulterade det i en svag straff av tysken som Rajkovic i Mallorca målet kunde rädda. Fortsättningen av halvleken fortsatte på liknande sätt med ett stort bollinnehav av Barcelona men där Mallorca flera gånger hotade. Framförallt var det genom inlägg eller kontringar. Barcelona skapade dock fortsatt målchanser och Joao Feliz fick katalanernas nästa möjlighet när hans avslut gick strax utanför Rajkovic vänstra stolpe. Dessvärre för Barcelonas del gick det under den första halvleken att räkna in en ny skada i form av Raphinha. Smällen han fick vid straffsituationen visade sig vara värre än vad det först såg ut att vara och han fick istället ersättas av Fermin Lopez som jag från början trodde skulle starta. Mer än så skedde inte under den första halvleken utan resultatet skrevs till 0-0. 

Mycket möjligt att det blir tjatigt men den andra halvleken fortsatte precis på samma sätt som den första. Barcelona fortsatte att ligga på ungefär 65-70% i bollinnehav och tog även under den andra halvleken tag i det mesta i chansväg. Precis som det så ofta har gjort under 2024 så skulle det även idag handla mycket om den snart 17 årige Lamine Yamal. Efter nästan timmen spelad fick han matchens klart bästa möjlighet när han från distans träffade undersidan av ribban, via en liten touch av Rajkovic. Mallorca stod även dom för en ribbträff när Muriqi var framme på en frispark med en nick. Barca fortsatte att trycka på och satte i jakten på ledningsmålet in både Vitor Roque och Lewandowski. Men som sagt så skulle det trots byten enbart handla om Lamine Yamal. Spanjoren fick i ett liknande läge som vid ribbträffen bollen i höger inner position bollen och denna gången vek han vackert in den i det bortre krysset och 1-0 var ett faktum. Efter ledningsmålet hade Mallorca precis som under hela matchen svårt att skapa några farliga målchanser över huvud taget och i slutändan kunde Barcelona spela av matchen rätt så komfortabelt. 

Såklart som tidigare sagt tre viktiga poäng i racet om topp fyra. Med det sagt så finns det precis som det gjort mycket mer att önska från Barcelona. 1-0 hemma mot Mallorca är såklart helt okej men det är också en match man på förhand såklart bör vinna. I både chansväg och spelmässigt finns det fortfarande, precis som det gjort hela säsongen mycket mer att önska. Däremot finns det ett ljus i tunneln och det är Lamine Yamal. Sedan årsskiftet har han verkligen visat att han lever upp till hypen som finns kring honom och att han fortsatt är Barcelonas bästa spelare för tillfället. Det är en väldigt speciell spelare. Trots insatsen så är det en bra känsla som Barca nu kliver in i mötet med Napoli på tisdag, vilket är en otroligt viktig match för Barcelonas fortsatta säsong. 

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-03-09 00:31:00
Author

Fler artiklar om Barcelona