”Sicheres stadionerlebnis”
På onsdag vänder sig hela fotbollstyskland mot Frankfurt. Då ska Tysklands 36 proffsklubbar rösta om ligaförbundets nya säkerhetskoncept ”Sicheres stadionerlebnis”. Varför är det nödvändigt? Varför protesterar fansen?
Varför all uppståndelse?
Enligt vissa så handlar detta om om tyska fotbollens framtid. Det handlar om hur ett besök på en tysk arena kan se ut för en vanlig supporter. På onsdag sitter representanter från alla 36 klubbar i 1. Och 2. Bundesliga i Frankfurt. Där ska alla klubbar rösta om dem accepterar tyska förbundets (DFL) nya säkerhetskoncept. Säkerhetskonceptet är dock kontroversiellt. Supportrar proteserar sedan flera veckor tillbaka då dem befarar att dagens supporterkultur kommer gå under om säkerhetskonceptet går igenom, klubbarna är inte eniga och likt förbundet så blir dem pressade utav politiker som vill ha en förändring.
Vad står egentligen i säkerhetskonceptet?
Efter den kaotiska kvalmatchen mellan Düsseldorf och Hertha Berlin i maj så tillsatte tyska förbundet en säkerhetskommision som skulle se till att något sådant inte skulle kunna ske igen. I början så bestod säkerhetskonceptet utav en 32 sidor lång powerpoint. Där stod det bland annat att klubbarna har möjlighet att genomföra nakenkontroller och att möjligheten till avskaffandet utav ståplatserna finns. I oktober så sa i princip alla klubbar nej till säkerhetskonceptet, varpå säkerhetskommisionen tog och gjorde om hela till 16 olika punkter som klubbarna nu ska rösta om. Så nu kommer klubbarna rösta om varje enskild punkt och inte om hela säkerhetskonceptet direkt, dem flesta punkterna kommer också godkännas.
Dem grejerna som det diskuteras mest om:
Säkerhetskontroller: Punkt 8 ska göra det möjligt för klubbarna att kontrollera supportrarna hårdare innan dem släpps in i arenan. Säkerhetstält som Bayern München hade i hemmamatchen mot Eintracht Frankfurt, där en del utav bortafansen fick gå in i ett tält för att kontrolleras noggrannare, ska bli vanligare.
Ståplatserna: Avskaffandet utav ståplatserna finns inte med i något utav dem 16 punkterna. Dock så stod det med i det första förslaget att ståplatserna kan avskaffas om säkerheten i arenorna inte blir bättre. Innan des hade även Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich hotat med att ta bort ståplatserna. Herr Friedrich har också fått stöd utav flera andra politiker i frågan och regeringen har sagt att ett eventuellt avskaffandet utav ståplatserna står till debatt om inte säkerheten blir bättre i dem tyska arenorna.
Videoövervakning: Punkt 6 ska göra det möjligt för polisen att övervaka fansen på ett bättre sätt så att alla supportrar som är på arenan kan identifieras. Då ska bland annat fler och bättre övervakningskameror finnas inne i arenorna.
Varför protesterar fansen?
Nakenkontroller utesluts inte i det nya säkerhetskonceptet trots att tyska förbundet nu formulerat sig på ett annat och betydligt vänligare sätt en vad man först gjorde. Dessutom ska varje klubb ha möjligheten att reducera andelen som varje bortalag får till sina supportar. För tillfället ligger den på 10 %. En del supportrar kämpar också för legaliseringen utav pyroteknik. Men framför allt så är supportrarna kritiska till att dem under hela proceduren inte blivit tillfrågade en enda gång om vad dem tycker om det hela, det har gjort att en hel del supportar ser hela konceptet som något som kommer vara negativt för dem.
Hur säker är egentligen dem tyska arenorna?
Väldigt säkra. Om man kollar på olika siffror så är det häpnadsväckande hur säkra de tyska arenorna är. Om man kollar på ZIS (Zentralen Informationsstelle Sporteinsätze) siffror utav alla 36 lag så ser man följande: 1142 personer skadades, 7298 personer blev omhändertagna utav polisen och mot 8143 personer så inleddes det en förundersökning. Det betyder att vid varje match så skadades 1.6 personer och endast 0.005 % utav alla som besökte en arena blev skadade. Varje karnevalbesök, diskobesök och bilfärd är därmed farligare än att besöka en utav dem 36 klubbarna som lirar i Bundesliga och 2. Bundesliga.