Allianz Arena, 2022-08-27 18:30

Bayern München - Mönchengladbach
1 - 1

Bayern München kryssade mot Mönchengladbach efter galen dramatik - Yann Sommer storspelade: ‘’Det är bara att lyfta på hatten’’

Under lördagskvällen hade Bayern München besök av Mönchengladbach på Allianz Arena. En match som bjöd på en hel del dramatik och där lagen fick nöja sig med varsinn poäng tillslut. Dessutom fick vi uppleva en makalös målvaktsinsats från bortalaget som Bayernsupportrar sent kommer glömma.

Första halvleken:
Det dröjde endast någon minut innan Bayern München var nära att trycka in 1-0. Sadio Mané ordnade en hörna för hemmalaget och där dök Upamecano upp och nickade farligt mot mål men Sommer gjorde en fin räddning.
Bayern München var det laget som styrde matchen men inga superfarliga målchanser dök upp. Gladbach försvarade sig bra under den första halvtimmen men just i matchminut 30 väggspelade Leroy Sané med Thomas Müller utanför straffområdet. Sané fick tillbaka bollen i luften och drog till på volley och det var ett gott försök men skottet gick strax över.
Någon minut senare var det Sané som var nära igen efter att Davies spelat in till honom i straffområdet. Efter några dragningar så var han förbi Gladbachs backlinje men skottet täcktes av en Gladbachback i sista sekund.
I nästa anfall hade Bayern en boll i mål som sedan skulle dömas bort för offside efter en snabb VAR-koll av domaren. Müller hittade Mané i mitten med ett briljant passning men tyvärr gick bollen förbi Sané som stod offside och bedömdes därför att han påverkade spelet.

I den 38:e minuten hade Mané ytterligare en boll i mål men denna gången stod han själv offside. Sané var fortsatt den som skapade möjligheter framåt och denna gången hade han en farlig frispark som gjorde det jobbigt för Sommer. Returen gick ut till Sané själv som bröt in i banan och hittade Müller i straffområdet som styrde vidare den mot Mané som dessvärre stod offside.
I slutet av den första halvleken kom matchens första godkända mål, dock var det bortalaget som med sin första målchans satte 0-1 på Allianz Arena. Det var Marcus Thuram som jag varnade för inför matchen som fick ett friläge och rullade in ledningsmålet för Gladbach. Matchens fick minst sagt en oväntad vändning.

Andra halvleken:
Hemmalaget steg ut och tog tag i taktpinnen i den andra halvleken men man var aldrig riktigt nära att hitta något kvitteringsmål. Müller hade en nick utanför och Mané hade ett skott som blockades av en Gladbachspelare.
I den 61:a minuten dök det ultimata läget upp för Mané som serverades av Müller men nu fick senegalesen för första gången känna hur det känns att möta Yann Sommer. Den schweiziske målvakten räddade Manés första avslut med med en fantastisk benparad och returen räddade han med ännu en benparad.
Några minuter senare blev Sané frispelad efter en magnifik passning av Pavard men Sommer fortsatte att täppa igen i kassen. Den där målvakten fortsätter skapa mardrömmar för både laget och oss supportrar.

I matchminut 70 var det Gnabry som testade Sommer men skottet räddades. Returen gick till Coman som skickade in den till Müller som nickade men ännu en gång stod Sommer i vägen.
Benjamin Pavard skulle också testa Sommer och skickade iväg en raket som steg mot krysset. Men även där uppe var den schweiziske målvakten med sina fingrar.

Tillslut skulle även Sommers nolla spricka och det var även Leroy Sané som försökte allra mest under matchen som fick göra målet. Musiala hittade in till Sané i straffområdet som sköt på ett tillslag in Sommers första hörn och denna gången kunde inte ens han göra något.
Matthijs de Ligt kom in och agerade target forward och i tilläggsminut 1 fick nederländaren en chans utanför straffområdet och drog till på volley men Sommer räddade.
1-1 blev även slutresultatet i denna galna matchen.

Yann Sommer, Bayerns största mardröm!
Att vi inte plockar 3 poäng från denna matchen är i princip bara Gladbachs målvakt Yann Sommers fel. Vilken makalös insats han gör! Den schweiziske målvakten stod alltså för 19 räddningar ikväll vilket tangerar ett nytt rekord i Bundesliga för flest räddningar under en match. Det tidigare rekordet låg på 14 räddningar och hölls av Alexander Schwolow och detta var från vårsäsongens match förra säsongen mot just Bayern München. Jag är osäker på om det finns något här i livet som skapar så mycket irritation inom mig som att se mitt Bayern möta Yann Sommer, och ikväll var det något utöver det vanliga också. Hans dubbelräddning som han gör när Mané får två chanser är otroligt imponerande och och man kan inte göra så mycket mer än att bara lyfta på hatten. Om det inte hade varit för honom så hade vi vunnit ikväll med alla dessa avslut som avlossades.

Fick vi bevittna saknaden av Lewandowski för första gången ikväll?
I mitt tycke, nej. Visst att om Lewandowski hade varit på plan och haft en kanonmatch och stått på rätt ställe så hade han kunnat trycka dit ett par kassar ikväll. Men å andra sidan kan vi titta tillbaka på matcherna mot Gladbach förra säsongen där det alltså inte hjälpte att Lewandowski var på plan. Ikväll skapade vi sanslöst många chanser och med en annan målvakt så hade det inte blivit 1-1. Jag tycker det ser väldigt bra ut med hur vi anfaller i detta spelsystemet och jag tror att många av de chanser vi skapade ikväll inte ens hade uppstått om Lewandowski varit med eftersom vi hade anfallit på ett helt annat sätt isåfall.

Sané verkar hitta formen igen!
Leroy Sané hade en fantastisk höstsäsong förra året men svalnade sedan av under vårsäsongen precis som resten av laget också gjorde egentligen. Under matchen mot Bochum förra helgen fick han chansen från start då Musiala var skadad och stod för en fin insats, och ikväll var han till och med snäppet bättre i mina ögon. Nu återkommer jag till Sommer ännu en gång, men med lite flyt hade Sané kunnat gå från matchen idag som hattrickskytt. Han får dock nöja sig med att vara poängräddaren ikväll och Nagelsmann kommer ha tuffa beslut framför sig nu framöver när han ska välja sin startelva.

Om vi ska ta och blicka framåt så går Bayern in i DFB-Pokal under den kommande veckan då man ställs mot Viktoria Cologne på bortaplan. Nästa Bundesligamatch är mot Union Berlin och spelas under lördagen nästa vecka.