Gästkrönika: ”Lever den jäveln?”
Tobias Andersson följer Schalke 04 sedan över ett decennium och ger nu sin syn på vad Klaas-Jan Huntelaars återkomst till den kungsblå föreningen kan innebära.
”Och då har det blivit dags för den del av programmet vi kallar för ’Lever den jäveln?`”
Upp kommer en rad med bilder på mer eller mindre kända personer. Det är bilder på svenska dokusåpakändisar och amerikanska artister. Filip Hammar berättar ännu en anekdot om något poolparty han varit på i Los Angeles, bara för att ännu en gång få sagt att han lever ett glamouröst liv i USA. Det kan ju finnas någon som missat det. Fredrik Wikingsson förklarar reglerna samtidigt som han ivrigt klickar på en bläckpenna, orden kommer ut i en takt som närmast påminner om en kulspruta. Han lutar sig sedan bakåt i sin stol. Han ler snett åt de tävlandes överläggningar. Den sista bilden visar en snart 38-årig holländare.
Detta avsnitt av ”Alla mot Alla” har inte sänts. Det har inte ens spelats in. Det kommer förmodligen aldrig att vare sig sändas eller ens spelas in. Historien är både överdriven och påhittad. Den snart 38-åriga holländaren med sin karaktäristiska sidbena må ha sina bästa dagar bakom sig. Han må ha fallit i någon form av glömska hos fotbollspubliken i takt med att åldern ökat och speltiden minskat. Egentligen skulle han väl återvända till hemlandet, avrunda karriären i klubben i sitt hjärta samt långsamt gå mot sin fotbollsmässiga pension och kröna sin fina karriär med en ligatitel.
Så var historien skriven och så var planen. I skrivande stund leder Ajax Eredivisie med tre poäng. Klaas-Jan Huntelaar sitter allt som oftast som någon form av backup på Ajax-bänken. Behövs han så hoppar han in och sin vana trogen så gör han en del mål också. Den här säsongen har han deltagit i elva av de sjutton ligamatcher som Ajax spelat, tre matcher har han startat och sju mål har han gjort. Målen görs på straff, på nick, med höger fot och med vänster fot. På det viset varierar han sig en del. På ett annat sätt varierar han sig inte alls, samtliga mål görs innanför straffområdets vita linjer.
Det påminner om en annan holländare, Ruud van Nistelrooy, som också han nätade ofta men sällan utanför straffområdet. De båda holländarna höll till på topp, både vad gäller position på planen och i tabellen. Ruud van Nistelrooy styrde mot slutet karriären mot Tyskland och ett Hamburger Sport-Verein som ännu inte börjat sin kräftgång. Ett Hamburg som sedermera steg för steg skulle ta kliv mot det stup som skulle innebära ett abrupt slut på en lång svit av säsonger i högsta ligan. Den något yngre Huntelaar gjorde ett stort avtryck i Schalke 04 där han fann trygghet utanför hemlandets gränser. Huntelaar tog klubben till sitt hjärta och klubben gjorde detsamma med Huntelaar. När Schalke nu riskerar att gå samma öde till mötes som Hamburg gjorde för ett par år sedan söker man trygghet och sätter sitt hopp till gamla favoriter. Man ringer upp Klaas-Jan Huntelaar för att höra sig för vad han hittar på med nuförtiden.
En ung Klaas-Jan Huntelaar börjar sin resa mot världsfotbollen i FC De Graafschap där han under sex säsonger spelar ungdoms- och juniorfotboll. Stora PSV upptäcker den nu sjuttonåriga talangen och erbjuder honom ett kontrakt. Huntelaar nappar och flyttar bopålarna cirka nio mil söderut från Doetinchem till Eindhoven där han också når A-laget som han tillhör under två säsonger, åtminstone på pappret. Konkurrensen är tuff för den unge forwarden och det blir endast en match i A-laget. Han lånas först ut till sin gamla klubb De Graafschap där han på nio matcher inte mäktar med ett enda mål. Nästkommande säsong spenderas även den på lån och den här gången lånas han ut till AGOVV Apeldoorn där han presenterar sig som den målskytt han sedermera ska bli känd som. De 26 mål han gör på sina 35 framträdanden lockar Heerenveens intresse.
Den första juli 2004 betalar Heerenveen 900 000 Euro för att säkra Huntelaars underskrift. Han gör två säsonger i den vit/blå-randiga tröjan och gör 34 mål på 46 framträdanden. Den snart 23-åriga anfallaren tar i januari 2006 ytterligare ett steg på sin karriärstege då AFC Ajax bestämmer sig för att betala nio miljoner Euro för anfallaren. Bytet av klubb sker under den holländska ligans vinteruppehåll och Huntelaar representerar således två klubbar under samma säsong. Det blir aldrig tal om någon inkörningsperiod eller acklimatiseringsperiod för forwarden som målmässigt presterar ungefär likvärdigt i de bägge klubbarna. Under hösten hittar han nätet 17 gånger på 15 matcher och på våren, efter klubbytet, är hans facit 16 mål på 16 matcher. Huntelaar fortsätter på den inslagna vägen genom att ösa in mål även kommande säsong, på 34 matcher mäktar han med 33 mål och blir således ett hett villebråd på transfermarknaden.
Säsongen 2008/2009 representerar han Ajax tio gånger i ligaspelet och gör sex mål. Under vintern kommer Amsterdam-klubben överens om en övergång på 27 miljoner Euro med Real Madrid och den målfarliga holländaren har nu nått världstoppen. Det ska dock visa sig vara trångt på toppen, Huntelaars åtta mål på 20 ligamatcher ska inte leda till förnyat förtroende hos de vita giganterna utan istället ska nästa anhalt bli AC Milan, övergångens värde är 15 miljoner Euro. Detta blott ett halvår efter det att Real Madrid stoltserat med holländaren som sitt nyförvärv. I Milano ska Huntelaar inte flyga lika högt som han gjort i hemlandet och hans facit med sju mål på 25 matcher ska inte anses vara tillräckligt utan han säljs nu vidare till FC Schalke 04. Detta är under en period när Schalke stoltserar med en ganska namnkunnig trupp.
Bredvid sig får Huntelaar exempelvis Raul Gonzalez Blanco. Duon firar stora triumfer under en period då Schalke håller till i Bundesligas toppskikt och vinner tyska cupen 2011. Säsongen därpå, under spanjorens sista säsong i Tyskland, kröns Klaas-Jan Huntelaar till Bundesligas skyttekung med 29 inprickade mål. I truppen finns då också spelare som Jefferson Farfán, Lewis Holtby, Benedikt Höwedes, Ralf Fährmann och de unga talangerna Julian Draxler, Joel Matip och Sead Kolasinac.
Under de senare åren av Huntelaars Schalke-period kommer talanger som Leroy Sané och Leon Goretzka att presentera sig. Detta är under en period då Schalke tillhör topp fem i ligan. Det är under en period där spelarnas prestationer inte primärt mäts i huruvida Bayern München viftar med ett kontraktsförslag när kontraktet med Schalke ska omförhandlas. Huntelaar fortsätter att göra mål för Schalke, även om det så sakteliga blir färre och färre och under hans sista säsong i klubben 2016/2017 så mäktar holländaren endast med två mål på 16 ligamatcher. Även om Huntelaar ses som en uppskattad del av truppen och ofta ses med kaptensbindeln runt sin vänstra arm så blir det till slut så att hans kontrakt inte förlängs. Huntelaar styr nu skutan hemåt. Han återvänder till Eredivisie och ”hem” till Ajax där han kritar på ett ettårskontrakt. Ett kontrakt som sedan förlängs.
Säsongen 2020/2021 är Klaas-Jan Huntelaars sista på den stora scenen. Han har representerat stora lag i stora ligor. Han har representerat sitt land vid 76 tillfällen och gjort 42 mål, han har spelat stora mästerskap och han har vunnit tunga titlar. Nu ska karriären snart summeras med ännu en titel inför fullsatta läktare i Amsterdam. Men det blir ju liksom inte så mycket med det. Pandemin gör att supportrarna snällt får stanna hemma och följa favoritlaget från tevesofforna. Huntelaar följer naturligtvis med visst vemod sitt tyska favoritlags öde.
Efter en tung säsong 2019/2020 så hoppas man på att en starkare säsong ska följa. Men icke. Vecka efter vecka, match efter match så blir det än mer tydligt att FC Schalke 04 är med stormsteg på väg till 2. Bundesliga. Laget är inte längre särskilt namnkunnigt, att värva de stora spelarna är ett minne blott. Visst finns talangerna kvar, de potentiella storspelarna om ett par år. Men talang attraherar och ganska snabbt representerar Alexander Nübel och Weston McKennie större klubbar. Tränaren David Wagner får liksom ingen ordning på laget och lämnar i säsongsinledningen. Inte heller Manuel Baum lyckas vända på skutan och får lämna sitt uppdrag som huvudtränare ganska snart efter det att han tillträtt. Nu sätts hoppet till Christian Gross, ska han kunna få laget på fötter? Det återstår att se. Till sin hjälp har han Naldo. Den gamla försvarsresen har varit med om en del glädjeämnen under sina år på Veltins-Arena.
Liksom Naldo så återvänder målvakten Ralf Fährmann under 2020. Målvaktens öde får betraktas som synnerligen märkligt. Efter att ha lämnat för Frankfurt så återvänder målvakten för att axla Manuel Neuers fallna mantel. Fährmann lyckas bra men konkurreras under 2018 ut av Alexander Nübel som man kan säga är den nya Manuel Neuer. Han är en mycket talangfull målvakt som också utses till lagkapten. Fährmann lånas ut till såväl Norwich City i England som SK Brann i Norge men någon speltid är det inte tal om i någon av klubbarna. Kanske är Nübel lite väl lik Manuel Neuer då han efter sitt genombrott styr kosan mot München och FC Bayern inför säsongen 2020. Fährmann återvänder till Schalke och tar över rollen som förstamålvakt. En annan som under innevarande säsong vänder ”hemåt” är Sead Kolasinac som lånas ut av engelska Arsenal FC.
Rykten börjar samtidigt florera om att även Klaas-Jan Huntelaar ska återvända till Königsblau. Han sitter hemma på sin kammare och funderar över i vilken av hans två favoritklubbar han vill avsluta karriären. Å ena sidan så väger en titel med Ajax rätt tungt. Å andra sidan så behövs han desto mer i Schalke. Tänk vilken grej att vara den som skjuter Schalke kvar i Bundesliga. Han ser framför sig en fullsmockad Veltins Arena. Han ser ett inlägg komma in i straffområdet, han är först på bollen. Han ser framför sig en väl avvägd nick, en bredsida med vänstern eller en hård vrist med högern. Han ser bollen gå i mål. Han ser framför sig ett Schalke som likt en trött boxare reser sig på nio. Där, i slutomgångens slutminut, har hans mål gjort att Schalke är uppe på säker mark. Man har lurat döden, man har undvikit skammen av att bli nedflyttad. Man har sluppit ett ovisst kval. Ur högtalarna vrålas det ”Ein leben lang, blau und weiss ein leben lang”. Det sjungs segersång och skålas i omklädningsrummet. Det är väl ett rätt bra sätt att avsluta en karriär på.
Schalke reser till Frankfurt för att rida vidare på vågen den förlösande 4–0-segern mot Hoffenheim. Den amerikanska talangen Matthew Hoppe gjorde hattrick då. Han kvitterar förvisso Frankfurts ledning och ger de med blå sympatier hopp om poäng. Men så byts Luka Jovic in. Han som var firad stjärna i Frankfurt och såldes till Madrid. Han som aldrig platsade i Madrid och nu är tillbaka bland vänner, på en plan där han gjort mål så många gånger förut. Han byts in och ger Frankfurt ledningen och ökar sedan på den med sitt andra för dagen och lagets tredje, saken är klar. Ryktet om Huntelaar intensifieras. De obotliga romantikerna och optimisterna ser framför sig en Huntelaar som liksom Jovic direkt börjar göra mål och som tänder hoppet igen. Att han kan ge gruvarbetarna i Gelsenkirchen något att samtala om på jobbet.
På tisdagseftermiddagen är det så klart. Bilder på den välkammade holländaren i välkänd blå tröja kablas ut. Det tänds en strimma hopp hos en annars ganska uppgiven klubb och bland dess supportrar. Realisten tänker att det krävs mer än en 38-årig före detta skyttekung. Men visst blir man väl ändå glad att se Klaas-Jan Huntelaar i den kungligt blå dressen igen.
”Lever den jäveln?” Jo, men visst gör han det!