Hertha Berlin – en ny stormakt inom tysk fotboll?

Hertha Berlin – en ny stormakt inom tysk fotboll?

Sedan i somras har vi fått bevittna en ny sida av Hertha Berlin då den tyska huvudstadsklubben påbörjat sin storsatsning mot att nå den absoluta toppen.

Det råder för närvarande fotbollshysteri i den tyska huvudstaden. Hertha Berlin har i modern tid allt som oftast varit en del av Bundesliga och sedan i höstas har man för första gången någonsin sällskap av stadsrivalen Union Berlin – som gör sin första säsong i den tyska fotbollens finrum. Höstens huvudstadsderby uppmärksammades världen över och i slutet av mars i år ställs klubbarna åter mot varandra på anrika Olympiastadion.
 
Huvudstadens fotbollsscen under reformering
På tok för sällan har Berlin haft två representanter i den högsta serien. Faktum är att man vissa perioder inte haft något lag med alls, framförallt under 80- och 90-talet. Men just nu lever och frodas stadens fotbollsscen och allt fler entusiaster till den underbara sporten vallfärdar till Berlin för att ta del av den något anonyma fotbollskulturen som råder där.
 
Dock håller kartan på att ritas om. Union Berlin växer så det knakar och förbereder att bygga en ny och modern arena som kommer ersättare den charmiga Stadion An der Alten Försterei. I andra änden av den kolossala staden genomgår Hertha Berlin en nysatsning som heter duga, där man med hjälp av investeraren och tillika mångmiljardären Lars Windhorst rustar för att en gång för alla sätta klubben på kartan. 
 
Framtiden tillhör Berlin?
Under vinterns övergångsfönster fick vi se ett smakprov på att man menar allvar. Inte mindre än 78 miljoner euro spenderades fördelat på fyra nya spelare varpå man två gånger om överträffade klubbens rekordaffär från i somras värd 20 miljoner euro. Det råder helt enkelt nya tider hos ”den gamla damen” och den stora frågan som ständigt återkommer i mitt huvud är vad detta massiva projekt kommer att leda till.
 
Sedan snart tre år tillbaka – när Hertha Berlin firade sitt 125-årsjubileum – använder man sig av sloganen ”Die Zukunft Gehört Berlin” (framtiden tillhör Berlin) och aldrig tidigare har den parollen känts lika sanningsenlig som den gör i dagsläget. För nog bör vi ställa in oss på att Hertha framöver kommer vara ett lag som florerar i toppen av tabellen i stället för i mitten av den, där vi haft för vana att hitta dem.
 


Att spelare som Krzysztof Piatek och Lucas Tousart väljer att ansluta sig till föreningen talar sitt tydliga språk och öppnar upp för att fler etablerade spelare kommer gå i deras fotspår från och med i sommar. Så länge Windhorst tror på projektet bör finansieringen inte vara något som bekymrar, och ju fler stora namn klubben har i sitt stall – ju attraktivare kommer den bli att spela för. Ett väldigt logiskt kretslopp som förmodligen kommer växa sig allt större för varje år som passerar, förutsatt att man också lyckas nå framgångar på planen.
 
”Berlin och pengar är ofta en dålig kombination”
Men nog med vad jag tycker och tänker. I stället ska jag låta Hertha Berlin-redaktionens Johan Berg komma till tals om vad han tror storsatsningen kan leda till och vad han hoppas på ska hända i framtiden. Undertecknad hörde nämligen av sig till honom för att få ett lite större perspektiv på hur tankarna går hos en anhängare till klubben.

Vilka ambitioner tror du Hertha Berlin har för framtiden?
- Det må låta skrattretande men klubbens nya investerare Lars Windhorst har varit tydlig med att han önskar se Hertha utmana om Bundesligatiteln redan om tre till fem år. Windhorsts bundsförvant Jürgen Klinsmann har inte velat vara sämre när han uttalat sig om att på kort tid göra Hertha till en ”Mega-Club”, som kontinuerligt deltar i Champions League. Windhorst-miljonerna kommer således med snarast orimligt höga förväntningar på att Hertha på kort tid ska kunna ta både ett och två kliv uppåt i Bundesligas näringskedja.
 
Tror du klubben på sikt kommer att bli en kontinuerlig titelutmanare?
- Spontant, nej. Hertha ligger ljusår bakom Bayern, Dortmund och Leipzig och åtminstone flera mil bakom klubbar som Schalke, Leverkusen och Mönchengladbach. För att röra sig uppåt och bli en permanent utmanare krävs att klubben kontinuerligt kan satsa de summor man gjort under vintern, men under flera transferfönster i rad. Windhorst har skjutit till cirka 225 miljoner euro – extremt mycket pengar för en klubb som Hertha, men inte tillräckligt för att permanent nå toppen. 
 
Hur går snacket hos fansen efter det ekonomiska uppsvinget?
- Då pengar ofta innebär framgång tycks merparten vara positivt inställda. Jag tror det är många som välkomnat de lite mer spektakulära transferövergångarna vi bjudits på i januari och genast har förväntningarna på att laget ska börja klättra i tabellen höjts. I och med 51-procentregeln behåller ju även medlemmarna majoriteten i föreningen, så Windhorsts intåg i Hertha har inte orsakat någon större oro i supporterled – än så länge kanske ska tilläggas…
 
- Däremot tycker jag det är intressant att Klinsmann – som ju endast är interimtränare – tillåts sätta sprätt på så pass mycket pengar på spelare han sedan inte är tänkt att träna. Det verkar tyda på att Klinsmann antingen blir kvar som tränare även nästa säsong (hemska tanke) eller att han får en annan roll i klubben, vilket definitivt kommer rubba nuvarande maktbalanser internt.
 
Under vinterns övergångsfönster spenderades 78 miljoner euro på fyra nya spelare, hur ser du på nyförvärven?
- Man har ju på sikt stagat upp den defensiva balansen på mittfältet genom att värva Ascacibar och Tousart. Den förstnämnde har ju redan spelat ett par matcher och känns väl som en yngre variant av Per Skjelbred. Tousart ansluter ju först i sommar och lär väl vara tänkt att ersätta Grujic, men ärligt talat har jag ingen koll på honom. Med en prislapp på 25 miljoner euro hoppas jag ju att han även kan bidra en hel del offensivt, för där brister det i dagsläget. 
 


- Värvningarna av Piatek och Cunha känns spektakulära men också en aning våghalsiga. Piatek visade i Genoa vad han är kapabel till och når han de höjderna i Berlin är det ju ett superförvärv. Cunha känns mer osäker på grund av sin unga ålder, han lyckades inte riktigt slå sig in i Leipzig men hade dessförinnan en fin säsong i Schweiz med mycket mål och är dessutom bofast i det brasilianska U23-landslaget. Förhoppningsvis kan Herthas tidigare tradition av framgångsrika brassar få en fortsättning redan i vår.
 
Stora förväntningar är det framförallt på Piatek. Tror du han har det som krävs för att kunna mäta sig med Lewandowski, Werner och Håland?
- Nja, det är en skaplig trio att jämföras mot. Dessutom har dessa herrar betydligt bättre spelare runt omkring sig än vad Piatek kan räkna med. Piatek kommer få slita för fullträffarna, men visade redan i sitt premiärinhopp mot Schalke att det är en uppgradering från den tidigare forwarden Davie Selke, som varit närmast bedrövlig denna säsong. Förhoppningsvis vill Piatek visa att tiden i Milan bara var ett tillfälligt hack i karriären, och att målproduktionen återigen kan ta fart på tysk mark.
 
Tror du det här bara är startskottet på klubbens nysatsning?
- Svårt att svara på. Berlin och pengar är historiskt sett ofta en dålig kombination. Som sagt kommer det krävas rejält ökade kontinuerliga intäkter för att klubben ska kunna etablera sig högre i näringskedjan. Och det ser jag inte riktigt hända, om inte Windhorst fortsätter pumpa in pengar (vilket inte är troligt). Hertha har vare sig tillräckligt publikunderlag för att kunna lyfta den vägen eller sportslig duglighet som gör kontinuerligt deltagande i Champions League till ett realistiskt mål. Med risk att låta negativ tror jag att denna satsning absolut kan lyfta klubben något både kort- och långsiktigt, men kommer knappast göra Hertha till en maktfaktor i tysk fotboll.
 
Vilka spelare hade du helst sett ansluta till sommaren?
- Absolut prioritet borde vara att anlita en erkänt skicklig tränare, och vänta med spelarförvärv tills denne tränare har fått säga sitt. Jag tror inte Klinsmann är den rätte att leda laget på sikt. Min förhoppning, som jag delar med många Hertha-fans, är i stället att Niko Kovac kommer hem till Berlin och tar över sitt kära BSC inför nästa säsong. Potentiella nyförvärv får vi ta därefter.
 
Slutligen, kan nysatsningen innebära att Hertha lyckas locka fler åskådare?
- Framgång föder intresse. Skulle Hertha plötsligt förvandlas till en vinstmaskin i vår så kommer de svårflörtade berlinarna säkert också strömma till Olympiastadion. Men för att på sikt kunna attrahera en större kärna av åskådare som återkommande ser Hertha på plats krävs dels framgång över tid, dels en ny arena. Att spela de flesta hemmamatcher inför knappt halvfulla läktare imponerar inte på marginalåskådaren, och gör en hemmamatch mot Mainz eller Augsburg svårsåld. Personligen älskar jag att gå på match på en så klassisk arena som Olympiastadion, men får väl dessvärre inse att vi kommer allt närmre ett modernt schabrak även i Berlin.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-04 13:30:00
Author

Fler artiklar om Tyskland