Kraftigt nederbörd ställde nästan in matchen - blir av ändå. Allt inför DFB Pokal: Saarbrücken - Bayern München

Kraftigt nederbörd ställde nästan in matchen - blir av ändå. Allt inför DFB Pokal: Saarbrücken - Bayern München

Andra rundan i DFB-Pokal är här och Bayern är storfavoriter när man kommer på besök 40 mil från München till Saarbrücken.

Kraftigt nederbörd har skapat problem - matchen ser ut att bli av ändå:
Kraftiga nederbörd under de senaste dagarna skapade problem för planen på Saarbrückens hemmaarena. Häromdagen såg matchen ut att inte kunna spelas på då planen bestod av kraftiga pölar. Under veckan har material och experter skickats ut för att torka upp det kraftiga regnet som fallit. Under gårdagen gav DFB grönt ljus till att matchen kommer att spelas efter en sista inspektion. "Som det ser ut idag kommer vi att spela. Planen ser bättre ut och åtgärder har fått effekt" sade Peter Müller, talman för Saarbrücken. Domaren för kvällen, Frank Willenborg, kommer att kolla på planen under morgonen och ge ett besked under dagen om det kommer att gå och spela eller inte.

Hade det inte gått att spela idag hade Bayern inte blivit glada. Deras schema är så tajt med både ligaspel och Champions League, det är inte optimalt att få matchen uppskjuten då det inte finns luckor i spelschemat. Spelarna och ledningen hoppas att matchen kommer att bli av men såklart kommer säkerheten först. Att riskabelt spela och riskera skador från en dålig spelplan är inte heller optimalt. Det spekulerades om man skulle kunna flytta matchen till grannarnas hemmaarenorna, antingen Kaiserslauten eller Homburg, men båda är redan ockuperade av sina egna cup-matcher.

8-0 krossen i helgen:
Om ni har bott under en sten senaste dagarna så borde ni missat den totalt galna matchen mot Darmstadt i helgen. Tre röda kort i första halvleken och åtta mål gjorda i den andra. Vansinnigt.

Spelmässigt såg man ganska svajiga ut i den första halvleken och kunde inte riktigt skapa chanser som man ville. Såklart fick man ett rött kort mot sig efter bara fyra minuter och behövde anpassa spelet utan Kimmichs passningsfot. Laimer fick ta hand om mittfältet själv och presterade fint. Sen ändrades matchbilden helt när Darmstadt drog på sig två röda kort i den första halvleken också. Då fick man chansen att börja trycka på vilket man minst sagt gjorde i den andra halvleken.

Jag personligen skulle betala bra med pengar för att höra Tuchels team-talk inför den andra halvleken. Att göra åtta mål på 37 minuter är absurt och det gjorde att man slog rekord för mest gjorda mål i Bundesligas historia efter nio matchdagar, 34 stycken. Bayerns attack är i en sjukt bra form och med ett ganska svagt Saarbrücken som motstånd är det inte helt omöjligt att det blir likadana siffror ikväll.

Dags att rotera?:
Heter man Thomas Tuchel så ska man nog tänka på rotation för kvällen. Bayern brukar vilja starta sitt bästa lag för att säkra en tidig ledning men med tanke på att man spelat så mycket matcher på sistone både i Champions League och ligan så behövs det vila på vissa och såklart för att undvika skador. Tuchel har under veckan sagt att han hatar när man säger "vi spelar 'bara' mot Saarbrücken" som att det är enkelt eller kräver en kraftig rotation. Det är helt rätt mentalitet att ha och så rätt som han har så är det dags att rotera ändå enligt mig. Att riskera sina topp-spelare är bara onödigt, riskabelt och kan skapa problem framöver. En svagare Bayern-elva ska klara av att slå Saarbrücken. 

Hade jag varit Tuchel hade jag personligen ställt upp med denna startelva: Peretz, Sarr - de Ligt - Kim - Krätzig, Kimmich - Pavlovic, Sané - Müller - Tel, Choupo-Moting

Denna match är ett prima tillfälle att ge spelare som Peretz, Krätzig och Pavlovic mer speltid för att utvecklas. Peretz, den nya målvakten från Israel, har fått spela en match denna säsong, i cupen mot Preußen Münster där han höll nollan och stod för några fina räddningar. Det är dock bekräftat att Neuer kommer att starta ikväll. Enligt mig skulle Peretz ha startat. Att inte ge honom speltid idag är ganska dumt, då det är onödigt att utnyttja skadedrabbade Neuer mer än nödvändigt. Jag hade låtit honom vila inför helgens möte med Dortmund och gett Peretz mer matchminuter. Men men, deras val inte vårat. Bouna Sarr är i alla fall tillbaka från en långvarig skada och har hoppat in några matcher på sistone och gjort det bra ifrån sig. Noussair Mazraoui är tydligen sjuk och missade sista träningen. Det är osäkert om han kan spela, perfekt chans för Sarr att lira lite. Pavlovic och Krätzig, båda två från Bayerns juniorlag, har fått minuter under säsongen. Pavlovic, den talangfulla defensiva mittfältaren, gjorde sin A-lagsdebut mot Darmstadt och såg fin ut på plan. Att se honom få lite fler minuter från start hade suttit fint. Alphonso Davies har också spelat nästan 90 minuter varje match denna säsongen och att se Krätzig få spela och ge kanadensaren lite vila skulle inte skada det heller.

Det skulle vara så onödigt om varenda nyckelspelare skulle starta och man drar på sig skador, speciellt med tanke på hur planen är i sämre skick med allt oväder. Vi får se hur Tuchel tänker inför kvällen men så hade jag personligen tänkt. Hoppas du läser detta, Herr Tuchel!

Truppen:
En aning mindre skadelista är det nuförtiden. Goretzka, Gnabry, Upamecano och Guerreiro är de namnen som finns där och är alla på god väg tillbaka till spel. Goretzka som bröt fingret och tvingades till en mindre operation är tillbaka i träning och hans comeback ser ljus ut för helgens möte med Dortmund, samma gäller Gnabry. Upamecano och Guerreiro behöver lite längre tid innan de kan komma till spel igen. Fransmannen som drog på sig en ljumskskada är tillbaka på plan med bollen men behöver ungefär en eller två veckor innan han kan komma tillbaka igen. Man ser ingen anledning att rusha en comeback då både De Ligt och Kim är tillgängliga. 

Några frågetecken inför kvällen enligt Tuchels presskonferens igår är Mazraoui och Musiala som är sjuka och Coman som drog på sig en mindre smäll mot Darmstadt. Mazraoui var den enda som inte fanns med på sista träningen igår och är nog det största frågetecknet. Jag tror att alla tre inte kommer till spel ikväll och de kommer att vila upp sig inför helgen istället.

Annars är hela truppen tillgänglig. Det återstår att se vad Tuchel väljer att ställa upp med. Cup-matcher mot 'svagare' mostånd är alltid svåra att förutse då man inte vet hur hårt man kommer kliva in. Vad jag är ganska säker på, om jag skulle få tippa själv, är att Kimmich kommer starta åtminstone då han är avstängd i två matcher efter sitt röda kort, både mot Dortmund i helgen och mot Heidenheim nästa helg. Annars återstår det att se vilka som kommer till start och vilka som får lite vila inför helgens stormatch. Vi får vänta tills ikväll för startelvan, som ryktas att se ut som nedan enligt källor (frågetecken på Mazraoui pga hans frånvaro från gårdagens träning, kan bli antingen Laimer eller Sarr som högerback ikväll).

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                        Neuer
 Mazraoui (?) - de Ligt - Kim - Davies
              Kimmich - Laimer
              Sané - Müller - Tel
                Choupo-Moting

Saarbrücken:
Bayern kommer att gå in som klara favoriter och det kommer antagligen bli en liknande situation som mot Preußen Münster i september. Jag tror att alla 16.000 åskådare på plats och spelarna själva kommer njuta av att få Bayern på besök och det är en match man inte kommer glömma, oavsett resultat. Det är nog en riktig ära för spelarna att få möta ett av världens just nu bästa lag och man kommer få lära sig mycket. Det kommer bli en riktigt bra stämning på arenan, kanske likt det vi såg i Münster när tre minuter av fyrverkerier tog plats innan avspark.

I Saarbrückens senaste fem matcher har man vunnit en, spelat lika två och förlorat två. Man har alltså inte vunnit sedan i september. Att ha det resultatet bakom sig och möta Bayern som ännu i ligan, cupen och Champions League inte förlorat ännu är en uppgift som inte kommer att bli lätt. Skulle man mirakulöst vinna över Bayern idag kommer det att skrivas i historieböckerna och en kris inom Bayerns ledning kommer att ske, kanske ses som motivation för hemmalaget?

Förväntad startelva Saarbrücken (3-2-2-1-2):
                   Schreiber
       Thoelke - Zeitz - Uaferro
               Boeder - Gaus
           Kerber - Sontheimer
                     Rabihic
                 Naifi - Brünker

Matchstart 20:45. Ludwigsparkstadion, Saarbrücken. Se matchen på Sportbladet Play.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-11-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München