Inga poäng för Guidetti i debuten

Inga poäng för Guidetti i debuten

Hannover 96 föll med 0–1 borta mot SSV Jahn Regensburg när John Guidetti debuterade för sin nya klubb. Hösten var tuff för Hannover och svensken är en av spelarna inhämtade för att lyfta i tabellen.

Vad som mycket väl kan vara en av de svagare inmarschhymnerna i den tyska ligafotbollen fick agera prolog till mötet mellan SSV Jahn Regensburg och Hannover 96 när 2. Bundesliga på tisdagskvällen var tillbaka efter vinteruppehållet. Melodin var av det klyschigare slaget och framförallt överröstades den eventuella allsången av högtalarsystemet. Så fort den var över uppstod dock det där trycket som i princip är en garanti när fotboll spelas i Tyskland – och då gapade ändå i stort sett hela den norra kortsidan på Arena Regensburg tom. Hannover-fansen hade blivit tilldelade en liten del av den och det märktes att de tillresta var taggade på att se ligafotboll igen. Att de från början tänkte stötta sitt lag trots den svaga hösten var självklart, ett pyro-party välkomnade bortaspelarna in på planen och sedan var det fullt ös.
 
En av spelarna som de gästande supportrarna säkert var extra intresserad av var John Guidetti. Lagets nya nummer nio var sista spelare in på uppvärmningen och redan där syntes det att han var målmedveten. Det här skulle dock inte bli hans match. Det här skulle inte bli någon Hannover-spelares match.
 
Det hade varit en ovanligt blåsig dag i Bayern och kort efter matchstarten kom en rejäl omgång snö som tillfälligt avbröt spelet. Förutsättningarna var således inte optimala vilket fick tydlig effekt. Planen var oberäknelig och inget av lagen imponerade i spelet när det skickades långa bollar åt båda håll, vilket gjorde det svårt att få ett grepp om matchbilden. Ett visst bollmässigt övertag hade nog ändå Hannover, men de få halv-möjligheter som uppstod gick främst till hemmalaget.
 
De som vill mest brukar vinna den här typen av matcher och är det något Guidetti alltid bidrar med så är det vilja, inställning och uppoffrande spelstil. Kanske var det därför symptomatiskt att det första konkreta han bidrog med var att rusa in i en situation, få bollen på sig och sedan se den rulla iväg till ett inkast för motståndarna. Han var hungrig och ville påverka, det var som sagt tydligt. Ta bara situationen i andra halvlek när han ”Sebastian-Larsson-mot-Frankrike-sprang” på en omöjlig långboll och vräkte sig fram med hopp om att nå bollen när målvakten rensade. På läktaren var det flertalet som till och med skrattade åt svenskens desperata agerande.
 
Förmodligen är det ändå exakt den inställningen som det kraftigt underpresterande, före detta Bundesliga-laget behöver just nu. För på tisdagskvällen blev det förlust för Hannover. Under den långa tilläggstiden, på grund av snöovädret, i den första halvleken fick Regensburg straff och förvaltade den på bästa sätt. Ron-Robert Zieler skickades iväg mot ena stolpen, Max Besuschkow slog bollen i närheten av den andra och några fler mål blev det inte. De som vill mest brukar som sagt vinna den här typen av matcher och som lag var det Regensburg som ville mest.
 
Inte ens en ordentlig slutforcering lyckades laget från de norra delarna av Tyskland få till. Embryon till en tyngre Hannover-press syntes förvisso med knappa 30 minuter kvar att spela men utan att få fäste. Hundraprocentiga målchanser fanns det inte gott om, knappt någon. Guidettis anfallskollega, Marvin Ducksch, kom förvisso fri efter en tilltrasslad situation som han inte fick kontroll på och avslutet var inte nära att hota Regensburgs nolla. 
 
Själv fick svensken inte mycket att jobba med, utan det handlade mest om targetspel och de där ständiga löpningarna. Uteslutande positiva intryck verkar dock tränare Kenan Kocak ha fått av John Guidetti såhär långt, i alla fall att döma av svaret han gav på SvenskaFans fråga på presskonferensen efter matchen.
– Han är ett fullblodsproffs även om det, precis som för resten av laget, naturligtvis var svårt för honom i dag. Hans hjärta och engagemang fick vi se och jag är nöjd med honom.
 
Någon upplyftande start på Rückrunde fick Hannover alltså inte och det är inte minst anfallsspelet som är i behov av förbättring. Som vinterns stora nyförvärv i klubben har John Guidetti förväntningar på sig och en vår med mycket på spel är vad som väntar. För egen del slåss han om en plats i EM-truppen samtidigt som hans nya klubb förvånande nog kämpar om existensen i 2. Bundesliga. Efter tisdagens matcher ligger Hannover endast en poäng ifrån kvalstrecket ner till 3. Liga och när samtliga klubbar har spelat den 19:e omgången kan tabelläget se ännu värre ut. Lagets supportrar skulle givetvis aldrig acceptera det – de vill se mer än pyro som glöder för deras färger och det har vi sett Guidetti bidra med många gånger förr. Om han lyfter så kommer Hannover göra det också. Välkommen till Tyskland, John, här har du mycket att vinna.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2020-01-29 06:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland