Krönika: Den förlorade sonen återvänder?

Krönika: Den förlorade sonen återvänder?

Efter snart sex år kan Toni Kroos nu vara på väg att lämna Real Madrid och i så fall kommer Bayern München arbeta stenhårt för att få till en återförening.

Toni Kroos har länge varit en personlig favorit till mig. Jag vet egentligen inte riktigt varför, men det har bara blivit att jag följt honom lite extra när det vankats landskamper.
 
Klubblagskarriären har jag dock inte haft lika bra koll på, eftersom han de senaste åren spelat sin vardagliga fotboll i Real Madrid. Men jag är väl medveten om att han där varit med och vunnit otaliga titlar och prisskåpet där hemma måste vara en fröjd för ögat att beskåda. Dock är det inte endast med den spanska huvudstadsklubben han kammat hem diverse pokaler och medaljer – utan även under sin tid hos Bayern München.
 
”Inte är en klubb man lämnar”
30-åringen spenderade nämligen innan sin flytt till Spanien åtta år i den underbara staden i södra Tyskland där han gick från lovande ungdomsspelare till världsstjärna. Där var han en av de absolut främsta nyckelspelarna och stod högt i kurs hos klubbens anhängare. Trots det fick hans tid i München ett tragiskt slut då Kroos och föreningen skildes åt som ”ovänner”.
 
Detta eftersom parterna inte kom överens med varandra under de utdragna förhandlingarna om ett nytt kontrakt. Det började med att det fanns olika meningar gällande arvodet, men ju fler samtal man hade – ju sämre blev relationen. Den tidigare tränaren Jupp Heynckes, som var den som gjorde Kroos till en bärande pelare i laget, kommenterade några månader innan spelarens sorti att Bayern München inte är en klubb man lämnar – inte ens för Barcelona eller Real Madrid.
 


Kroos verkade dock inte dela den åsikten då han under den efterföljande sommaren skrev på för just Real Madrid, som tack vare det utgående kontraktet fick honom för en högst förmånlig prislapp. Sedan dess har han fortsatt åstadkomma stordåd och har länge varit på tapeten när det varit tal om vem som är den främsta mittfältaren i världen.
 
Spekulationer om en återkomst
Nu har det som en blixt från klar himmel börjat spekuleras om att en återkomst till den tyska storklubben kan vara aktuellt. Bayern München uppges nämligen bestämt sig för att göra ett helhjärtat försök att få till en återförening i sommar.
Kroos status i Real Madrid har på senare tid dalat något och efter sex år tillsammans har det kanske nu blivit dags att gå skilda vägar från varandra.
 
Hur den tyska landslagsspelaren ställer sig till att återvända tillbaka till Bayern München är det ännu ingen som vet. I intervjuer han tidigare genomfört har han varit säker på att det är ett avslutat kapitel, samt förtäljt att hans högsta önskan är att spela i Real Madrid fram till det att kroppen säger ifrån att det blivit dags att lägga skorna på hyllan.
 
Saker och ting kan dock ha hunnit förändrats sedan dess. Uppgifter gör nämligen gällande att Kroos tappat förtroendet för Zinedine Zidane efter att den senaste tiden fallit in och ut ur startelvan. Om det är stoff nog för att vilja få till en flytt i sommar kan man med all rätt ifrågasätta, men det är åtminstone rykten som just nu florerar.
 
Håller tummarna för att cirkeln sluts
En faktor som starkt talar emot en flytt är det faktum att Kroos förlängde sitt kontrakt för mindre än ett år sedan – där en utköpsklausul på löjeväckande 500 miljoner euro (!) bakades in. En tydlig indikation på att Real Madrid inte hade någon avsikt att släppa sin spelare under den närmsta framtiden.
 
Skulle man nu sedan dess ha svängt i frågan lär det ändå inte bli en billig historia för den klubb som är villig att lägga vantarna på honom. Förutom Bayern München finns det en rad andra lag som tidigare visat intresse för hans tjänster, däribland Manchester United, Juventus och Paris Saint-Germain – som alla förmodligen är beredda att spendera en större summa än vad Bayern är.
 


Summa summarum ser det just nu ut att vara en väldigt lång väg att vandra innan en återkomst blir till verklighet. Givetvis hade det varit fantastiskt att åter se Toni Kroos dominera i Bundesliga vecka ut och vecka in, men det lär inte ske från och med i sommar. Dock ska man aldrig säga aldrig när det kommer till fotbollens förunderliga värld, för än kan mycket hinna förändras och om bara några veckor kanske förutsättningarna ser annorlunda ut än vad de i dagsläget gör.
 
Jag väljer att hålla tummarna för att den förlorade sonen snart är tillbaka i Bayern München, där han sluter cirkeln genom att hjälpa klubben att vinna en minst sagt efterlängtad Champions League-titel. Det har han trots allt visat sig vara expert på att göra med inte mindre än fyra finalvinster på sin imponerande meritlista.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-12 12:45:00
Author

Fler artiklar om Tyskland