Krönika: Hur ser Bundesliga ut om tio år?
Undertecknad har låtit fantasin och tankarna flöda fritt då han nu format hur hans drömmars Bundesliga ser ut när vi blickar tio år framåt i tiden.
Vanligtvis är jag en otroligt nostalgisk människa som ständigt drömmer mig tillbaka i tiden. Det händer dock med jämna mellanrum även att jag blickar framåt och försöker visualisera mig uppnå mina stora mål här i livet.
Härförleden reflekterade jag över mitt kolossala intresse för den tyska fotbollen och tankarna for iväg på alla arenor jag vill besöka och matcher jag vill beskåda. Osökt kom jag att fundera på hur Bundesliga kommer se ut i framtiden och så småningom växte en artikelidé fram ur mina tankar. Nämligen att göra en personlig utformning av ligan så som jag önskar att den ska se ut i framtiden.
Jag beslöt mig för att blicka tio år framåt i tiden, det vill säga till 2030. Det känns ändå som ett full rimligt tidsspann att försöka spå hur saker och ting kommer se ut i Bundesliga – och framförallt hur jag vill att de ska se ut.
Deltagande klubbar
Först och främst måste vi ju slå fast vilka klubbar som är hemmahörande i ligan. Jag är lagd åt det konservativa hållet och vurmar för en liga där det är de klassiska lagen som styr och härskar i stället för de nyskapade som försöker ta en genväg genom att för smutsiga pengar köpa sig till framgångar och ära.
Här nedan har jag listat de klubbar jag vill och hoppas kommer vara en del av Bundesliga om tio år. Märk väl att det finns 20 lag med på listan då jag tror det bara är en tidsfråga innan även det tyska fotbollsförbundet hoppar på tåget om att utöka ligan och samtidigt skrota det något föråldrade nedflyttningskvalet.
1860 München | Hamburger SV |
Bayer Leverkusen | Hannover 96 |
Bayern München | Hansa Rostock |
Borussia Dortmund | Hertha Berlin |
Borussia Mönchengladbach | Kaiserslautern |
Dynamo Dresden | Nürnberg |
Eintracht Braunschweig | Schalke 04 |
Eintracht Frankfurt | Union Berlin |
Freiburg | VfB Stuttgart |
FC Köln | Werder Bremen |
Hoppsan hejsan, här var det en hel del förändringar jämfört med hur det ser ut i dag. Inte mindre än sju av de nuvarande klubbarna är borta och har ersatts av lag som härjar antingen i andra- eller tredjeligan.
Behöver jag ens motivera varför Leipzig, Hoffenheim och Wolfsburg saknas? Nej, jag trodde väl inte det heller. Augsburg, Mainz, Fortuna Düsseldorf och Paderborn får ursäkta, men det finns helt enkelt inte plats för dem. Dessutom är sannolikheten faktiskt stor att ingen av dem är en del av Bundesliga om tio år med tanke på det nedflyttningshot som hänger över huvudet på dem.
I stället säger vi välkommen tillbaka till Hamburg, Stuttgart, Hannover, Nürnberg, Dresden, Kaiserslautern, Braunschweig, Hansa Rostock och 1860. Föreningar som på olika sätt och vis hör hemma och förgyller Bundesliga. I de flesta fall på grund av deras historia samt supporterkultur – som är något jag värderar högt.
Utöver det anser jag att det blivit en hyfsad fördelning geografiskt där Berlin och München är de enda två städer med två deltagande klubbar. Därtill blir det en hel del smaskiga rivalmöten att se fram emot.
Är det fortfarande Bayern München som dominerar?
En högst relevant fråga då vi de senaste åtta åren haft samma vinnare. Jag har inget emot Bayern München och anser de förtjänar sina framgångar, men det är allt annat än gynnsamt för den tyska fotbollen att de år efter år kammar hem ligan. Oftast utan att stöta på något större motstånd under säsongens gång.
Drömmen är att Bundesliga inom en snar framtid kommer bli en betydligt jämnare serie än vad vi varit vana vid. Dortmund närmar sig med små steg att på allvar konkurrera om titeln och jag hoppas få se ytterligare ett par lag följa deras väg. För visst vore det betydligt mer underhållande om titelstriden såg ut som det brukar göra i kampen om Europaplatserna samt nedflyttningsstriden under sluttampen av ligaspelet? Det vill säga att den inte avgörs förrän under de sista skälvande omgångarna.
Dessvärre tror jag det kommer dröja mer än tio år innan vi får se en sådan stor förändring ske. Men jag hoppas att Dortmund inom kort kan ta upp kampen med Bayern München och att åtminstone Mönchengladbach, Schalke eller Leverkusen också så småningom börjar utmana om mästarskölden.
Vilka klubbar kommer slåss om Europaplatserna?
Förutsatt att det fortfarande är fyra lag som kvalificerar sig för spel i Champions League och ytterligare tre till Europa League räknar jag med att Bayern München och Dortmund prenumererar på biljetter till den förstnämnda turneringen.
Bakom dem är det främst Mönchengladbach, Schalke, Leverkusen, Frankfurt, Hamburg och Werder Bremen som slåss om de resterande platserna. De två sistnämnda klubbarna har lyckats få ordning på torpet och sakta men säkert hittat tillbaka till glansdagarna efter några minst sagt turbulenta år.
Stuttgart och Hertha Berlin är då och då också med där i toppen och nosar, men når i slutändan sällan hela vägen fram.
En närmare titt på bottenträsket
Även om jag på sätt och vis gärna hade låst ligan och behållit den med de här 20 klubbarna vet jag med mig att jag i slutändan hade tröttnat och drömt mig tillbaka i tiden till när lagen pendlade i seriesystemet (ja, jag är nostalgisk även om tio år).
Så varje säsong är det tre klubbar som tvingas ta adjö av den tyska fotbollens finrum och av de deltagande lagen år 2030 är det Braunschweig, Hannover, Freiburg, Hansa Rostock och Union Berlin som spås slåss om kontraktet.
Jag tänker dock inte tvinga mig själv att välja ut vilka som kommer åka ur.
Vilka av dagens spelare kommer vara kvar?
Tio år kan tyckas vara en lång tid, men faktum är att det är väldigt många av de nuvarande spelarna i ligan som fortfarande kommer vara aktiva då.
Erling Håland, Jadon Sancho och Alphonso Davies är bara några av dem. Frågan är bara om de fortfarande är kvar i Bundesliga. Av den ovannämnda trion känns det som att både Håland och Sancho kommer röra på sig, medan chansen är desto större att Davies blir kvar i Bayern München.
Lagkapten hos Bayern München kommer Joshua Kimmich vara. Trots att han blivit 35 år gammal är han fortfarande en av ligans bästa spelare och har tagit ett steg ner i banan då han numera är mittback. Kanske tillsammans med Niklas Süle eller Benjamin Pavard som då båda är 34 år. Vaktar målet gör i alla fall inte Alexander Nübel. Han sitter på bänken hos St. Pauli i Oberliga.
Överlag tror jag många av spelarna som i dag precis inlett sitt andra årtionde i livet kommer testa lyckan utanför Tysklands gränser för att sedan återvända när de blivit lite äldre. Det beror inte på att den tyska fotbollen förlorat sitt höga anseende, utan att det helt enkelt blivit mer kutym att även tyskarna vill se och uppleva världen medan de fortfarande är unga och friska. Lusten till äventyr kommer i allmänhet vara större än den är i dag.
Slutsatser
Att fantisera och låta tankarna sväva fritt är alltid ljuvligt. Mina drömmars Bundesliga kommer nog dock aldrig bli till realitet då verkligheten ser annorlunda ut. Allt fler av de tyska traditionsföreningarna går tyngre och tyngre, och det ska mycket till för att vi ska få se de 20 klubbarna jag valt ut ta sig hela vägen upp till Bundesliga inom loppet av tio år.
Dock hoppas jag av hela mitt hjärta av åtminstone hälften av dem kommer ha klarat det. För inte kan jag vara ensam om att sakna Hamburg, Kaiserslautern och Stuttgart?
Under tiden jag skrev detta kände jag mig som en gammal gaggig gubbe som ständigt refererar till det förgångna och att allt var så mycket bättre då. Så är det givetvis inte och även om Leipzig och Hoffenheim fortfarande kommer vara en del av Bundesliga lär min passion för den tyska fotbollen vara lika stor som den är i dag. Det ska oerhört mycket till för den ska kunna slockna.