De vinner och de åker ur – så slutar Bundesliga

De vinner och de åker ur – så slutar Bundesliga

Halva säsongen är spelad och en spännande vår väntar. Kampen om Europaplatserna och nedflyttningsstriden är alltid det mest intressanta. Här nedanför kommer mitt tips på hur botten- och toppstriden i Bundesliga 2020/21 slutar:

1. Bayern München (nuvarande tabellplacering: 1)
Behöver jag ens skriva en förklaring? Bayern München har prenumererat på ligatiteln nu i åtta år på rad och har inte tänkt låta någon annan få lyfta skölden upp mot himmelen.

Åkte chockartat ur cupspelet mot andraliga-laget Holstein Kiel. Vi kan nog räkna med att det är revanschsugna spelare och ledare i storklubbens omklädningsrum. Blir inte allt för förvånad om Bayern skulle lyckas med bedriften att gå rent under våren och spela till sig alla 51 poängen. Har redan ett försprång ner till andraplatsen och kommer att få fira ligatiteln innan det spelats 30 omgångar.

2. Bayer Leverkusen (3)
Ligans positiva överraskning. Har visat att de kan utmana de allra bästa lagen i enskilda matcher (spelade 1–1 mot Leipzig och vann 2–1 mot Dortmund). Har på pappret en stark trupp som de nu under vinterfönstret lyckades spetsa ännu mer med Manchester United-högerbacken Timothy Fosu-Mensah.

Chefstränaren, Peter Bosz, har fått ut det mesta av spelartruppen men Leverkusen kommer inte att lyckas utmana Bayern hela vägen in i mål. Får nöja sig med andraplatsen och bygga vidare för att kunna utmana om titeln på riktigt nästa säsong.

3. RB Leipzig (2)
Tog sig vidare från sin Champions League-grupp som innehöll PSG, Manchester United och Basaksehir. Håller till i toppen av Bundesligatabellen och är svårslagna. Har släppt in minst mål i ligan och lär fortsätta vara starka defensivt.

En andra- eller tredjeplats spelar ingen större roll och Bayern blir alldeles för svåra att komma i kapp. Bör fokusera på Europaspelet för att kunna skrälla och ta sig långt i Champions League. Säkrar med lätthet en ny säsong i Europas finaste klubblagsturnering.

4. Borussia Dortmund (4)
Det har inte varit en helt fläckfri säsong för BVB. Chefstränaren Lucian Favre fick lämna sitt uppdrag och Edin Terzic har tagit över. Dortmund har Sevilla i Champions League-åttondelen och ska nog kunna ta sig vidare till nästa omgång. Snackats en del om Julian Brandt till Premier League. Det återstår att se om tysken är kvar när vinterfönstret stänger.

Känslan är att det är upp till Dortmund-spelarna själva om det ska bli Champions League eller ej nästa säsong. Jag tror att BVB reder ut det och löser fjärdeplatsen. Bör ses som en av de stora favoriterna till cupguldet nu när Bayern redan är ute.

5. Eintracht Frankfurt (8)
Trots att vinterfönstret är långt ifrån över är jag övertygad om att Frankfurt är den stora vinnaren. Med inlånade Luka Jovic i laget är offensiven mer än godkänd. Jovics anfallskamrat Andre Silva är delad tvåa i skytteligan med sina tolv mål, varav fem från straffpunkten.

Har inget Europaspel att fokusera på och kan därmed lägga allt krut på Bundesliga. Frankfurt har varit svårslagna men har även haft problem att omvandla oavgjorda-resultat till vinster. Klubben är inte långt ifrån lagen på Champions League-platserna men får nöja sig med Europa League.

6. Borussia Mönchengladbach (7)
Laget man inte får något riktigt grepp om. De flesta är nog mer imponerade över Mönchengladbachs Champions League-spel än prestationerna hemma i ligan. Har Manchester City i CL-åttondelen och känslan är att tyskarna kan lägga allt fokus på Bundesliga efter dubbelmötet med engelsmännen.

Har otroliga kvalitéer i laget där Marcus Thuram varit den som stuckit ut mest den här säsongen. Behöver bli jämnare i sina resultat om man ska knipa en Europaplats till nästa säsong. Yann Sommer, Denis Zakaria, Alassane Plea och Thuram och grabbarna löser det. Die Fohlen spelar Europa League 2021/22.
                     
.
.
.

14. Hertha Berlin (14)
Har floppat rejält. Huvudstadsklubben har på pappret en trupp för att utmana om Europaplatserna. Oturligt nog – för Hertha – avgörs inte matcherna på pappret utan på planen. Där har tränaren Bruno Labbadia inte fått ordning på sina spelare och frågan är hur länge till han har styrelsens förtroende. Ska även tilläggas att dem blivit passerade av stadsrivalen Union Berlin och kan för tillfället inte kalla sig för stadens bästa lag.

Kommer inte vara inblandad i bottenstriden på riktigt utan Hertha kan nog redan nu börja fokusera på Bundesligasäsongen 2021/22.

15. FC Köln (16)
Varit ett av de lagen som haft det otroligt tungt. Det positiva för Köln är att laget lyckats vinna mot Dortmund och spelat oavgjort mot Wolfsburg. Fyra otroligt viktiga poäng att ta med sig till våren. Värvningen av Sebastian Andersson från Union Berlin har blivit en besvikelse för Köln. Visst han har de senaste matcherna varit skadad men svensken har ändå hunnit spela tio matcher och endast hittat nät två gånger.

Jan Thielmann avgjorde på tilläggstid den viktiga bottenmatchen mot Schalke till Kölns fördel under onsdagen. Lyckas dem få ordning på hemmaspelet under säsongens andra halva är jag övertygad om att Köln spelar i Bundesliga även nästa säsong.

16. Arminia Bielefeld (15)
På pappret bland de svagare lagen i ligan, om inte det allra svagaste. Lyckats vinna rätt matcher. Nykomlingen har besegrat bottenkonkurrenterna Hertha Berlin, Köln, Mainz och Schalke. Lyckades även att ta tre viktiga poäng under onsdagen när laget vann över Stuttgart.

Klubbens spelare kämpar stenhårt i alla lägen. Bielefeld har sprungit näst flest kilometer i hela ligan och vunnit allra flest luftdueller. Lagets målvakt, Stefan Ortega, har räddat flest skott av alla målvakter i ligan under den första halvan. Målskyttet har dock varit ett problem. Bielefeld är ligans målfattigaste lag och har endast gjort 13 mål. Tar hand om kvalplatsen tack vare andra lags sämre prestationer.

17. Schalke 04 (18)
Det är i motvind som drakar lyfter. Och är det någonstans det blåste ruggiga vindar under 2020 så är det i Gelsenkirchen. 30 Bundesligamatcher utan seger, en ordförande som utnyttjat migrantarbetare från Östeuropa i sitt företag, bråk bland spelare och tränare samt fyra chefstränare innan halva säsongen spelades färdigt. Ja, ni förstår att det inte varit lätt i Gelsenkirchen. Men olikt andra drakar i motvind kommer inte den här draken att lyfta, inte tillräckligt högt i alla fall.

Schalke har släppt in flest mål i hela ligan (44) och har otroligt svårt att försvara sig på fasta situationer. Trots att Sead Kolasinac och Klaas-Jan Huntelaar är tillbaka kommer Schalkes tillbaka till framtiden-projekt inte leda dem någon annanstans än rakt ned i andraligan.

18. FSV Mainz 05 (17)
Pratats förvånansvärt lite om Mainz urusla säsong. Klubben har haft tur att Schalke stulit de flesta negativa rubrikerna och därmed glömts bort en del. Har haft väldigt svårt att vinna och har hittills inte lyckats gå segrande ur en duell på hemmaplan. Tog nyligen en oerhört tung poäng borta mot topplaget Borussia Dortmund. Lånat in Dominik Kohr från Eintracht Frankfurt nu i januari men Mainz-ledningen måste agera mer än så.

För att klara åtminstone ett kvalspel bör lagen spela in runt 30 poäng. Jag tror inte att Mainz kommer att lyckas med det. Dessutom har dem presterat alldeles för dåligt mot bottenkonkurrenterna och de är just de matcherna som kommer avgöra vilka som håller sig kvar. Skyttekungen Jean-Philippe Mateta har lånats ut till Crystal Palace. Mainz-tränarstab kan redan nu börja scouta lagen i andraligan för att underlätta nästa säsongs arbete.
 

Albin Ekström2021-01-21 12:49:54
Author

Fler artiklar om Tyskland