Lagbanner

Storleken har betydelse

Men har beteckningen "Arbetarklubb" det..?

När Ebbe Sand nyligen intervjuades i samband med att han precis utnämnts till ny lagkapten i Schalke 04 så var han lite mer öppenhjärtlig än vanligt och vi har reflekterat lite över en av hans synpunkter.

Ebbe sa bland annat rent ut att det var viktigt för honom att Schalke är en arbetarklubb, förvisso så finns det få klubbar som kan tävla med Schalke på den fronten.
Vårt ursprung som gruvarbetarnas lag i Ruhrdistriktet är otvivelaktligen en del av Schalkes mythos.
Smek och öknamn som knappen och Ruhrpottkanacken syftar också på det närmast 100% stöd som gruvarbetarna gav klubben.
Men har det nån relevans i dagens Schalke?
Jag var tveksam, låt oss betänka att klubbar som Milan, Torino och Athletico Madrid också har betecknats som arbetarklubbar.
Ofta har begreppet arbetarklubb bara varit en synonym för despotiska ordföranden, vanskötta finanser och misslyckade satsningar.

Jag passade på att fråga ett hundratal personer som var aktiva i Schalkes fanklubbsförening om dom tyckte att det var viktigt, förbluffande nog svarade nästan 80% att det var viktigt för dom.
Förbluffande det kanske bara var för mig?

Jag sonderade vidare och fann att Gelsenkirchen är ett av dom rödaste valdistrikten i regionen, den gamla fackföreningstraditionen var också levande trots att nästan hela den gamla kol och stål ekonomin är raserad sedan många år.

Jag frågade samma personer som förut om dom trodde sig veta varför många Schalkers tyckte att deras ursprung var så viktigt.
Den här gången blev svaren färre, men betydligt längre faktiskt.

Kort sammanfattat så menade dom flesta som svarade att det nog beror på att det inte dykt upp nått att ersätta den gamla bruksandan med.
Gruvorna stängde och fabrikerna las ner men inget nytt kom till Gelsenkirchen.
Inga IT-yuppies parkerade sina porschar vid flotta barer kring Altstadt, inga aktiemäklare beställde in champagne på dom nerslitna ölhallarna i Buer.
Gelsenkirchen las i malpåse helt enkelt.

Arbetslösheten nådde under den värsta tiden nivåer jämförbara med 20-talets depression, fortfarande idag så ligger den på 27% i Gelsenkirchen.
Många valde att lämna staden för att överhuvudtaget kunna försörja sig.
Dom som blev kvar i området försökte att hålla näsan över vattenytan så gott det gick.

I Gelsenkirchen konserverades alltså inte bara en livsstil utan även värderingar, därför är det fortfarande så viktigt för många Schalkers att Schalke är en arbetarklubb.
Det spelar ingen roll att spelarna är mångmiljonärer, att klubbens nya arena kostade miljarder att bygga eller att välklädda unga tjänstemän med sponsorbiljetter tar plats på läktaren.
För bland vanligt folk i Gelsenkirchen så vet man att Schalke är och alltid kommer att vara deras klubb, och eftersom dom är arbetare så är Schalke en arbetarklubb...Punkt!

Naturligtvis spelar dom regionala skillnaderna roll, Gelsenkirchenbor får ofta höra att dom bor på en slagghög, Det svider på en stad som faktiskt är stolt över sitt ursprung, Stolt över att folk fortfarande håller ihop, stolt över att arbeta när tillfälle finns.
Och naturligtvis är dom stolta över sitt fotbollslag.

Fotbollen är nog det enda som aldrig svikit Gelsenkirchens arbetare.
För Schalke är mer än bara en fotbollsklubb, Schalke är också en gigantisk cateringfirma, en av tysklands större konsertarenor -U2, Eminem, Turandot, en stor klubbarrangör -Sensation white, GE-nights, konferensanläggning, Sportrehabcenter, Kyrkosal, museum och mycket annat.
Även Schalkes fanklubbsförening är aktiv på affärssidan, förutom dom rena supporteraktiviteterna driver dom sin egen bar och äger stadens största resebyrå.
Schalke är faktiskt näst största skattebetalare i staden, och en av dom största arbetsgivarna också.

UNSERE HEIMAT, UNSERE LIEBE, UNSER STOLZ IST DER VEREIN....

Anders Karlsson2005-04-12 23:41:00

Fler artiklar om Schalke 04