GElsenkirchen - Schalke 04:s hemstad
Gelsenkirchen - den gamla gruvstaden från det förra seklet. Idag tillverkas solceller istället för att bryta stenkol. Staden är starkt förknippad med en av Tysklands populäraste fotbollsföreningar - FC Gelsenkirchen-Schalke 04 e.V. Staden och föreningen har alltid haft ett nära förhållande och ett beroende till varandra - inte minst ekonomiskt. Föreningen är en av stadens största arbetsgivare och har gjort stadens namn känt och lockar fans till staden.
GELSENKIRCHEN ligger i Ruhrområdet i västra Tyskland och tillhör delstaten Nordrhein-Westfalen. Invånarantalet minskar stadigt och staden har idag ca 260 000 invånare och är Tysklands 27:e största stad. Som mest hade Gelsenkirchen 392 000 invånare 1959. Staden är ihopväxt med storstäderna Essen, Bochum och Herne samt gränsar till Kreis Recklinghausen med städerna Dorsten, Gladbeck, Herten och Marl. Staden bildades så sent som 1875. Att staden fick stadsrättigheter berodde mycket på att den Essen-födde industrimannen Friedrich Grillo startade tung industri i staden. 1897 blev staden Kreisfreie Stadt, vilket i princip innebär att staden fick egenbestämmande.
1928 slogs staden ihop med staden Buer i norr samt orten Horst till namnet Gelsenkirchen-Buer. Två år senare ströks namnet Buer i stadsnamnet. Staden kallades förr för "Stadt der 1000 Feuer" - de 1000 eldarnas stad - på grund av alla eldflammor från överflödig koksgas som slog upp över stadens koksverk. Staden betydelse för landets industri betydde också att staden kom att bombas betydligt under andra världskriget och 3/4 delar av bebyggelsen förstördes. 1953 kom den tunga industrin igång igen genom att koksverket i Hassel blev klart.
Bostäderna byggdes runt gruvorna och järn- och koksverken. Människorna bodde trångt och förhållandena var svåra och eländiga. Ibland inträffade det svåra olyckor i gruvorna. Mycket arbetskraft kom från Östpreussen i nuvarande Polen och Ryssland. Därav de många polskklingande namnen i Schalke 04:s historia. Schalke 04 kallades i begynnelsen nedsättande för "der Polacken-Verein" eller "die Ruhrpottkanacken". En av alla gruv- och industriorter var Schalke. Året innan FC Schalke 04 grundades inkorporerades samhället i staden Gelsenkirchen. Idag är Schalke (och Schalke-Nord) två av totalt 18 stadsdelar i Gelsenkirchen. Schalke har ca 23 000 invånare och ligger strax norr om stadens centrum (Altstadt).
Som fotbollsspelare i Schalke 04 och samtidigt gruvarbetare behövde du dock aldrig få de riktigt tuffa arbetsuppgifterna i gruvan. Dessutom ville gruvisarna (die Kumpels) att spelarna skulle vara pigga till helgernas matcher. Fotbollen var det stora (och kanske det enda) glädjeämnet för den "lille mannen". Antagligen är det den bakgrunden och tradtionen som fortfarande gör närheten och lojaliteten mellan föreningen och fansen så stark. Kanske störst i hela Tyskland. Sista sucken drog gruvan Consol 1993. År 2000 var gruvdriften över helt på stadens mark. Sista gruvan i drift var då Hugo i Buer. Där finns det idag ett litet gruvmuseum.
Från gruvhistorien kommer också uttrycket "auf Schalke". Förr jobbade man "auf der Zeche - på gruvan" och inte i gruvan (in Schalke). Att man idag går "auf Schalke" betyder att publiken går och vill se spelarna jobba hårt (malochen) på arenan (gruvan). Arenan hette också Arena AufSchalke" innan den ekonomiskt betingat blev Veltins-Arena. Staden Gelsenkirchen blev hårt drabbad av den stora gruvnedläggelsen i Ruhrområdet på slutet av femtiotalet och början av sextiotalet. Arbetslösheten ökade dramatiskt och invånarantalet sjönk. Gelsenkirchen har fortfarande inte hämtat sig helt efter detta och har ett av landets högsta arbetslöshetstal. Trots att staden strävar hårt på att försöka locka till sig nyetableringar från andra branscher.
Tidigare dominerade fyra branscher. Kol, kemi, glas och textil. Idag finns planglastillverkningen kvar och utifrån detta har även tillverkning av solceller utvecklats. Numera kallas staden i stället för de "1000 solcellernas stad". Även den petrokemiska industrin är fortfarande stor med raffinaderier i Scholven och Horst. Europas största kolkraftverk ligger i Scholven. Stadens profil har förändrats, det finns två högskolor och ett forskningscentrum i Ückendorf där det bedrivs forskning inom energi, informationsteknologi och kommunikation. En av de stora arbetsgivarna i staden är Gelsenwasser, en av landets största försörjare av dricksvatten. Staden har en god infrastruktur. Tre motorvägar korsar stadsområdet och det finns bra lokal och regional kollektivtrafik. Gelsenkirchen Hauptbahnhof har Intercityanslutningar till övriga Tyskland.
Trots att Gelsenkirchen ligger mitt i Ruhrområdet är det en stad med mycket grönt. 10 % av arealen är park- och fritidsområden. 25 % är skogs- och jordbruksmark. Rakt genom staden mellan Alt-Gelsenkirchen och Buer rinner både den kanaliserade floden Emscher (som dock ska få ett naturlig flöde igen) och Rhein-Herne-kanalen (för pråmar) parallellt med varandra. Staden har även en kanalhamn.
Idag finns inte många minnen kvar från gruv- och järnindustrin. Ett fåtal gamla industrianläggningar finns kvar. Det mesta är rivet men vissa byggnader har sparats och innehåller idag annat - kulturinrättningar, företag och instutitioner. Även några gamla gruvtorn finns kvar. Bl a det vackra tornet på Consol i Bismarck. Bland sevärdigheterna kan nämnas slotten Schloss Horst (renässans) med museum och restaurang, Schloss Berge med nobel restaurang, stor park, sjö och en berömd sommarfest med jättefyrverkeri samt Wasserschloss Lüttinghof längst i norr (båda är vattenborgar). Rådhuset i Buer och det karaktäristiska Hans-Sachs-Haus i Altstadt. Landskapsparken Nordsternpark i Horst ligger på ett gammalt gruvområde och där man intill kan besöka en av världens största modelljärnvägar (Deutschlandexpress) samt en amfiteater vid kanalen där konserter hålls på sommaren. ZOOM Erlebnispark i Bismarck, ett stort zoo med upplevelsepark.
Konserter ges även i Veltins-Arena (det är inte bara S04 som "uppträder" där) - och som är en sevärdighet i sig. På vackra Musiktheater ges även klassiska verk och i den gamla gruvbyggnaden "die Kaue" på Zeche Wilhelmine i Hessler även kabaréer. Populäraste diskoteket är Alte Hütte i stadsdelen Resse. Ett annat är Mad-House på Willy-Brandt-Allee. V DanceClub i Alten Schlachthof i Hessler och pubarna Kronski, Zutz, Destille, Dämmerschoppen und Fliegenpils i Buer och Lokal ohne Namen, som också kallas Fuck efter en aldrig avlägsnad graffiti på husväggen. Sen finns barer som Trujillo, Two Faces, Zutz eller Mangos i Buer. Mer nöjen finns längre bort i Altstadt i Düsseldorf och i Bermuda-Dreieck i Bochum.
Bra typiska tyska restauranger är Goldene Gans, König City och Gastlichkeit Tigges i Altstadt. I Buer finns motsvarigheter i Dorfkrug och Zum Hexenhäuschen. Vid Schalkes kansli ute vid arenaområdet finns kneipen Der Schalker och där finns också restaurangen ess-null-vier vid hotellet. Vill man dricka lokal öl kan man besöka Hibernia vid Hauptbahnhof som har ett mikrobryggeri och även serverar mat samt har underhållning. Stadens sista bryggeri Glückauf-Brauerei lades ner 1978. Andra lokala ölmärken från Ruhrområdet är bl a Stauder från Essen, König från Duisburg och Moritz Fiege från Bochum. Från området Sauerland sydöst om Ruhrområdet kommer märken som Veltins, Krombacher och Warsteiner. I Ruhrområdet dricker man Pils.
Bra italienska restauranger är Scala (där kan man se spelare äta) och Villa Italia i Buer. Även en mängd andra europeiska, asiatiska och indiska restauranger finns förstås. Men de finns ju också hemmavid. Är man sugen på snabbmat kan ett besök på en Imbiss vara lösningen. Där serveras lokalkorven Currywurst bland många andra sorter. Stadens döner kebap (på bl a Topkapikedjan) kan rekommenderas. Ett typiskt inslag i Ruhrområdet är "die Bude". En kiosk eller Trinkhalle där man hittar det mesta man behöver för livets nödtorft: Öl, snaps, läsk, godis, tidningar, tobak och t o m toalettartiklar.
Ett arkitektoniskt myntat uttryck i Gelsenkirchen är Backsteinexpressionismus. Under 1920-talet byggdes många varianter av byggnader i expressionistisk stil och i tegel. Dessa kan man se på många håll i staden. Det finns även kvar en del typiska gruvarbetarlängor från början av förra seklet. Några av det bäst bevarade och största områdena är Klapheckenhof och Grawenhof i Hessler, Flöz Dickebank i Ückendorf och Schüngelberg i Buer. Gelsenkirchener Barock är också ett annat myntat uttryck. Det är ett uttryck för de rikt utsmyckade, svulstiga och massiva skåpen och kistorna i ädeltrå som producerades mellan ca 1930-1950 och som var populära i arbetarmiljön i Ruhrområdet.
Några andra förstklassiga sportklubbar än i fotboll har inte Gelsenkirchen. Schalke 04 är skapliga även i handboll, basket, bordtennis och friidrott. Annars har varje stadsdel sitt lokala fotbollslag. Flera simhallar och utomhusbad finns samt en ishall. Staden har en 18-håls golfbana och en 9-håls bana. Travbanan (Gelsentrab) är internationellt känd, tidigare fanns även en galoppbana. En vinthundsbana existerar också. Om man är intresserad av att se Gelsenkirchen från ovan är ett besök på något av de stora och höga slaggbergen att rekommendera (Rheinelbe, Rungenberg och Scholven). Även från den naturliga höjden Mechtenberg i söder har man en fin utsikt.
Staden har ett skapligt urval av hotell. Första klass håller Mariott by Courtyard vid arenan och Maritim vid Stadtgarten ganska nära Hauptbahnhof. Bra trestjärniga hotell är InterCity och Ibis också nära Hauptbahnhof. I Buer finns de utmärkta hotellen Zum Schwan, Buerer Hof och Metropol. Därutöver finns några mindre och enklare alternativ. Grannstäderna Essen och Bochum ligger nära och har också ett stort antal hotell.
Något som dock inte har förändrats, och som förmodligen är alldeles för djupt rotat i den gamla arbetarstaden för att göra det, är det socialdemokratiska styret. Här regerar SPD, partiet har för närvarande ca hälften av platserna i stadsrådet. Nuvarande överborgmästaren heter Frank Baranowski. Gelsenkirchens stadsvapen består av en sköld med fyra fält (se vår startsida).
I det övre högra hörnet är det en bild av en stor lind som är Buers gamla stadsvapen. I det övre vänstra hörnet är det en bild av en kyrka som var den gamla stadens eget vapen. I det nedre högra hörnet är det en hammare och hacka som är korslagda, de representerar givetvis betydelsen och arvet av gruvindustrin. Slutligen i det nedre vänstra hörnet är det ett gammalt familjevapen tillhörande den adliga släkten Horst.. Vapnet är ett rött lejon på en bakgrund av vita och blå tvärliggande balkar och representerar orten Horst.
Förkortningen GE står det på fordonens registreringsskyltar i staden och förkortningen GE ingår ofta i stadens slogans. Det är också många Schalkefans som bär kläder och kepsar med denna förkortning. Det visar på identifikation och närhet till staden och fotbollsföreningen. Man är stolt och trotsig gentemot stadens och klubbens underdog-rykte och alla fördomar. Kom och se och upplev Gelsenkirchen i hjärtat av das Revier. Välkommen att besöka de raka och ärliga människorna i Ruhrpott. Är du Schalke supporter från Sverige behöver du inte betala den första ölen. Då är du upptagen i den stora Schalke-familjen, herzlich willkommen bei uns.
Gelsenkirchen på webben:
www.gelsenkirchen.de
www.stadtmarketing.de