Lagbanner
Millerntor-Stadion, 2023-08-27 13:30

St. Pauli - Magdeburg

0-0 för tredje matchen i rad - Vart tar St. Pauli vägen nu?

0-0 för tredje matchen i rad - Vart tar St. Pauli vägen nu?

0-0, 0-0 och 0-0. Ett oroväckande facit för St. Pauli som inte tycks kunna göra mål. Vad vill egentligen St. Pauli?

Säsongen inleddes med bortamatch mot FC Kaiserslautern - forna storlaget med två Bundesligatitlar i bagaget. Kaiserslautern gjorde comeback i 2. Bundesliga förra säsongen efter fyra raka år i tredjeligan. Det var även 25 år sedan senaste ligatiteln och den säsongen kröntes med en nionde plats, bästa placeringen på åtta år. Med andra ord ett nytt, starkt Kaiserslautern. En bra insats av St. Pauli innebar seger med 2-1 efter mål av den unge Elias Saad, som verkligen växt fram till en nyckelspelare, och sedan segermålet i 75 minuten av Marcel Hartel. Med andra ord inleddes säsongen på ett bra sätt och det kändes väldigt positivt inför trots flera tapp inför säsongen.

Inför säsongen lämnade flera nyckelspelare. Innan säsongen ens var slut stod det klart att Leart Paqarada lämnar St. Pauli för FC Köln. Paqarada håller jag som kanske fjolårets bästa spelare, så helt klart en stor förlust. Lukas Daschner, som hittade rätt efter tränarbytet inför våren och spelade alla 34 ligamatcher, gick till VfL Bochum. Ett tråkigt, men logiskt val trots allt. Bochum har lyckats etablera sig i Bundesliga och gör sin tredje raka säsong. Ytterligare ett stort tapp är givetvis Jakov Medic. Efter några väldigt bra år i St. Pauli fick flera klubbar upp ögonen för honom. Han hann med att spela premiärmatchen mot Kaiserslautern, men allt eftersom att övergångsryktena tog fart meddelade sedan klubben att han står över matchen mot Fortuna Düsseldorf och fick tillåtelse att förhandla med en klubb. Precis som vi fick en föraning om så var klubben i fråga Europa League-klubben Ajax och det är svårt att klandra Medic för detta. Han har starta samtliga tre matcher sedan ankomsten till Ajax - och gjorde dessutom mål i sin debut.

Så vilka har kommit in istället? Karol Mets valde att skriva på efter att ha varit inlånad från FC Zürich. Rutinerade Hauke Wahl, 29-åringen med 218 matcher i 2. Bundesliga, kommer in från Holstein Kiel. Daniel Sinani hämtas in från Norwich City. En offensiv spelare som gör det mycket bra för sitt lågrankade landslag Luxemburg, men har inte fått det att lossna på samma sätt på klubblagsnivå senaste åren. Den 193 centimeter långa forwarden Andreas Albers hämtas in från nedflyttade Jahn Regensburg. Därtill har ytterligare ett offensivt alternativ kommit in - Scott Banks lånas in från Crystal Palace U23. Två andra framtidsalternativ är Philipp Treu från Freiburgs reservlag samt Luca Günther, som flyttades upp från det egna reservlaget inför säsongen.

Med den sommaren i bagaget kändes 2-1 mot Kaiserslautern extra bra. Visst, nu skulle man klara sig utan Medic framöver, men trots det såg det ljust ut. Resultaten sedan dess? 0-0 mot Fortuna Düsseldorf och 0-0 mot Greuther Fürth. I söndags var det dags för fjärde ligamatchen och nu hoppades man på en seger och framför allt lite mål mot FC Magdeburg. Resultatet? Givetvis 0-0. Vi är återigen väldigt stabila bakåt, men kan fortfarande inte göra mål. Samma visa igen, men ändå inte. Spelet mot Magdeburg såg ju trots allt bättre ut än på ett bra tag. Det var ett rejält övertag för St. Pauli och målen borde självklart ha kommit. Dominik Reimann i motståndarmålet står för närvarande för flest räddningar i hela serien och visst kom flera av dessa mot St. Pauli. Men problemet är inte att målvakten gjorde en superbra match - avsluten var tafatta och flera var rakt på Reimann utan att förringa hans insats. Bakåt var St. Pauli väldigt stabila. Wahl gjorde återigen en bra insats, Eric Smith är lika bra som alltid sedan tränaren Fabian Hürzeler bestämde sig för att plocka ner honom från mittfältet till försvaret och ett annat utropstecken är Manolis Saliakas. Greken har verkligen växt på sin kant och därför extra oroväckande att han klev ut skadad och gråtandes.

Problemet ligger just nu i sista tredjedelen. St. Pauli skapade över 25 chanser i matchen och då är det extra typiskt att det blir 0-0. Vad är det som gör att St. Pauli inte lyckas göra mål? Vad vill man egentligen och vart tar man vägen nu? Ett alternativ som Fabian Hürzeler måste överväga är att bänka nyförvärvet Andreas Albers. Jag måste erkänna att jag kände mig väldigt skeptisk till hans ankomst. En 33-årig targetspelare hämtas in från nedflyttade Jahn Regensburg, där han mäktade med totalt sex ligamål förra säsongen. Att ersätta Lukas Daschner med Andreas Albers kändes konstigt från början. Två olika spelartyper och det märktes tydligt i matchen mot Magdeburg. Albers tyngd gör att han inte orkar pressa och är absolut ingen djupledsspelare. Kantspelet slutar i att Saad viker in och avslutar själv - så frågan är vad tanken är med Albers? Jag tror absolut att Andreas Albers kan växa in i sin roll, men just nu tycker jag inte att det fungerar. 

Spelmässigt är det ett stort steg framåt och det märktes i de flesta lagdelarna. Jag har inte ens hunnit nämna mittfältet, där Jackson Irvine blir bättre och bättre och har blivit en av lagets absolut bästa spelare. Men nu måste någonting hända. Vi står på närmre 300 matchminuter sedan senaste ligamålet. Jag hade gärna sett Johannes Eggestein få chansen från start nästa match - alternativt hoppas på att man investerar pengarna man fick för försäljningen av Medic. Att sportchef Andreas Bornemann inte har investerat "Medic-pengarna" är något han har fått kritik för och den ser jag som delvis befogad. St. Pauli ska inte vara en klubb som kastar runt pengar, men det är tydligt att något saknas. Nu ser vi fram emot nästa match på fredag mot Eintracht Braunschweig, med förhoppningsvis en taggad Albers eller en fräsch Eggestein på topp.

Joakim Erikssonjoakimeriksson299@gmail.com2023-08-28 19:24:00
Author

Fler artiklar om St. Pauli