Lagbanner
"Derbyzeit"
Gruppbild på St Pauli & STP Helsingborg

"Derbyzeit"

Ska vi fortsätta vara stadtmeister eller tronen ska övertas?

Imorgon är det dags för säsongens absoluta höjdpunkt & självklart är det ett stort hån att detta derbyt återigen spelas för tomma läktare. Redan under kvällen har jag fått info till mig att det är diverse stök på Hamburgs gator precis som de ska va kvällen innan ett derby en fredagkväll. Uppsnacket inför matchen tänker jag lämna över till Lars Näckmark från Helsingborg han har dragit igång en grupp på facebook & samlat en hel hög St. Paui anhängare som vi hoppas kommer utvecklas till träffar & besök nere i Hamburg när pandemin är över. Ja tänker även fortsätta göra följande reportage under våren & hitta ut till våra anhängare runt om i sverige så jag lämnar över ordet & hoppas på en derbyvinst imorgon. 

1. Hur kan det komma sig att du blev St. Pauli supporter? Hur är ditt supporterskap under vanliga omständighet? Blir det några besök i Hamburg under året?

Ja, det var nog kring slutet på 80-talet som jag först hörde talas om FC St. Pauli. Vi var ett gäng gamla punkare som spelade korpfotboll för Heta Vax (skivaffär) i Helsingborg. Vi hörde talas om ett lag i Hamburg som var ett sk. Rock ’n roll lag och hade Hells Bells med AC/DC som inmarsch låt. Vi började åka ner till Millerntor varje år som avslutning efter säsongen och kolla på en match. Då var det enkelt att få tag i biljetter och biljettförsäljningen var inhyst i en 40 fots container utanför arenan. Millerntor var riktigt nergånget på den tiden med gamla träläktare, men var en enormt charmig arena. Sen dess har jag följt dem varje år och försökt se minst en match per år. Dock så har pandemin ställt till det och jag har inte sett någon match live sedan hösten 2018. Jag hoppas kunna åka ner i april om pandemin har minskat till dess.

2. Du håller i gruppen St. Pauli supportrar i Helsingborg, är ni ett helt gäng glada supportrar nere i vackra Skåne?

Ja, vi är nu närmare 90 medlemmar i FB-gruppen. Jag känner inte alla personligen, men lärt känna flera nya medlemmar via FB-gruppen. Av dem bor närmare 75-80 st i NV-Skåne. Men minst 20-30 av dem (vet jag) har sett minst en match live och följer dem på tv när de kan. Dels är det spelarna och folket som hängde på Heta Vax på 80/90-talet och sen är det ett gäng från främst speditionsbranschen som också följt dem lika länge. Vi har åkt ner till Hamburg i olika grupperingar i många år och även varit i Danmark när de har spelat vänskapsmatcher. Vi var några som på den första Stadium tour med vinprovning som de hade på Millerntor. Det var fantastisk kul och jag kan verkligen rekommendera den om de kör det igen. Inte bara för att provsmaka vin utan för att man informerade om klubben och alla olika aktivitet och projekt man driver. Musik, dagis och fritidsaktivitet för ungdomar. STP har förresten även sektioner för bordtennis, damrugby, vattenpolo, och fotboll för blinda.

Vi bildade FB-gruppen i somras mest för att kunna försöka samordna oss och kunna se matcher ihop i Helsingborg. Det visade sig snabbt att det finns fler St Pauli supportrar i HBG än jag vad trodde och att vi redan blivit en godkänd officiell fan club är så klart kul.

       
3. Under veckan har ju många fått upp lite extra ögon för St. Pauli efter vinsten mot giganten Dortmund i tisdags, spontat hur känner du så hära två dagar efter bragden på Millerntor?

Jag tycker St. Pauli gjorde en fantastisk och heroisk insats mot ett Dortmund som startade med sina bästa spelare och försökte verkligen vinna matchen. Jag trodde aldrig BVB skulle mönstra den startelvan som de gjorde mot ett lag från tvåan. Vi gjorde en mycket bra taktisk genomförd match och var farligt ute ett par gånger. Men ett bra lag skall tur också. Olsson var mycket bra hela matchen och även Burgstaller var lysande även om han inte gjorde något mål.

4. Vi som är lite mer inbitna & trogna anhängare tar ju såklart åt oss lite extra efter en sådan här prestation från laget, är de största segern du upplevt?

Nja, jag håller nog alla derby segrar mot HSV och Hansa Rostock lite högre. Speciellt den senaste när vi var uppe i Bundesliga och vann på Volkpark Stadion med 0-1. Jag tror den största segern kommer förhoppningsvis ganska snart.

5. Såklart får vi lägga den godbiten bak oss snabbt, då de redan imorgon vankas derby mot smutsen från andra sidan stan, hur är dina tankar inför kanske de sista derbyt på ett tag?

Jag är alltid nervös inför ett derby mot ”Mordor”, men hoppas så klart att vi vinner. Jag kommer vara nöjd med oavgjort för då är vi fortfarande obesegrade och fortsatt ”Stadt Meister”.  Vinner HSV imorgon så får de häng på oss och det är inte bra. 

6. Har du någon förväntad matchbild inför ikväll & vad fäller avgörandet? Tror du Guido Burgstaller blir derbyhjälte igen?

Jag tror HSV kommer gå ut hårt och ha mycket bollinnehav då de har hemmaplan. Men samtidigt så är det press och snabba omställningar som vi är bra på. HSV måste gå för vinst för att hänga med i toppen. HSV har en enorm press på sig att gå upp i Bundesliga igen och att St Pauli ligger före dem är enormt förnedrande. 

7. Tillsist, vad är ditt bästa St. Pauli minne & vem är den bästa spelaren genom tiderna för klubben? 

Bästa spelare: Guido Burgstaller är nog den bästa spelaren jag sett i St. Pauli. Annars är det kultspelaren Walter Frosch som jag håller högt. Jag har bara sett klipp på honom från 70-talet och det sägs att han var orsaken till regeln att 3 gula kort leder till avstängning.  Walter var en hård spelare och som rökte som en bortspindel. Han lär även haft cigarettpaket i stumporna istället för benskydd.

Bästa minnen: Det är flera då jag sett minst 25 matcher live. En var en vänskapsmatch i Köpenhamn och vi träffade flera spelare efteråt och tog en lagbild ihop. Då träffade vi också ägaren och personalen på puben ”St. Pauli Eck ”som vi blev väldigt goda vänner med och har fortfarande god kontakt med. Där hänger vi alltid när det är match och jag rekommenderar verkligen stället. En riktig klassisk St. Pauli pub med trevlig personal och stammisar. Sen även matcherna mot Stoke City de hade två år i rad var riktigt kul, då jag håller på Stoke som mitt favoritlag i England. Båda fansen umgicks utan bråk och hade trevligt ihop före och efter matcherna. När jag varit i Stoke efter det så ser man folk med St. Pauli kepsar och halsdukar. Vilket kanske inte är så vanligt i England.

Allez Zusammen!

Forza Sankt Pauli!

Tillsist, Hamburg Its Braun Weiss!

Anton Rosengrenantnrosengren93@hotmail.com2022-01-20 20:51:41
Author

Fler artiklar om St. Pauli