Lagbanner
Fyra tankar efter St. Pauli - Kaiserslautern (2-0)
En ny seger hemma på Millerntor. Kan det vara säsongens viktigaste seger?

Fyra tankar efter St. Pauli - Kaiserslautern (2-0)

Vårsäsongen är igång och St. Pauli är tillbaka i topp efter 2-0 mot FC Kaiserslautern. Fyra tankar i varför detta är säsongens viktigaste seger.

Säsongens viktigaste skede

St. Pauli avslutade hösten med flaggan nästan i topp. En andraplats och helt obesegrade, inte bara i 2. Bundesliga utan även i cupen. Normallt sett anser jag att det viktigaste skedet i säsongen är tre fjärdedelar in på säsongen, i detta fall motsvarar det runt omgång 26. Detta för att det återstår en del av säsongen, men för lite för att kunna ta igen poäng om det börjar skära sig resultatmässigt. En tradition har växt sig i St. Pauli att man gör en stark halv säsong och en svag halv säsong. De senaste tre säsongernas tabellplaceringar efter omgång 17 respektive 34:
 

Säsong Höstplacering (omg. 17) Slutplacering (omg. 34)
2022-23 Plats 15 av 18 Plats 5 av 18
2021-22 Plats 1 av 18 Plats 5 av 18
2020-21 Plats 15 av 18 Plats 10 av 18


Detta facit gör att jag anser, med den säsong vi haft hittills, att de viktigaste matcherna är omgång 18-21. Detta för att prestationerna och resultaten i dessa matcherna kan sätta tonen för resten av säsongen. Skulle det gå trögt är risken att vi ser en upprepning av de senaste säsongerna. Ännu mer påfrestande blir det att, som bekant, spelar Connor Metcalfe och Jackson Irvine Asiatiska mästerskapet. Beroende på hur långt Australien går är de borta fram till just omgång 21. Däremellan finns även en viktig cupmatch. Irvine är en av de absolut viktigaste spelarna i laget och Metcalfe får spela i princip varje match oavsett om det är från start eller ett inhopp. Faktum är att matchen mot Kaiserslautern är den första han missar för säsongen.

Aljoscha Kemlein ett positivt tillskott

Mittfältaren Aljoscha Kemlein togs in på lån från Union Berlin, mycket för att ersätta tappet av Irvine. Han gick in från start direkt mot Kaiserslautern bredvid Marcel Hartel och blev utbytt på stopptid. Efter brist på speltid hos Berlinklubben från Öst gjorde han därmed sin första nittiominutare gör säsongen: Han fick lovord från tränaren Fabian Hürzeler och jag instämmer i det. Han är ingen Jackson Irvine och det kan man inte förvänta sig. Irvine är 30 år, lagkapten och spelat mycket matcher i såväl Skottland som England. En rutin som behövs i laget. Kemlein är en ung talang och med den helhetsbilden skötte han sig verkligen exemplariskt. Jag hoppas att det är en spelare som får fortsatt speltid och fortsätter att utvecklas. Det rimliga är att han får fortsatt förtroende från start så länge Irvine är borta i landslaget. Efter det kan jag inte se att Kemlein petar varken Irvine eller Marcel Hartel, men vi får troligtvis se honom göra flera inhopp under våren. Jag tror han blir en viktig spelare i toppstriden.

Om man ska hitta något negativt så kan man väcka frågan huruvida hur bredden ser ut i truppen på mittfältet. Absolut ingen skugga över Kemlein, men det visar hur viktig Irvine är. Närmast till hands att ersätta bland "våra egna" spelare är Carlo Boukhalfa och ärligt talat är det en spelare jag tycker mig ha sett för lite av fortfarande för att bedöma huruvida han håller som ersättare eller inte. Därför tycker jag lånet av Kemlein är briljant och vi får verkligen hoppas att skadorna håller sig borta från mittfältet resten av säsongen.

Hur länge blir Marcel Hartel kvar?

Marcel Hartel gör ännu en supermatch mot FC Kaiserslautern. Ett mål och ett assist innebär att han nu har 9 mål och 8 assist på sitt konto. Detta gör honom inte bara till lagets bästa målskytt och flest målgivande passningar. Bland alla ligans spelare placerar han sig för närvarande på delad tredjeplats i skytteligan och delad första plats bland målgivande passningar. Målgivande passningar är en sak, men ligans tredje bästa målskytt från en ursprungsposition på mittfältet (även om han snabbt breddar upp i varje anfall) är oerhört imponerande. I DFB-Pokal har han dessutom tre mål och två assist på tre matcherna, alltså nästan dubbelt så många poäng som matcher.

Lek med den förbjudna tanken att St. Pauli missar uppflyttning. Hur länge blir då Marcel Hartel kvar? Flera Bundesligaklubbar har med största sannolikhet ögonen på Marcel Hartel vid detta laget och jag tror absolut att han kan komma att göra det bra i flera lag på nedre halvan av tabellen i Bundesliga. Skulle St. Pauli gå upp blir han fortsatt oerhört viktig och kommer fortsatt göra det bra. Missad uppflyttning och jag tror att han känner sig redo för nästa steg. Det farliga här är att han verkar ha ett kontrakt som går ut i sommar. Där riskerar vi att tappa vår poängmässigt bästa spelare gratis (typ Lukas Daschner som lämnade gratis förra sommaren som lagets bästa målskytt).

En ny forward?

Något St. Pauli måste kolla på, och som jag hoppas att de redan gör, är en ny forward. Avsaknaden av en målgörande forward har inte varit påtaglig på samma sätt i och med att Hartel gör mycket mål. Förra årets bästa målskytt var Lukas Daschner. Han slutade på 10 mål i alla turneringar varav 9 i ligan. Hartel har efter en halv säsong redan passerat detta i och med 12 mål i alla turneringar och 9 i ligan. Bland nuvarande forwards har Johannes Eggestein gjort det helt okej med sina 6 ligamål, men det räcker dessvärre inte i det långa loppet. Bland övriga forwards (en defitionsfråga givetvis) räknar jag in Etienne Amenyido (1 mål), Simon Zoller (0 mål och skadad i princip hela tiden), Maurides (0 mål med mycket skadeproblematik) och Andreas Albers (0 mål). Oroväckande att två av dessa kom i somras och har egentligen inte bidragit med något. Samtliga forwards kommer alltså upp i 7 ligamål. Man ska inte stirra sig helt blind på enbart målproduktion, men det säger ändå någonting. Mellan 2020 och 2022 fanns Guido Burgstaller som gjorde mer än ett mål varannan match och det saknar vi i laget. Därmed borde en prioritet vara en forward och jag ser helst en redan nu, men absolut senast i sommar. Skulle tidigare nämnda Hartel också lämna blir det ännu viktigare.

Efter den fina segern mot Kaiserslautern, som slutade 2-0 och flera missade chanser för båda lagen (där Kaiserslautern missade öppet mål två gånger och gav mig en smärre hjärtattack...), så är St. Pauli tillbaka i topp eftersom Holstein Kiel förlorade sin match. Härnäst väntar Fortuna Düsseldorf på bortaplan. Matchen är gratis för samtliga åskådare i deras projekt att i det långa loppet göra fotbollen gratis för alla. 150 000 personer anmälde sig intresserade i att få biljetter. All heder till Düsseldorf!

Joakim Erikssonjoakimeriksson299@gmail.com2024-01-24 14:35:00
Author

Fler artiklar om St. Pauli