Lagbanner
Eintracht-Stadion, 2023-09-01 18:30

Braunschweig - St. Pauli

Protest, landslag, nyförvärv, korsband - det svänger om St. Pauli

Protest, landslag, nyförvärv, korsband - det svänger om St. Pauli

En händelserik vecka som avslutas i - just det: ännu ett oavgjort resultat. Aldrig har ett landslagsuppehåll kommit mer lägligt än så här.

För St. Paulis det har det varit en väldigt händelserik vecka och då syftar jag inte bara på målet mot Braunschweig. För visst är det händelserikt i sig, efter två mål på de inledande fyra matcherna känns det obekant att fira ett mål. Men veckan har varit mycket mer än så, på gott och ont.

Tidigare i veckan meddelades det att supportrarna tänker bojkotta de första fem minuterna i bortamatchen mot Braunschweig i protest mot de ökande biljettpriserna. Tyskland, där näst intill samtliga fotbollsklubbar är medlemsägda, har blivit kända för dels sina täta band till supportrarna och dels för de låga biljettpriserna. Som exempel kan du ta Bayern München, en av världens absolut bästa klubbar. Säsongskort på ståplats ligger på cirka 165 euro, alltså lite under 10 euro (eller 115 kronor) per match om du går på alla 17 matcher. I en svensk kontext tar IFK Göteborg 1200 kronor för ett säsongskort på ståplats, det vill säga 80 kronor per match. Att Tyskland bara är lite dyrare än Sverige säger en hel del om att man har lyckats hålla nere biljettpriserna. Därför känns det helt rätt att man protesterar mot försöken att höja biljettpriserna ännu mer.

Om vi spolar fram tiden till torsdagen, alltså 31 augusti, kom en väldigt glädjande nyhet. Elias Saad, född i Tyskland med bakgrund i Tunisien, har blivit uttagen till Tunisiens landslag. De två matcherna som väntar är Botswana (Kval till Afrikanska mästerskapet - afrikas motsvarighet till EM) samt en vänskapsmatch mot Egypten. Det har gått väldigt snabbt för Elias Saad, som för knappt ett år sedan som 23-åring fortfarande spelade i fjärdedivisionen och gjorde sin debut för St. Pauli så sent som i april. Frågan är hur länge St. Pauli får behålla honom? Övriga spelare som också är uttagna till respektive landslag är Nikola Vasilj (Bosnien och Hercegovina), Karol Mets (Estland), Connor MetcalfeJackson Irvine (Australien) och Daniel Sinani (Luxemburg).

Vidare till fredagens bortamöte mot Braunschweig, som också var Deadline Day. Cirka tre och en halv timme före avspark kom beskedet: Simon Zoller värvas in från VfL Bochum. Simon är en 32-årig forward (som vi har efterfrågat) och som har varit mycket uppskattad under sin tid i VfL Bochum. Samma säsong laget tog klivet upp i Bundesliga noteras han för 15 ligamål. Skador de senaste säsongerna har gjort att såväl speltiden som målen har minskat, men han har trots det gjort sig känd i Bochum som en hårt arbetande forward. Kanske precis det St. Pauli behöver?

Så vidare till själva matchen. Simon Zoller var inte med i matchtruppen, däremot var Karol Mets tillbaka efter sin avstängning. Han tog plats i försvaret och David Nemeth fick flyttas till bänken. I övrigt var det samma manskap från start. Precis som mot Magdeburg var St. Pauli det bollförande laget, men hittade inte riktigt till rätt lägen. Lars Ritzka hade ett från distans och Albert Albers hade ett läge på närmre håll som inte förvaltades. Andra halvlek var desto bättre och St. Pauli skapade mycket mer. Som så många gånger tidigare går spelet i första hand längs med vänsterkanten, mycket på grund av Elias Saads utveckling de senaste månaderna samt en självsäker Lars Ritzka som har växt in i rollen sedan Leart Paqarada lämnade i somras. Till slut kom möjligheten när Elias Saad fick bollen på vänsterkanten, drev in i straffområdet och till försvararens förvåningen sköt bollen på vänster sida om motståndaren mot den närmsta stolpen. 1-0 till St. Pauli och det första målet på 330 matchminuter. Känns ovant att skriva om ett mål. Efter målet kände sig Braunschweig tvungna att gå framåt och detta öppnade upp en hel del ytor för St. Pauli. Framför allt Elias Saad hade ytterligare ett läge för att sätta 2-0, men istället kom en hel del kallduschar för St. Pauli. Först i 80 minuten: en långboll från Braunschweig nickades undan av Karol Mets, men där sprang Braunschweigs islänning Thórir Jóhann Helgason fram på returen och tryckte in 1-1. Hemmalagets första skott på mål och givetvis blir det mål. Fem minuter senare kommer nästa sekvens: Scott Banks, som blivit inbytt i minut 75, rivs ner och ligger kvar i gräset i plågor. Han tvingas lämna planen igen och dagen efter kom det tråkiga beskedet: skadat korsband. Oerhört tråkigt för en spelare som man hade sett fram emot att få se mer. Tycker han har sett pigg ut när han har kommit in, men nu missar han troligtvis hela säsongen. Totalt blev det tre inhopp i St. Pauli-tröjan och vi önskar givetvis en bra rehabilitering för Scott.

Matchen slutade alltså 1-1 och veckan kan sammanfattas i toppar och dalar. Nu väntar ett mycket lägligt landslagsuppehåll innan nästa match den 17 september hemma mot Holstein Kiel.

Joakim Erikssonjoakimeriksson299@gmail.com2023-09-03 14:40:00
Author

Fler artiklar om St. Pauli