St. Pauli - SV Elversberg
3 - 4

St. Pauli klappade ihop på hemmaplan
Trots förlust - återfår Eggestein självförtroende efter sitt mål?

Chockerande insats, chockerande kollaps och chockerande förlust. 2-1 blev 3-4. Serieledning blev andraplats och nu börjar det brännas med fem matcher kvar.

Förutsättningarna inför matchen var enkla. Seger var det enda som räknades. Såväl Holstein Kiel som Düsseldorf vann sina matcher och jagar St. Pauli. Faktum är att Holstein dessutom lyckats gå om St. Pauli, så för de brunvita gällde det att ta tillbaka förstaplatsen och behålla avståndet till tredjeplatsen. Mot SV Elversberg blev det helt tvärtom.

Försvaret ska ifrågasättas

Första halvlek gav oss en någorlunda oförtjänt ledning. Nikola Vasilj fick göra flera svettiga räddningar när mittfältet och framför allt försvaret inte gjorde sitt jobb. Att vi lyckades ha en ledning i halvtid är helt och hållet Nikolas förtjänst. Det hade med lite flyt för gästerna kunnat vara underläge med två-tre mål. Att vi i slutändan släpper in fyra mål och Nikola ändå får ses som ett av lagets bästa spelare idag är egentligen helt sjukt. Försvarets insats ska ifrågasättas. Adam Dzwigala fick vikariera för avstängde Hauke Wahl. Polacken förlängde nyligen sitt kontrakt trots att han är en tydlig bänkspelare. När han får chansen måste han ta den. Istället stod han för en av sina sämsta insatser i St. Pauli-tröjan. Tappade markering gång efter annan. 25 minuter tog han som sista man för lång tid på sig med bollen, tappade den och Elversberg fick ett rent friläge. Ett givet mål om inte Nikola hade en bra dag.

Gör mål alldeles för sällan

Att Johannes Eggestein satte ledningsmålet på Eric Smith var så himla skönt på ett så där oförtjänt sätt. Samtidigt var det väldigt skönt att det var just Eggestein som gjorde målet. Han gör dessvärre mål alldeles för sällan. Sedan förra mötet mot SV Elversberg den 3 november hade han gjort ett ligamål fram tills idag. Detta är totalt hans åttonde för säsongen, så det var nog viktigt för hans självförtroende. I övrigt var det inte mycket självförtroende hos lagkamraterna. Första halvlek blev andra halvlek och 1-0 blev 1-1. Försvaret satt högt upp i banan och hängde inte alls med i Elversbergs kontringsspel. Hela laget kändes bara omotiverat.

Dödsstöten

Efter ett anfall, där gästernas målvakt räddade Jackson Irvines skott på nära håll, gick bollen ut till Connor Metcalfe. Han spelade in den till Marcel Hartel, som snyggt placerade in bollen. Otroligt nog hans 16 ligamål för säsongen, som mittfältare. Den enorma glädjen över att ha återtagit ledningen höll sig i ungefär en minut. Hartels mål skulle visa sig vara dödsstöten. Inte för Elversberg utan för oss. Det är väldigt svårt att förklara vad som hände. Nog för att Elversberg var bättre i stora delar av matchen, men vad som utspelade sig mellan minut 70 och 85 är helt obegripligt. På knappt en kvart blir vi totalt utspelade, vi är långsamma i allt vi gör och på köpet släpper vi in tre mål! Från 2-1 till 2-4 på en kvart och där är vi helt körda. En desperat Fabian Hürzeler byter in såväl Maurides som Andreas Albers. Maurides har denna säsong spelat 47 minuters ligafotboll inför matchen, så nog är man beredd att prova vad som helst i det läget. Andreas å sin sida har inte heller spelat mycket. Det känns som en evighet sedan men nyförvärvet var faktiskt ordinare i början av säsongen, men danskens iskalla prestationer gjorde att han förflyttades till bänken. Idag blev det, sett till ordinarie matchtid, sex minuters spel vilket otroligt nog är hans näst längsta inhopp sedan årsskiftet. Senaste starten kom den 1 september.

Det är faktiskt Albers som har sista avslutet i matchen. Den tar på några spelare på vägen och det blir en enkel räddning för målvakten. Dessförinnan gjorde lagkaptenen Irvine ett tröstmål, vilket innebär 3-4. 3-4 innebär också tappad serieledning och enbart fem poäng ner till kvalplatsen med fem matcher kvar. Fan, fan, fan. Oroväckande är också att Philipp Treu klev ut skadad. Han hade nyligen kommit tillbaka från en skada och gick direkt in i startelvan. Det blev tio minuter i hans återkomst innan det blev en ny skada. Nästa match mot Hannover 96 är bara om en vecka och förhoppningsvis är Treu tillbaka. Förhoppningsvis är också laget tillbaka i form, för nu är det andra raka förlusten och det börjar brännas.