Lagbanner
Truppgenomgång 2024/25
Efter uppflyttningen drar tävlingssäsongen äntligen igång - då är det hög tid för en truppgenomgång.

Truppgenomgång 2024/25

Säsongsstarten är runt hörnet i och med morgondagens match i DFB-Pokal mot Hallescher FC. Därför är det hög tid för en genomgång av årets trupp.

Nedan följer en genomgång av St. Paulis trupp för säsongen 2024/25. Observera att transferfönstret fortfarande är öppet så ändringar kan komma att göras.

Målvakter

1. Ben Voll (9.12.2000)

I somras presenteras Ben Voll som sommarens andra nyförvärv. 23-åringen kommer senast från 3. Liga-laget Viktoria Köln, där han har varit ordinare i två säsonger. Han har tidigare hyllats av bland annat Manuel Neuer som framtidens målvakt. Kommer troligtvis att agera andramålvakt under säsongen.

22. Nikola Vasilj (2.12.1995)

Nikola Vasilj skrev på för St. Pauli sommaren 2021, har varit förstamålvakt sedan dess och närmar sig 100 matcher för klubben. Han har dessutom lyckats etablera sig som en av tre målvakter i Bosnien och Hercegovinas landslag. Är med största sannolikhet förstamålvakt även denna säsong.

28. Sören Ahlers (9.9.1997)

Likt Nikola Vasilj skrev Sören Ahlers på för St. Pauli sommaren 2021. Ahlers spelar i reservlaget men på grund av han ständigt dras med skadebekymmer spelar han inte mycket där. Har ännu inte fått spela någon tävlingsmatch för a-laget. Tydlig fjärdemålvakt kommande säsong.

30. Sascha Burchert (30.10.1989)

Rutinerad målvakt med 21 matcher i Bundesliga och 132 matcher i 2. Bundesliga. Skrev på för St. Pauli sommaren 2022 och gjorde sin debut först förra säsongen. Fick stå fyra matcher i DFB-Pokal. Förra säsongen var han andramålvakt, i år kan han gå ner ytterliggare ett hack i rangordningen.

Försvarare

2. Manolis Saliakas (12.9.1996)

Sommaren 2022 skrev Saliakas på för St. Pauli, vilket är högerbackens första klubb utanför Grekland. Är ordinarie och har enbart missat fyra ligamatcher sedan han skrev på för klubben. Spelade en tongivande roll när klubben tog steget upp till Bundesliga. Han förlängde även sitt kontrakt i somras. Kommer spela en viktig roll i år igen.

3. Karol Mets (16.5.1993)

Januari 2023 lånades förra AIK-backen Karol Mets in från schweiziska FC Zürich. Efter en imponerande vårsäsong valde St. Pauli att köpa loss mittbacken för en rapporterad summa runt 450 000 euro. Tillsammans med Hauke Wahl och Eric Smith bildade han ett starkt mittbackslås. Närmar sig 100 landskamper för Estland. Tydlig ordinarie spelare kommande säsong.

4. David Nemeth (18.3.2001)

Sommaren 2022 hämtades David Nemeth in från Mainz 05 som en av klubbens dyraste nyförvärv någonsin. Har dock fått ont om speltid och passade inte riktigt in i Fabian Hürzelers spelsätt. Under debutsäsongen blev det endast åtta matcher i alla turneringar, förra säsongen likaså. När han nu går inför sin tredje säsong i klubben behöver han ta nästa kliv, frågan är på bekostnad av vem.

5. Hauke Wahl (15.4.1995)

Hauke Wahl är född i Hamburg, men det var först förra sommaren som han fick spela för en klubb i Hamburg när han skrev på för St. Pauli efter fem starka år i Holstein Kiel. Missade bara en ligamatch under sin debutsäsong för St. Pauli och detta på grund av avstängning. Knappa 30 år fyllda är han kanske den mest rutinerade i truppen med bland annat 251 matcher i 2. Bundesliga.

8. Eric Smith (8.1.1997)

Svensken Eric Smith lånades in från belgiska KAA Gent under våren 2021. Köptes sedan loss sommaren 2021 och har framför allt under de senaste två säsongerna imponerat stort i St. Pauli. Under Fabian Hürzeler användes han i en roll som delvis mittback i en trebackslinje och delvis defensiv mittfältare som en länk mellan försvar och mittfält. Enligt mig en av de absolut viktigaste spelarna förra säsongen och blir lika viktig i år. Blev i maj dessutom uttagen till landslaget, men fick senare lämna återbud.

14. Fin Stevens (10.4.2003)

Ett mycket spännande nyförvärv. Fostrad i Arsenal skrev han på för sjundedivisionsklubben Worthing som 16-åring och slog sig snabbt in i a-laget. Skrev efter en säsong på för Brentford. Under säsongen 2022-23 var han utlånad till Swansea i Championship och fick sitt genombrott förra säsongen när han var utlånad till Oxford United i League One (engelska tredjedivisionen). Där hjälpte han klubben att ta steget upp till Championship och fick dessutom kröna säsongen med landslagsdebut för Wales i juni. Skrev i somras på för St. Pauli. Kommer främst att konkurrera om högerbacksplatsen tillsammans med Manolis Saliakas.

21. Lars Ritzka (7.5.1998)

Stabil vänsterback som skrev på sommaren 2021 på fri transfer från SC Verl. Har under sina år i klubben varit ordinarie lite till och från. Spelade ifjol 29 ligamatcher varav 16 från start. Kommer förmodligen att vara andravalet ute på vänsterbacken.

23. Philipp Treu (3.12.2000)

Philipp Treu var den stora överraskningen förra säsongen. Skrev på sommaren 2023 från Freiburgs reservlag och var tänkt som andravalet på vänsterbacken bakom Lars Ritzka och inledde säsongen som sådan. Efter några imponerande inhopp tog han över som ordinarie och släppte inte sin plats förrän han skadade sig under sena våren. Har under försäsongen återhämtat sig och är redan lika bra som han var innan han skadade sig. Skadefri är han enligt mig en av lagets bästa och bör vara ordinarie i år också.

25. Adam Dzwigala (25.9.1995)

Polske mittbacken skrev på i december 2020 och har mestadels varit bänkspelare sedan dess. Trots sin tydliga roll som inhoppare valde han och klubben i mars att förlänga hans kontrakt, vilket tyder på att han har accepterat sin roll. Kommer troligtvis inneha samma position som bänkspelare kommande ssäsong.

34. Muhammad Dahaba (7.3.2005)

Muhammad Dahaba har spelat i St. Pauli sedan sexårsåldern. Ifjol inledde han säsongen i U19, men imponerade och flyttades upp till reservlaget. Även där gjorde han bra ifrån sig och belönades med ett proffskontrakt i somras. Troligtvis kommer han fortsatt vara ordinarie i reservlaget och få mer speltid i a-laget efterhand.

Mittfältare

7. Jackson Irvine (7.3.1993)

Den australienska landslagsmannen kom till klubben sommaren 2021 från skotska Hibernian. Har sedan dess ständigt presterat på en hög nivå och är dessutom lagkapten för såväl St. Pauli som sitt landslag. Närmar sig 100 matcher för St. Pauli och har 70 landskamper för Australien. Kommer vara ordinarie nästa säsong i vad som ser ut att bli ett tremannamittfält.

16. Carlo Boukhalfa (3.5.1999)

Köptes sommaren 2022 loss från Freiburgs reservlag. Boukhalfa är en tydlig bänkspelare. Ifjol spelade den centrala mittfältaren 19 tävlingsmatcher, samtliga som inhoppare. Under försäsongen har klubben spelat med tre centrala mittfältare vilken kan öppna upp för mer speltid för Boukhalfa, men kommer inte att vara ordinarie i förstahand.

20. Erik Ahlstrand (14.10.2001)

Skrev på i januari 2024 för klubben. Förre Halmstad-spelaren drogs direkt med skadebekymmer. Det blev inga a-lagsmatcher på de sista fyra månaderna av säsongerna som han var med, istället blev det två matcher i reservlaget. Kommer troligtvis inte att inleda säsongen som ordinarie, men kan förhoppningsvis slå sig in i laget efterhand. Gjorde dessutom landslagsdebut i januari.

24. Connor Metcalfe (5.1.1999)

Sommaren 2022 skrev Connor Metcalfe på för St. Pauli. Under hans första säsong blev det 13 starter och 17 inhopp, ifjol blev det 21 starter och nio inhopp. Han kommer troligtvis vara en av tre ordinarie spelare på det centrala mittfältet kommande säsong. Sedan flytten till St. Pauli har han även fått mer speltid i det australienska landslaget och är numera mer eller mindre ordinarie.

39. Robert Wagner (14.7.2003)

Sommarens första nyförvärv blev Robert Wagner, inlånad från SC Freiburg. Var ifjol utlånad till Greuther Fürth i 2. Bundesliga och imponerade stort. Har även spelat en del landskamper för de tyska ungdomslandslagen och var lagkapten för U20-landslaget. Bildar förmodligen med Irvine och Metcalfe en trio på det centrala mittfältet.

Anfallare

10. Danel Sinani (5.4.1997)

Skrev på för St. Pauli förra sommaren från Championship-laget Norwich City. Fick spela sju matcher i ligan, samtliga inhopp. Gjorde bara ett mål, men det var det avgörande målet som innebar att St. Pauli tog hem ligan. Är stjärnspelare för sitt Luxemburg, där han har hunnit med att göra tolv mål på 62 landskamper. Sinani är förmodligen tänkt som bänkspelare.

11. Johannes Eggestein (8.5.1998)

Förre Werder Bremen-spelaren skrev på för St. Pauli sommaren 2022. När Fabian Hürzeler tog över huvudansvaret inför våren 2023 tappade Eggestein startplatsen. På de fem första matcherna förra säsongen fick han sammanlagt spela en minut och var öppen för att lämna om han inte skulle få mer speltid. Till slut återtog han platsen som startspelare och efter att vid ett tillfälle ha gjort sex mål på fem matcher tappade han aldrig startplatsen, trots att han därefter gick fyra månader utan ett ligamål. Landade till slut på nio mål på 29 ligamatcher. Med största sannolikhet är han tänkt som en av två spelare i anfallet, men kan mycket väl tappa startplatsen vid en liknande måltorka.

17. Oladapo Afolayan (11.9.1997)

"Dapo" har gjort en otrolig resa. Hösten 2016 fram till februari 2017 spelade han för universitetslaget Loughborough University i den engelska niondedivisionen samtidigt som han studerade till civilingenjör. Tog steget till Solihull Moors i femtedivisionen och imponerade så pass mycket att Premier League-klubben West Ham värvade honom i februari 2018, endast två år efter att ha lämnat niondedivisionen. Efter några utlåningar hamnade han i League One-laget Bolton Wanderers innan han i januari 2023 skrev på för St. Pauli. Han har varit tongivande sedan dess och har spelat 47 ligamatcher varav 42 från start. Efter en och en halv säsong som ordinarie är det oklart hur hans roll ser ut kommande säsong. Han är främst en offensiv ytter, en position som inte existerar i nya tränaren Alexander Blessins föredragna 3-5-2 formation. Kan även spela forward och där slåss han om speltid främst med Johannes Eggestein.

18. Scott Banks (26.9.2001)

Scott Banks lånades ifjol in från Crystal Palace. Efter några inhopp skadade han korsbandet tidigt in på säsongen och var först tillbaka i säsongens sista match. Trots detta ville Scott Banks stanna kvar i klubben och klubben ville ha kvar honom, även om det troligtvis innebär att han inte är startspelare kommande säsong. Köptes loss av klubben i somras.

19. Andreas Albers (23.3.1990)

Dansken Andreas Albers skrev på för St. Pauli förra sommaren och kom då senast från fyra år i Jahn Regensburg. Fick starta fjolårets första ligamatch men fick efter det enbart två starter till samt 14 inhopp. Gjorde mål i fjolårets sista match när St. Pauli säkrade ligatiteln, vilket var hans enda mål förra säsongen. Har accepterat sin roll som bänkspelare, vilket var en förutsättning för att klubben skulle förlänga hans kontrakt i somras.

26. Elias Saad (27.12.1999)

Har likt "Dapo" gjort en otrolig resa. Sommaren 2021 lämnade han Barmbek-Uhlenhorst i tyska femtedivisionen för Eintracht Norderstedt i fjärdedivisionen. Efter ett och ett halvt år skrev han i januari 2023 på för St. Pauli och gjorde sin debut i april 2023, för att veckan därpå göra sitt första ligamål för klubben mot rivalen Hamburger SV. Därefter har det gått mycket snabbt. Säsongen 2022/23 avslutades med två mål och ett assist på sju matcher. Förra säsongen blev hans första hela säsong för klubben och stod totalt för nio mål och tre assist på 34 matcher i samtliga turneringar. Fick dessutom göra landslagsdebut för Tunisien. Ett extra plus att han är född i Hamburg. Saad är, likt Dapo, en offensiv ytter. Därav blir det intressant att se hur Blessin gör plats åt Saad. Det spekuleras i att han på pappret kan få spela som central mittfältare men i en mycket fri roll. Förhoppningsvis hittar man en lösning, för han var bland de bästa spelarna ifjol.

27. Simon Zoller (26.6.1991)

September 2023 skrev Simon Zoller på för klubben efter fem år i VfL Bochum, där han var en mycket uppskattad spelare. I St. Pauli har han inte alls fått det att stämma på grund av väldigt stora skadebekymmer. Roten till hans skadeproblem är problem med ryggen som orsakar andra följdskador och han skickas från en specialist till en annan. I hans debutsäsong för St. Pauli blev det en start i cupen och fyra inhopp i ligan med en total speltid på 117 minuter. Han har rehabtränat i princip hela försäsongen och kommer troligtvis inte få spela så mycket i år heller.

29. Morgan Guilavogui (10.3.1998)

Efter en imponerande tid i Ligue 2-laget Paris FC, där han gjorde 26 ligamål på två säsonger, värvades han till Ligue 1-laget RC Lens förra sommaren. Där fick han spela 23 ligamatcher men endast två från start. Han fick även göra fyra inhopp i Champions League och ett i Europa League och är därmed den enda spelaren i truppen som har spelat i den största klubblagsturneringen i Europa. Han är även landslagsspelare för Guineas landslag. På grund av att han tog det stora klivet från Ligue 2 till Champions League blev det ont om speltid i hans debutsäsong för Lens och lånades därmed ut till St. Pauli i somras. I Alexander Blessins 3-5-2 vill man ha två forwards varav en ska vara lite längre, därav att Guilavogui med sina 188 centimeter hämtades in och är alltså tänkt som startspelare.

33. Maurides (10.3.1994)

Maurides har spelat för klubbar i flera olika länder: Brasilien, Portugal, Bulgarien, Kina, Sydkorea, Polen och slutligen Tyskland när han januari 2023 skrev på för St. Pauli. Hans tid i klubben har dock varit allt annat än spikrak. I hans debutsäsong blev det sju matcher, samtliga inhopp, innan han skadade sig och var borta resten av säsongen. Skadeproblemen fortsatte förra säsongen och hans första match för säsongen var först i december. Återigen blev det enbart sju inhopp i ligan, samt två inhopp i cupen med en total speltid på 109 minuter. Facit efter ett och ett halvt år är alltså noll matcher från start, 16 inhopp och noll mål. Har under nästan hela försäsongen tränat på egen hand med ett individuellt fysiskt program på grund av att han återvände till försäsongen otränad och överviktig. Dåligt första intryck på sin nya tränare. Inte helt omöjligt att Maurides har spelat sin sista match för klubben.

Imorgon spelas första tävlingsmatchen när St. Pauli spelar borta mot Hallescher FC (fjärdedivisionslag) i DFB-Pokal klockan 18.00. 

Joakim Erikssonjoakimeriksson299@gmail.com2024-08-15 15:12:00
Author

Fler artiklar om St. Pauli