Supertalangen vill flytta – blir ersättaren till Sancho?

Supertalangen vill flytta – blir ersättaren till Sancho?

Efter att på kort tid gjort braksuccé i Belgien är Jonathan David nu redo för att ta nästa steg i karriären och uppges kunna bli ersättaren till Jadon Sancho.

Från och med i höst ser vi ut att ha en ny spännande supertalang att följa i Bundesliga. Jonathan David är hans namn och har den här säsongen varit den mest framträdande spelaren i Jupiler Pro League, där han just nu toppar skytteligan efter att ha öst in mål för sitt KAA Gent.
 
Landets fjärde bästa målskytt
I slutet av januari var det exakt två år sedan 20-åringen lämnade den trygga tillvaron hemma i Kanada för att testa sina vingar på den europeiska fotbollsscenen. Debuten för Gent kom dock först efter sommaruppehållet, där han blev stor hjälte då han i matchens absolut sista sekund satte dit det avgörande kvitteringsmålet mot Zulte Waregem.
 
Det skulle inte dröja särskilt lång tid förrän han cementerat sin plats i startelvan och under sin första säsong i Belgien noterades han för sammanlagt 14 mål och fem framspelningar. Ett oerhört imponerande facit med tanke på att han tidigare i livet endast spelat amatörfotboll för tre olika klubbar i hemstaden Ottawa.
 
Som ett brev på posten efter sina framgångar i Belgien blev han under hösten uttagen till det kanadensiska landslaget. Naturligtvis skulle han även i sin debut där hitta nätet, vilket han fortsatt göra och har kommit upp i elva fullträffar på tolv framträdanden. Detta innebär att han redan är den fjärde bästa målskytten någonsin i Kanadas historia (!).
 
Målen har även duggat tätt i klubblaget och med både ligaspelet och Europa League inräknat är han den här säsongen redan uppe i 23 mål och tio framspelningar. Troligtvis hade siffrorna vid det här laget varit än större om det inte vore för det rådande speluppehållet på grund av coronavirusets framfart i världen. 
 
Blir ersättaren till Sancho?
Föga överraskande har 20-åringens enorma succé inte gått obemärkt förbi. Spekulationerna om hans framtid är oändliga och Gent ska enligt egen utsago i vintras ha avböjt flera monsterbud då man vill behålla truppen intakt åtminstone fram till säsongens slut. Dock lär man få svårt att behålla sin diamant under sommarens övergångsfönster då intresset för hans tjänster kommer vara gigantiskt.
 
Trots intresse från bland annat Arsenal och Manchester United talar mycket för att David kommer välja bort spel på de brittiska öarna för Bundesliga. Enligt hans agent är han redo för nästa steg i karriären, men anser att Premier League vore till att utmana ödet. I stället ska han redan bestämt sig för att han vill spela i Tyskland och Borussia Dortmund är klubben som uppges ligga bäst till i jakten på hans signatur.
 
Som bekant ser Jadon Sanchos tid i BVB ut att lida mot sitt slut och fast än att de två inte primärt spelar på samma position pekas det kanadensiska underbarnet ändå ut som ett av de mest troliga namnen till att bli Sanchos ersättare. 
 
Till skillnad från Sancho, som helst av allt härjar ute på kanten, har David för vana att spela i nummer tio-rollen bakom två anfallare. Dock hanterar han även att spela längst fram i banan, och även på kanten om det skulle krävas. Således är det alltså en offensivt mångsidig spelare Dortmund skulle få, vilket hade passat dem som handen i handsken med tanke på att Lucien Favre verkar ha en fäbless för att både ändra spelsystem och rotera i startelvan med jämna mellanrum. Förmodligen skulle inte heller Erling Håland klaga på att få en ny lekkamrat vid sin sida som påminner mycket om Sancho i spelstilen med blädande teknik och näsa för mål.



Massivt intresse för hans tjänster
Även om det är Dortmund som i skrivande stund sitter i förarsätet väntas de få konkurrens in i det sista. Samtliga toppklubbar i Tyskland – inklusive Bayern München – har redan kopplats samman med hans namn och om jag skulle nämna samtliga föreningar som varit på tapeten hade den här artikeln aldrig fått något slut.
 
Sommarens övergångsmarknad väntas bli något mer återhållsam än vad vi är vana vid i och med den avsevärt försämrade världsekonomin. Detta har gjort att det diskuterats om Dortmund verkligen är beredda att spendera en större summa på Jonathan David. Det folk nog glömmer är att Sancho inte direkt kommer vara gratis att lösa från sitt kontrakt med klubben och oavsett vilken summa han säljs för kommer Davids prislapp inte vara högre. Därmed bör det ekonomiska läget – förutsatt att Sancho nu lämnar – inte vara något bekymmer när det kommer till att finansiera den minst sagt spännande och lovande kanadensaren som spås gå en lysande framtid till mötes.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-01 20:15:00
Author

Fler artiklar om Tyskland