England - Tyskland
3 - 3

Sen tysk poäng efter försvarshaveri.
Med två mål var Kai Havertz en av Tysklands stora behållningar.

Efter en mållös första halvlek blev andra halvlek en tysk berg och dalbana där det ändå blev 3-3 och en tysk poäng efter såväl briljans som total försvarskrasch.

För att citera Martin Åslund skulle första halvlek kunna beskrivas som lite småtrevlig. Tyskland hade som vanligt mycket bollinnehav men till skillnad från matchen mot Ungern kändes det för en gångs skull som att laget ville framåt och var stundtals rörligt. Problemet var bara att tyskarna bara passade och sprang och aldrig kom till några farliga avslut. Första halvlek visade prov på Tysklands största problem, nämligen effektiviteten. Det dröjde ända till 45:e minuten innan Joshua Kimmich lyckades skapa en någorlunda skarp chans med ett distansskott som ven tätt utanför Nick Popes högra stolpe. Istället var det England som hotade med kontringar. Raheem Sterling lyckaded efter 25 minuter ta emot en perfekt passning och svara för en tjusig dragning, men på det efterföljande skottet svarade Marc Andre Ter Stegen för en bra räddning. Även Harry Kane skulle få ett bra skottläge men skottet gick utanför och det var på många sätt logiskt att det stod 0-0 i halvtid.

Andra halvlek var bara fem minuter gammal när Harry Maguire svarade för taffligt försvarsspel som till slut tvingade honom att fälla Jamal Musiala i straffområdet. Från 11 meter var Ikaay Gündogan säkerheten själv och Tysklands måltorka var därmed spräckt.
Målet tvingade England att gå framåt, men Tyskland agerade lugnt och sansat. På kontring visade Musiala än en gång prov på på briljans och via inbytte Timo Werner kunde Kai Havertz med vänstern svara för ett klassmål som gav Tyskland 2-0. Nu såg det ut som en tysk promenadseger men med 20 minuter kvar skulle England få en fribiljettt tillbaka in i matchen när det tyska försvaret tappade markering och Luke Shaw kunde reducera efter 71 minuters spel. Minuten senare skulle hemmalaget svara för ännu en knall där mittfältets gigant Jude Bellingham drog upp bollen och Mason Mount blev den som fick kvittera. Tysklands försvar hade på några minuter fallit ihop som ett korthus och det skulle bara bli värre. Med sju minuter kvar satte Niko Schlotterbeck dobbarna i benet på Bellingham och domaren blåste straff till England. Harry Kane blev den som fick fullborda vändningen, men om Schotterbecks försvarsspel var taffligt visade den engelska burväktaren Pope prov på något ännu värre i samma skola. Med tre minuter kvar drog Serge Gnabry iväg ett skott som Pope tappade rakt framför fötterna på Havertz som med sitt andra mål i matchen kunde kvittera till 3-3, vilket också blev slutresultatet i en andra halvlek som var något utöver det vanliga.

Ja, var ska man börja? Tysklands första halvlek var på många sätt svag, men ändå fanns spår av en gnista som inte fanns mot Ungern. I andra halvleks första hälft var det ett helt annat lag som kom ut, ett lag där Musiala briljerade på mittfältet och nu såg det ut som under Löws fornstora dagar. Men att på tolv minuter tappa matchen på det sättet och att släppa in tre mål är bara för bedrövligt. Försvaret, som tidigare varit så stabilt började plötsligt göra misstag som inte ska ske. Niko Schlotterbecks agerande vid  straffen var bara sorgligt att se och Thilo Kehrer som varit så bra innan såg nu ut som en förvirrad tonåring. Tysklands två matcher har genomgående varit svaga men finns det några ljusglimtar? Jo då och det form av att man i andra halvlek fick göra mål, något man inte gjort sedan i somras. Dessutom en liten eloge till att “Die Mannschaft” ändå visade prov på moral genom att kunna kvittera sent, även om det förvisso orsakades av en målvaktstavla. Målskytten  Havertz gjorde två mål och även mot Ungern gav han ett tecken på han är en man för startelvan.

Den tredje upplagan av Nations League slutade för Tyskland med en seger på sex matcher och en tredjeplats i gruppen, vilket såklart inte är godkänt, särskilt inte i förhållande till hur spelet stundtals sett ut. Det blir två tuffa månader för Hansi Dieter Flick där han har i uppgift att pussla ihop en trupp och en potentiell startelva till VM premiären mot Japan den 23 november. Flera spelare har visat framfötterna men alltför många har tagit steg tillbaka och i såväl försvar som anfall finns mycket att fila på.