VfL Bochum åter vinnare på hemmaplan
Armel Bella-Kotchap jublar efter sitt första ligamål för VfL. Anthony Losilla och Simon Zoller verkar minst lika glada som målskytten.

VfL Bochum åter vinnare på hemmaplan

Det var 40:e gången VfL Bochum och Eintracht Braunschweig möttes i Bundesliga-sammanhang, när de båda traditionslagen drabbade samman på ett kylslaget men soligt Ruhrstadion under söndagen. Det blev till slut 2-0 till hemmalaget, efter att försvarsspelare stått i centrum. Det började med att Armel Bella-Kotchap nickade in sitt allra första ligamål, sedan räddade Manuel Riemann en straff och till sist satte Danilo Soares behärskat tvåan.

Det vart med en rykande färsk kontraktsförlängning som lagkaptenen Anthony Losilla ledde ut manskapet för match mot Eintracht Braunschweig. Fransmannen, som är inne på sin sjunde säsong i klubben, har nu kontrakt till sommaren 2022. De tio man 34-åringen hade med sig ut på planen var exakt de samma som i de senaste tre ligamatcherna.

Motståndarna Braunschweig har haft en tuff återkomst till 2. Liga och låg inför matchen på nedflyttningsplats. De har bara fyra vinster så här långt, men en av dessa vinster kom i höst-mötet mot just Bochum. För att få fart på offensiven (minst gjorda mål i ligan) plockades Dong-Won Ji in på lån från Mainz under senaste transferfönstret. Den 29-årige sydkoreanen har visat framfötterna direkt och varit inblandad i samtliga Eintracht-mål, i de matcher han hunnit spela. I matchen mot VfL hade han dock en tung eftermiddag.

Redan i den åttonde spelminuten lyckades Bochum ta ledningen i matchen. Det var efter en hörna från Robert Žulj som Armel Bella-Kotchap kraftfullt nickande in ledningsmålet. Målet var den unga mittbackens första i A-laget och kom i hans 31:a match. Det var också det tredje raka hörnmålet för Bochum. I mitten av halvleken fick Braunschweig en gratischans att komma tillbaka in i matchen, efter att Simon Zoller tuschade Marcel Bär i yttersta hörnet av straffområdet. Manuel Riemann kunde dock förtjänstfullt rädda straffen från Ji och befäster därmed epitetet som ligans stora Elfmeterkiller.

Bochum skapade ovanligt lite och två minuter efter straffräddningen bjöd Riemann gästerna på ytterligare en gratischans, när han misslyckades med ett uppspel. Bär fick bollen till skänks, men lyckades inte träffa det tomma målet från knappt 20 meter. Istället för en kvittering kunde Bochum dubbla sin ledning i den 32:a spelminuten. På nytt var det Žulj som stod för framspelningen och på nytt var det en back som gjorde målet. Den här gången var det vänsterbacken Danilo Soares som löpte sig fri i en offensiv situation och efter en perfekt framspelning kunde han behärskat placera bollen förbi BTSV-målvakten Jasmin Fejzic.    

Andra halvlek förblev mållös, men det var Bochum som var närmre ett tredje mål än Braunschweig var en reducering. Robert Žulj hade ett skott i stolpen och inbytte Silvère Ganvoula brände ett friläge, efter en vältajmad framspelning från Gerrit Holtmann. Nu behövdes aldrig ett tredje mål, utan VfL-försvaret kunde hålla tätt mot ett i andra halvlek uddlöst bortalag.

Det blev till slut en både klar och rättvis vinst, men det kunde också gått annorlunda om BTSV fått till en tidig kvittering. Detta var i mångt och mycket en typisk match mellan ett topplag och ett bottenlag. Topplaget, i detta fall VfL, var bättre, men hade samtidigt marginalerna på sin sida. Bottenlaget, i detta fall Braunschweig, förmådde inte att utnyttja sina chanser tillräckligt väl.

Armel Bella-Kotchap gjorde som sagt sitt första mål i seniorsammanhang och det försämrar inte direkt hans marknadsvärde. Redan idag är han den högst värderade spelaren i hela 2. Liga och skulle han regelbundet börja göra mål på fasta situationer lär inte det värdet försämras. Det låg också lite i luften att någon av de båda mittbackarna till slut skulle göra ett mål på hörna. Eftersom Bochum denna säsong skapar näst flest hörnor i ligan, känns det extra viktigt att ha mittbackar som även kan bidra offensivt.

Bochum är nu poängmässigt ifatt Hamburg, vilket även Kiel är. Därefter jagar Fürth (tre poäng bakom), extremt formstarka Karlsruhe (sex poäng bakom) samt storklubbarna Hannover och Düsseldorf (nio poäng efter). Jag har svårt att se att något annat lag än dessa ska kunna ge sig in toppstriden. Närmast väntar den tuffa bortamatchen i Aue och därefter en på pappret lätt hemmamatch mot Würzburg, men det är svårt att inte blicka framåt mot de stundande toppmatcherna. Efter Aue-resan och Kickers hemma, väntar i tur och ordning Fürth, HSV, Düsseldorf och Kiel. Det finns med andra ord mycket att se fram emot!

Betyg

 
Mina betyg på Bochum-spelarna. 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-02-16 22:12:19
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum