VM-spelaren som försvann från jordens yta

VM-spelaren som försvann från jordens yta

Har du koll på vad som hände med Aleksander Knavs? Om inte är här historien om försvararen som gick från att spela VM till att försvinna från jordens yta.

Det är inte alla fotbollsspelare som tilltalas av att stå i rampljusets sken och många väljer efter att karriären är till ända att dra sig tillbaka. I den här texten ska ni få lära känna Aleksander Knavs – som tog det hela ett steg längre då han försvann från jordens yta.
 
Jag klandrar dig inte om du aldrig tidigare hört talas om honom. Det hade inte heller jag förrän jag av en slump ramlade över hans namn i en forumtråd som diskuterade vad det blivit av gamla fotbollsspelare.
 
Aleksander Knavs var en mittback från Slovenien som efter några lyckosamma år hos moderklubben NK Olimpija flyttade till grannlandet Österrike. Där representerade han FC Tirol, hemmahörande i Innsbruck, under fyra säsonger och fick samtidigt debutera för det slovenska landslaget. Under EM 2000 fick han speltid både mot Spanien och Norge, och två år senare var han startman i VM som gick av stapeln i Japan och Sydkorea.
 
Året innan världsmästerskapet hade han lämnat Österrike för Tyskland och närmare bestämt den dåvarande toppklubben Kaiserslautern. Vad han inte visste när han skrev på kontraktet var att förenings stora ras snart skulle inledas. Men Knavs skulle visa sig vara en av få spelare som presterade och inför hans tredje säsong tilldelades han kaptensbindeln.
 
Det skulle dock visa sig bli hans sista säsong i klubben. Efter ett infekterat bråk med tränaren beslöt sig parterna för att gå skilda vägar. Mittbacken gjorde i förtid klart med en flytt till ligakonkurrenten VfL Bochum under den kommande sommaren – vilket han skulle ångra. Kort efter att Knavs och Bochum blivit eniga om avtalet meddelade nämligen Kaiserslautern att man valt att sparka tränaren och ersatt honom med Kurt Jara. Tränaren som hade upptäckt honom i Olimpija och övertygat honom att flytta till FC Tirol.
 
Bochum ville förstås inte hävda kontraktet och försvararen fick mot sin vilja flytta de 30 milen norrut. Dock blev det inte mer än en säsong hos sin nya klubb eftersom de åkte ur Bundesliga och Knavs beslöt sig för att återvända till Österrike. Den här gången till den nystartade projektföreningen Red Bull Salzburg, där han slutligen fick återförenas med Jara då han anlitats leda klubben under deras första säsong under styre av energidryckskoncernen.
 
Trots en väl genomförd säsong som renderade i en respektabel andraplats fick Jara lämna posten redan efter ett år. Den mytomspunne Giovanni Trapattoni tog i stället över rodret och det första italienaren gjorde var att förpassa Knavs till reservlaget med motiveringen att ”nya kvastar sopar bättre”. Han ansåg helt enkelt att den 30-årige slovenen var för gammal och ville hellre använda sig av yngre förmågor i jakten på den första titeln.
 
Ett par år senare löpte Knavs kontrakt ut och i samband med det valde han att avsluta karriären som fotbollsspelare. Det är nu vi kommer till det intressanta i den här historien.
 
För en dag var han bara puts väck. Det var först i maj 2010, två år efter att han lagt skorna på hyllan, det uppdagades att han var försvunnen. Detta efter att bekanta till honom inte hört något från honom och när de försökte skapa kontakt bemöttes de med total tystnad.
 
Rykten började cirkulera om att han anslutit sig till ett kloster, men senare byttes de hörsägnerna ut mot att han gått med i en portugisisk sekt skapad av familjen till hans tidigare lagkamrat i Kaiserslautern vid namn José Dominguez. Men det är fortfarande ingen som med säkerhet vet var han tog vägen efter karriärens slut.
 
Det som talar för att ryktet om den portugisiska sekten stämmer är att han sex år efter sitt försvinnande sågs till i Lissabon under fotbollsmatchen mellan Sporting och NK Maribor, som härstammar från hans födelsestad i Slovenien. Där blev han identifierad av slovensk media och en bild togs på honom där han håller upp en halsduk. På frågan om var han hållit hus svarade han att allt var bra med honom men att han inte tycker om livet som offentlig person.
 
Om han gick i kloster eller anslöt sig till en portugisisk sekt vet vi ännu inte och får kanske aldrig heller veta. Dock kan vi konstatera att han är ett levande bevis på att inte alla fotbollsspelare tycker om att stå i centrum och helst av allt vill ha en anonym tillvaro.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-11 09:45:00
Author

Fler artiklar om Tyskland