Sydkorea – Anfallarna
Det var Ahn Jung-Hwan som gjorde det avgörande målet på övertid mot Italien i åttondelsfinlen under VM 2002 och han är akutuell även till VM i Tyskland.

Sydkorea – Anfallarna

En presentation av de anfallare som är aktuella för truppen till VM i Tyskland.

Inledning

Anfallsspelet har varit Koreas akilleshäl sedan många år tillbaka. Vid VM 2002 lyckades man bara göra sju mål på sju matcher under ordinarie tid och ingen spelare lyckades göra fler än två mål. Måltorkan fortsatte även under VM-kvalet där Korea endast mäktade med 18 mål på 12 matcher. När motståndarna heter Maldiverna, Vietnam och Kuwait ska det vara målkalas om inte varje match så i alla fall var annan eller var tredje match. Under VM 2002 spelade Korea mestadels med ett tremanna anfall och kommer även att göra det under VM i sommar. Tremanna anfallet består av en central anfallare som spelar target player, det vill säga tar emot bollen och håller i den för att sedan fördela bollen vidare när laget flyttat upp. De andra två anfallarna spelar på varsin kant och har även ett defensivt ansvar eftersom Korea inte spelar med några yttermittältare. En anfallare som saknas är Hwang Sun-Hong som avslutade sin karriär efter VM 2002 och mäktade med 102 lkp och 50 mål sedan debuten 1988. Bland dem som är aktuella för VM truppen har Seol Ki-Hyeon, Choi Tae-Uk, Lee Chun-Soo, Ahn Jung-Hwan och Cha Du-Ri rutin från VM 2002. På anfallssidan är det jättetalangen Park Chu-Young som ska bli nästa koreanska stjärna i Europa, men även Shin Young-Rok kan bli en framtida storstjärna.


Anfallarna


Seol Ki-Hyeon – Wolverhampton Wanderers (Championchip)
27 år, 55 lkp
184 cm, 73 kg

Seol gjorde en stark insats i VM på hemmaplan senast där vi bäst minns hans 1-1 mål i 88: e minuten i åttondelsfinalen mot Italien. Seols karriär i Europa startade 2000 när han skrev på för Royal Antwerpen i Belgien och redan första säsongen visade han framfötterna genom att göra 10 mål på 25 matcher. Detta gick inte obemärkt förbi och under sommaren 2001 värvades han till Anderlecht där han direkt visade vilka kvalitéer han hade. Säsongen 2002-2003 blev Seol bästa i Anderlecht där han de första månaderna öste in mål och ett tag ledde skytteligan i Belgien. Därefter började det gå utfört och sommaren 2004 såldes Seol för ca 16 miljoner till Wolves. Första säsongen hos Wolves gick ganska bra och Seol fick bland annat pris för Wolves vackraste mål under säsongen 2004-2005. Den här säsongen har det dock gått betydligt tyngre och efter jul har Seol knappt fått någon speltid alls vilket kan kosta honom en plats till VM. Från början var Seol en renodlad anfallare men eftersom han inte föddes med målsinnet har han blivit omskolad till yttermittfältare där han bättre kan utnyttja sin fina teknik och sin kreativitet till att lura bort motståndaren rejält när det stämmer som bäst. Det som utan tvekan är Seols stora problem är hans ojämnhet. Ena dagen kan han spela som en gud och från eget straffområde dribbla bort hela motståndarlaget och få på en drömträff från 25 meter som går ribba, stolpe in. Nästa dag kan han missa öppet mål från en meter, slå de mest korkade passningar som leder till baklängesmål och tappa boll som siste man när han ska försöka sig på svåra dribblingar som leder till solklara frilägen för motståndarna. Om man ser till Seols chanser att ta en plats i VM-truppen är det ganska ovisst eftersom han knappt får någon speltid alls. Men eftersom Seol har en enorm kapacitet och mycket rutin från spel i Europa samt rutin från VM 2002 skulle det vara en stor besvikelse och överraskning om han inte ens kom med i 23 manna truppen till VM.


Lee Chun-Soo – Ulsan Hyundai (K-league)
24 år, 50 lkp
172 cm, 64 kg

Lee fick mest göra inhopp under VM 2002 och lyckades ganska bra de gånger han fick chansen och efter VM gick det en hel del rykten om diverse klubbar i Europa. Redan innan VM 2002 var det dock spekulationer om vilka Europeiska klubbar som var intresserad av att värva Lee eftersom han då ansågs som Koreas kanske största talang. Det skulle dröja till 2003 innan Lee kom till Europa och Real Sociedad där han fick kämpa om en ordinarie anfallsplats med Nihat och Kovacevic. Tiden i Real Sociedad blev tuff och under första säsongen fick Lee mest göra enstaka inhopp. Säsongen därefter blev Lee utlånad till bottenlaget Numancia men även där blev det mest tid på bänken för Lee och efter säsongens slut kring maj 2005 bestämde sig Lee för att återvända till sin före detta koreanska klubb Ulsan Hyundai. Sedan återkomsten till Ulsan har Lee gjort succé och var en stor bidragande orsak till att Ulsan vann K-league 2005. Lee fick tack vare sina insatser för Ulsan utmärkelsen ”MVP” (mest värdefulle spelare) säsongen 2005 trots att han bara spelade hälften av matcherna. Lee är en typisk yttermittfältare och ytterforward som utnyttjar sin snabbhet och teknik för att komma runt på kanterna och bryta in mot mål. Fastän Lee är högerfotad har han en ganska skaplig vänsterfot och vid frisparkar kring straffområdeskanten blir det alltid farligt eftersom Lee har en otrolig känsla i fötterna. Lee kan kännas igen ganska lätt på planen i landslaget och K-league eftersom han ofta färgar sitt hår blont. Utanför planen har Lee en ganska kaxig personlighet och gör en del uttalanden som diskuteras flitigt i media, bland annat har Lee sagt att han skulle prestera bättre än David Beckham i la liga. Att Lee kommer ta en plats i VM truppen är det inge snack om, men det är däremot svårare att säga om han kommer få en plats i startelvan, men om Lee försätter att spela som han gjorde i slutet av förra säsongen blir det svårt inte låta Lee få spela.


Park Chu-Young – FC Seoul (K-league)
20 år, 6 lkp
182 cm, 74 kg

Under 2004 slog Park igenom i U-20 landslaget och fick samma år utmärkelsen ”AFC Young Player of the Year” (Årets mest lovande asiatiska spelare). På sina 16 U-20 landskamper har Park lyckats göra 17 mål vilket är ett otroligt bra facit och 2005 var han med och spelade U-20 VM i Holland där även gjorde mål men tyvärr åkte Korea redan ut redan i gruppspelet. I början av 2005 gjorde Park debut i senior landslaget och har sedan dess haft en näst intill haft en ordinarie plats i startelvan. Park gjorde även debut i K-league 2005 för FC Seoul och kom två i skytteligan sett till hela säsongen. I den årliga ”All Star” matchen för K-league spelare som spelas i mitten av 2005 fick Park pris som mest värdefulle spelare. Under 2004 spelade Park för Korea University och året innan spelade han High School fotboll och med tanke på att han idag är i princip ordinarie i startelvan för landslaget är det en helt otrolig utveckling som Park haft de 2 senaste åren. Det har självklart varit en hel del rykten kring Park bland annat att Chelsea, Manchester United och Bayern München skulle vara intresserade av Park. Med största sannolikhet kommer han att försvinna till Europa efter VM och troligtvis till Premier League som Park uttryckt är hans favoritliga. Det som gör honom så bra är hans teknik och snabbhet men framförallt är det hans målfarlighet som är hans signum. Han kan göra mål på alla möjliga sätt och missar sällan mål när han får ett bra läge. Det som skulle göra honom ännu bättre vore ifall han lade på sig några kilo muskler så han klarar av spelet i Europa där försvararna är betydligt större. En plats i truppen tills sommarens VM kommer Park utan tvekan att ta men om det i startelvan eller på bänken som Park kommer att spendera sin tid är det svårt att sia om. Troligen kommer det att bli speltid för Park men frågan är hur mycket.


Lee Dong-Guk – Pohang Steelers (K-league)
26 år, 55 lkp
185 cm, 82 kg

Lee var med i truppen till VM 1998 i Frankrike som 18 åring och fick totalt 13 minuters speltid. Till VM 2002 var Lee högaktuell men blev till sista uttagningen petad av Guus Hiddink vilket var en ganska stor överraskning eftersom Lee år efter år varit alltid varit bland de bättre anfallarna i K-league. När Lee fick besked om petningen blev han väldigt besviken, men Lee har efteråt berättat att han bet ihop och blev ännu mer sporrad att göra bra ifrån sig för att komma med till VM i Tyskland istället. Lee har större delen av sin karriär spelat i koreanska Pohang Steelers men år 2000 prövande han lyckas i Tyskland och Werder Bremen, men där blev det endast enstaka inhopp och redan säsongen efter var han tillbaks i Pohang. Hans styrkor som central anfallare är att han har de typiska taget player kvalitéerna det vill säga bra på att ta emot bollen och täcka den för att sedan passa vidare. Även skottet hos Lee håller hög klass och han brukar kunna få på ganska hårda projektiler som letar sig i nätet. Det negativa med Lee är att han liksom Seol är väldigt ojämn och ofta försvinner ur matcherna, men helt plötsligt kan han blixtra och bjuda på vackra nummer. Lee är tillsammans med Park Chu-Young de mest naturliga målskyttarna och Lee är för närvarande den spelare i som gjort flest mål i landslaget med sina 21 mål. Till VM 2006 kommer Lee inte behöva oroa sig att för att missa en plats i truppen då Advocaat har stort förtroende för honom och troligtvist kommer Lee att få spela som central anfallare i startelvan.


Cha Du-Ri – Eintracht Frankfurt (Bundesliga)
25 år, 40 lkp
183 cm, 82 kg

Cha är son till den mest legendariska koreanska fotbollspelare genom tiderna, Cha Bum-Kun som under många år på 80-talet spelade för Bayern Leverkusen och vräkte in mål. Under VM 2002 fick Cha mest göra inhopp och spelade totalt 150 minuter, men var ganska anonym de gånger han fick chansen. Efter VM värvades han till sin fars tidigare klubb Bayern Leverkusen men han blev direkt utlånad till Bielefeld för en säsong och fick mycket speltid men mäktade bara med 1 mål på 22 matcher. Säsongen efter blev det en ny utlåning till Frankfurt från 2003-2005 och trots mycket speltid så lossnade inte målskyttet. Till den här säsongen köpte Frankfurt loss Cha från Leverkusen men det har inte inneburit något lyft, tvärtom har Cha nästan enbart fått sitta på bänken och fått hoppa in i slutet på matcherna. Senast Cha fick spela flera 90 minuters matcher i rad var kring jul och då var det som högerback. Cha främsta styrkor är hans fysik där han är bra på nästan allt. Han är en riktig speed kula och gör säkert 100 meter kring 10,5 sekunder och han är också oerhört starkt i kroppen och förlorar sällan en närkamp och slutligen har han en väldigt bra kondition. Förutom fysiken har Cha inte så många kvalitéer utan hans stora svagheter är spelförståelsen, passningsspelet och framförallt hans avslut håller inte alls måttet med tanke på att han är forward. För tillfället ser Chas VM biljett att segla iväg och eftersom han levt mycket på sin berömda far och knappt presterat något själv under sin karriär och speciellt i landslaget har han inte alls presterat något bra, därför tror jag att Advocaat kommer få svårt att ta med Cha till en VM trupp. Men eftersom han har erfarenhet från Europa vilket många koreanska spelare inte har kan det räcka till en VM plats men det blir i så fall på håret.


Ahn Jung-Hwan – MSV Duisburg (Bundesliga)
30 år, 56 lkp
177 cm, 73 kg

Ahn har efter VM 2002 mest blivit förknippad med Italien och Perugia efter att han gjorde 2-1 målet på nick med 3 minuter kvar på förlängningen i åttondelsfinalen mot Italien. Dagen efter vinster över Italien i åttondelsfinalen så fick Ahn sparken från Perugia, men bara några dagar senare ångrade sig Perugia och ville att Ahn skulle stanna. Men efter att ha spelat två säsonger i Perugia ville Ahn inte vara kvar i Perugia utan valde att flytta till Japan där han spelade mellan 2002-2005 i de två klubbarna Shizuoka och Yokohama. Fast det var väldigt nära att Ahn skulle gå till Blackburn direkt efter VM då allting i princip var klart, men tyvärr godkändes inte Ahn arbetstillstånd som krävs i England om man är spelare utanför EU. Tiden i Japan blev lyckad för Ahn där han gjorde en hel del mål och sommaren 2005 värvades han till FC Metz i franska ligan. Tiden i Metz blev ingen trevlig upplevelse utan mest bänknötande och redan i november-december ville Ahn byta klubb och i början av januari 2006 var Blackburn återigen intresserade och ville att Ahn skulle komma för att provträna sig till eventuellt kontrakt. Detta sa Ahn tvärblank nej till då han ansåg sig vara för bra för att provspela sig till ett kontrakt i någon klubb trots att Premier League varit hans dröm sedan han varit liten. Istället blev det tyska MSV Duisburg som harvade i botten av Bundesliga och där blev det inte bättre. Sedan flytten till Duisburg har Ahn mest fått hoppa in med några minuter kvar av matcherna och situationen ser inte ut att kunna förändras. Det som gör Ahn till en bra fotbollspelare är främst hans teknik där han dribbla bort sin motståndare och snabbt komma till skott. Hans spelsinne och förmåga att läsa spelet tillhör också hans starka sidor. Några direkta svagheter har han inte förutom det fysiska spelet där han ofta väger lite lät men annars är Ahn en allround spelare som spelar både centralforward och ytterforward. När det gäller en plats i VM truppen är det lite osäkert var Ahn står men antagligen blir det en biljett till VM efter som han alltid brukar göra bra ifrån sig i landslaget.


Chung Kyung-Ho – Gwangju Sangmu (K-league)
25 år, 30 lkp
179 cm, 71 kg

Chung debuterade i K-league 2003 och gjorde så bra ifrån sig att han samma år blev uttagen till landslaget. Sen debuten kring slutet av 2003 har Chung varit bofast i landslaget och fått ganska mycket speltid. Ser man till tiden efter Advocaats tillträde är Chung troligen den spelare som gjort bäst ifrån sig och övertygat mest av alla. Chung är högerfotad men trivs lika bra på båda kanterna. Hans styrkor är snabbheten och tekniken vilket gör att han blir svårfångad för motståndarna och kan bryta in mot mål och skapa målchanser. Man skulle kunna säga att Chung nästan är en kopia av Lee Chun-Soo i spelstilen. Möjligheterna att Chung är med i truppen till VM är väldigt stora då han övertygat stort på sistone och verkar ha stort förtroende hos Advocaat.

Cho Jae-Jin – Shimizu S-Pulse (J-leauge)
24 år, 13 lkp
185 cm, 81 kg

Cho etablerade sig i landslaget i slutet av 2004 och har sedan dess spelat kontinuerlig för Korea. Sedan några år tillbaks spelar Cho för Shimizu i Japan och innan dess tillhörde han Suwon Samsung. Under sin tid i Japan har Cho gjort väldigt bra ifrån sig och den här säsongen har börjat strålande för honom med 3 mål på de 3 första matcherna. Det är utmärkande hos Cho är han är väldigt stark i kroppen och får nytta av det i sitt utomordentliga huvudspel. Förmodligen är Cho Koreas bästa huvudspelare och alltid ett hot för motståndaren vid fasta situationer. Chansen att Cho får en plats i truppen är 50/50 då han varit med vid de flesta landslagssamlingar senaste halvåret. Det blir troligtvis ingen plats i startelvan men Cho kan bli en perfekt inhoppare i slutet av matcher ifall om Korea ligger under med uddamålet, eftersom det då ofta brukar bli en hel del långbollar in mot straffområdet.


Choi Tae-Uk – Shimizu S-Pulse (J-league)
25 år, 28 lkp
173 cm, 67 kg

Choi var med vid VM 2002, men fick bara 12 minuters speltid. Efter det har Choi varit uttagen till landslaget lite från och till men aldrig riktigt övertygat i sitt spel. På senare tid har Choi dock varit given i trupperna och verkar ha fått Advocaats förtroende. Choi största merit efter VM 2002 är att ha spelat för Sydkorea i OS i Aten 2004. För närvarande får Choi hyfsat med speltid sin klubb Shimizu där han spelat de senaste 3-4 åren. Tidigare spelade han i koreanska FC Seoul. Normalt sett håller Choi till på kanterna och ser man till konkurrensen på de platserna till VM kommer Choi få det oerhört svårt att knipa en av de platserna. Det troligaste är att Choi inte kommer att följa med till Tyskland.


Kim Dong-Hyun – Sporting Braga (Portugisiska ligan)
21 år, 3 lkp
187 cm, 85 kg

Kim har inte mycket rutin från landslaget och de få landskamper han gjort kom i slutet av 2003 och början av 2004. Liksom Choi var Kim med vid OS i Aten 2004 och fick en del speltid där. Trots dessa få landslags meriter och endast två säsonger för Suwon Samsung i K-league värvades Kim av Braga i januari 2006. Lite överrasande har Kim fått göra en del inhopp och det han mest kommer att minnas är troligen det fina mål han gjorde i den portugisiska cupfinalen mot Rio Ave som slutade med en 5-1 vinst. Det som Braga sett i Kim när de värvade honom var nog troligen hans fina huvudspel och styrkan i kroppen. Med största sannolikhet kommer Kim inte få en plats då han inte varit uttagen i landslaget på nästan två år och inte heller får kontinuerligt med speltid i Braga. Om Kim skulle komma med skulle jag vilja påstå att det är en riktig skräll.


Shin Young-Rok – Suwon Samsung (K-league)
19 år, 0 lkp
182 cm, 72 kg

Shin har visserligen inte gjort debut i senior landslaget än, men han är en stor talang som debuterade i K-league som 15 åring och är numera ordinarie som anfallare i startelvan för Suwon. Det som är ovanligt med Shin är att han redan som 15 åring fick kontrakt med en K-league klubb vilket tyder på att Shin varit en stor talang redan vi väldigt tidig ålder. De flesta talanger som till exempel Park Chu-Young får kontrakt i K-league först vid 18-19 års ålder. Styrkorna hos Shin är hans skott, teknik och framförallt den mentala biten där han har bra inställning och är väldigt aggressiv. Shin har varit en nyckelspelare i U-20 landslaget de senaste åren och deltog vid U-20 VM i Holland sommaren 2005. Egentligen är det bara en tidsfråga när Shin kommer att bli uttagen till senior landslaget och troligen kommer det nog att ske under 2006. Men för att det ska bli en plats i VM truppen för Shin så krävs det att han presterar på högsta nivå hela tiden och dessutom att han öser in mål vilket blir väldigt svårt.


Sammanfattning

Det mest troliga är att sex stycken anfallare kommer bli uttagna till VM truppen i Tyskland till sommar. Jämför man med de andra lagdelarna är det lite mer ovisst om vilka anfallare som ska få åka till VM. Det finns ingen som kan vara 100 % säker på en plats i startelvan, men självklart finns det spelare som har större chans an andra att få spela öppningsmatchen mot Togo den 13 juni. De som kan känna sig någorlunda säkra på en plats i VM truppen är Lee Dong-Guk, Park Chu-Young och Lee Chun-Soo som samtliga gjort bra insatser i K-league senaste halvåret och hyfsade insatser i landslaget. Sen är det svårt att säga vilka tre som kommer att ta de sista platserna men en gissning är att Seol och Ahn ligger bra till med sina erfarenheter från Europa och VM 2002. Sen står det troligen mellan de tre C:na Chung, Cha och Cho om vem som kniper den sista platsen, men Chung har lite försprång då han gjort väldigt bra ifrån sig framför ögonen på Advocaat. En sak jag är ganska säker på dock är att Advocaat kommer att gå runt på många anfallare i Tyskland precis som Hiddink gjorde i VM 2002 eftersom samtliga anfallare är ganska jämbördiga. Om Korea ska kunna ha den minsta chans att upprepa succén från VM på hemmaplan krävs det att någon av anfallarna kliver fram och sätter sina målchanser för ovanlighetens skull och nästan presterar över sin förmåga. Den som jag hoppas och tror kan få sitt internationella genombrott i VM är Park Chu-Young som i sina bästa stunder kan göra mål från situationer man inte trodde var möjligt. Ska jag ändå ge mig på en gissning vilka tre som kommer få förtroendet i öppningsmatchen mot Togo tror jag på Park Chu-Young på vänsterkanten, Lee Dong-Guk som centralanfallare och Lee Chun-Soo på högerkanten samt att Seol Ki-Hyeon är först i kön som inhoppare.

Dick Westin & Johnny Portefaix2006-03-31 18:32:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea