Sydkorea - Ghana 1-3
Lee Eul-Yong, sydkoreas bästa spelare i matchen och även målskytt.

Sydkorea - Ghana 1-3

Med princip fullt manskap skulle Sydkorea ge Ghana en tuff match, trodde de flesta. Men Sydkoreas genrep inför VM blev en enda lång mardröm. - Anfallet, mittfältet, försvaret, det fanns inte något som fungerade idag, sade Dick Advocaat efter matcheen.

Sydkorea – Ghana 1-3 (0-1)
0-1 (35 min) Asamoah Gyan (straff)
1-1 (49 min) Lee Eul-Yong
1-2 (62 min) Sulley Muntari
1-3 (81 min) Michael Essien

Domare: Douglas McDonald
Publik: 15 000, Easter Road Stadium (Edinburgh)
Varningar: Asamoah Gyan (14 min)

Bollinnehav: 47%–53%
Hörnor: 5-2
Offside: 2-2
Skott mot mål: 7-18
Skott på mål: 3-6 

Försnack

Det var ett nästan ordinarie Sydkorea som klev på ut på Easter Road Stadium i Edinburgh för att spela mot ett toppat Ghana med Essien i spetsen. De som saknades hos Korea var mittbacken Choi Jin-Cheul som troligen vilades och mittfältaren Kim Nam-Il som förmodligen har känningar av fotledsskadan. I anfallet spelade Ahn Jung-Hwan, Lee Chun-Soo och Park Chu-Young, där Park är den som behövde göra bra ifrån sig för att få en plats i anfallet mot Togo den 13 juni. 

I de tre tidigare matcherna har i tur och ordning Senegal, Bosnien och Norge stått för motståndat och visserligen håller samtliga tre lag en ganska bra klass, men det laget Ghana ställde upp med i dagens match är ändå klart bättre än tidigare motstånd. Därför skulle den här matchen mot Ghana verkligen bli eldprovet för att se vilken i vilken form laget befann sig och hur man står sig mot ett av Afrikas absolut bästa lag.

Matchen

Redan från start tog Ghana tag i taktpinnen och styrde och ställde som de ville. Sydkorea hade väldigt svårt att hålla i bollen och när man försökte gå till anfall blev det ofta felpassningar eller så tog Ghana bollen alldeles för enkelt av koreanerna. Ghana lyckades ofta bryta sig igenom det Koreanska försvaret och skapa farligheter tämligen enkelt. I den 39 minuten skjuter en Ghana spelare ett skott som tar på Kim Jin-Kyus arm innanför straffområdet och domaren blåser direkt i pipan och dömer straff. Straffen lägger Asamoah Gyan vid ena stolpen och trots att Lee Woon-Jae går åt rätt håll är han inte riktigt nära att rädda straffen, 1-0 till Ghana. 

Det är inget snack om att det är Ghana som äger första halvleken och de gör i stort sett som de vill. Ghana har ett lysande passningsspel som skär igenom det koreanska laget som om det vore smör. Advocaat ger sannolik sina spelare en rejäl utskällning i halvtid för att väcka de koreanska spelarna till liv. 

I inledningen av andra halvleken sticker Korea upp och kvitterar genom Lee Eul-Yong till 1-1 med ett kanon skott från 25 meter. Efter det tar Ghana återigen över matchen och skapar mängder av farliga lägen. Till slut orkar inte de koreanska försvararna stå emot längre och i den 62 minuten hittar en helt fristående Sulley Muntari rätt med en nick mitt i ytan framför Lee Woon-Jae och 2-1 är ett faktum. 

Dryga kvarten senare kommer 3-1 efter ett fint förarbete av en ghanesisk spelare som hittar Essien i straffområdet som enkelt kan prickskjuta bollen in bakom Lee i målet som såg en aning passivt ut. Sista 10 minuterarna har Korea lite mer boll och det närmaste man kommer en reducering är Park Ji-Sungs nick strax ovanför ribban i slutminuterarna.

Analys

Ghana ägde matchen från början till slut och de var både etta och tvåa på samtliga bollar. De var klart starkare i närkamperna och hade ett tempo som ingen av koreanerna hängde med i. Deras passningsspel var fullstädigt briljant och där Essien var den det lyste allra mest om. Han var inblandad i nästan alla som hände på planen och hade en ytterligare en dimension som de andra spelarna inte hade. Om Ghana verkligen är så här bra eller om de spelade på absoluta toppen av sin förmåga går inte att avgöra, men utan tvekan är de ett riktigt bra lag som Italien, USA och Tjeckien får passa sig för i VM.

Sydkoreas tränare Dick Advocaat fick sig nog en rejäl tankeställare efter matchen mot Ghana. Av de fyra träningsmatcherna man spelat har det sett riktigt dåligt ut i samtliga i matchen förutom mot Bosnien. I dagens match såg det verkligen ut som att de koreanska spelara var underlägsna Ghana i allt, tekniken, fysiken och taktiken var utna tvekan bättre hos ghaneserna. Bristen på ledare är uppenbar, det finns ingen som vill eller kan ta på sig rollen att styra och skrika åt spelarna hur de ska agera. Lee Woon-Jae har lite av de egenskaperna med som målvakt är det svårt att få hela laget att lyssna och engagera sig, det krävs även att någon eller några av utespelarna vågar eller försöker ta på sig rollen.

Det såg ut som att samtliga spelare i Korea hade glömt viljan, aggressiviteten och lagmoralen i omklädningsrummet, alltså det som är Koreas själ i spelet. Till VM och matchen mot Togo den 13 juni krävs det att laget nu genomgår en stor förvandling för att VM inte ska vara över redan efter första matchen. 

Sydkorea


Topp 3

3 poäng: Lee Eul-Yong
2 poäng: Ahn Jung-Hwan
1 poäng: Song Chong-Gug



 Målvakt  Betyg  Kommentar  Byte
 Lee Woon-Jae ΘΘ  Borde tagit nått av målen  
 Försvarare      
 Lee Young-Pyo Θ  Försiktig, vågade inte gå offensivt  
 Kim Jin-Kyu ΘΘ  Kämpade på bra tills han skadade sig UT - 51
 Kim Young-Chul Θ  För många enkla misstag  
 Song Chong-Gug ΘΘ  Stabil, enkelt spel  
 Mittfältare      
 Lee Ho Θ  Var helt vilsen, svårt med tempot  
 Lee Eul-Yong ΘΘΘ  Bäst i Korea, imponerande mål UT - 81
 Park Ji-Sung Θ  Försökte men kom ingenstans  
 Anfallare      
 Park Chu-Young Θ  Inte vän med bollen UT - 81
 Ahn Jung-Hwan ΘΘ  Lyckades skapa lite oreda hos Ghana UT - 46
 Lee Chun-Soo Θ  Kom fel till allt  
 Avbytare      
 Kim Sang-Shik Θ  Gjorde allt fel IN - 51
 Seol Ki-Hyeon Θ  Rörde knappt bollen IN - 81
 Cho Jae-Jin Θ  Hängde inte med i tempot IN - 46
 Kim Nam-Il Θ  Hann inte få något uträttat IN - 81


Betygskala

ΘΘΘΘΘ – Världsklass
ΘΘΘΘ – Mycket bra
ΘΘΘ – Bra
ΘΘ – Godkänd
Θ – Underkänd

Dick Westin2006-06-06 00:41:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea