Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Spelarnas tårar efter mästerskapen tar inte slut. På bilden ser ni hur Irans mittfältare Saeid Ezatollahi började gråta efter förlusten mot Qatar.

Förtrollningen förstörde den stora chansen!

Iran nådde semifinal i Asiens mästerskap 2023 och skulle spela mot värdnationen Qatar. Iran hade besegrat Japan i kvartsfinalen vilket gav alla iranier stora förhoppningar om att vinna mästerskapet för första gången sedan 1976. Iran var också favoriter med tanke på att Sydkorea, Australien och till och med Saudiarabien hade slagits ut. Men förtrollningen överlevde när Iran förlorade mot Qatar. Drömmen om final i Asien lever i minst tre år till för oss Iranier, skriver Armin Firouzbakhsh.

Irans landslag har vunnit Asiens mästerskap tre gånger 1968, 1972 och 1976, alla före den islamiska revolutionen i Iran 1979.
Efter Asiens mästerskap 1976 har Iran inte kunnat nå en enda finalplats i detta mästerskap. Däremot har Iran nått semifinal sju gånger, räknat 2023. I Asiens mästerskap 1988, Asiens mästerskap 1996, Asiens mästerskap 2004 och Asiens mästerskap 2019 var Iran i semifinal och mycket nära final, men förtrollningen överlevde. Efter varje semifinal har spelarna och supportrarna fällt tårar.
Tårar gäller inte bara i Asiens mästerskap, utan även i VM. I både VM 2018 i Ryssland och VM 2022 i Qatar var Iran bara ett enda mål från att nå åttondelsfinal i VM.
Den nuvarande generationen inom fotboll i Iran är kanske den bästa generationen i iransk fotbolls historia. Den här generationen har spelat med varandra länge och samarbetar väldigt bra med varandra. Många av spelarna har erfarenhet av att spela i europeiska ligor.
I den nuvarande generationen hittar vi, Ehsan Hajsafi som är lagkapten för ett topplag i den grekiska ligan, Alireza Jahanbakhsh som blev skyttekung i den holländska ligan, Sardar Azmoun som spelar i Serie A, Mehdi Taremi som är bästa målskytt i den portugisiska ligan och Saman Ghoddos som spelar i engelska Premier League. Utöver det finns även Milad Mohammadi från Grekiska Ligan och Saeid Ezatollahi från Danska Ligan. Naturligtvis kan listan göras mycket längre.
I mars 2023 blev Amir Ghalenoei tränare för det iranska landslaget. Amir Ghalenoei hade dock inte bra förberedelser inför Asiens mästerskap.
Landslagets läger har varit dåliga, med dåligt material, dåliga träningsplaner och framför allt dåligt motstånd. 2023 spelade Irans landslag många vänskapsmatcher, men hade dåligt motstånd. Landslaget spelade mot länder som Kenya, Angola och Afghanistan och i bästa fall mot Uzbekistan och Ryssland.
Däremot var atmosfären i det iranska landslaget väldigt bra. Många i tränarstaben och många spelare trodde att Iran kunde vinna Asiens mästerskap.
Men om vi nu fokuserar på denna turnering, Asiens mästerskap 2023, började Iran med att starkt besegra Palestina med 4-1 vilket gav ett bra intryck i turneringen, men efter det blev det bara en 1-0 vinst med en fruktansvärd prestation mot Hong Kong. Matchen mot Hong Kong spelades mycket dåligt av Iran. Men Iran avslutade gruppspelet med en riktigt bra insats och en 2-1-vinst mot Förenade Arabemiraten. Iran slutade etta i gruppen med nio poäng.
I åttondelsfinalen fick Iran spela mot Syrien. Iran inledde matchen bra och lyckades skapa många farliga målchanser men hade svårt att göra mål, å andra sidan lyckades Syrien göra mål och efter det fick Iran rött kort, Mehdi Taremi. Efter utvisningen var de iranska spelarna väldigt rädda. Iran borde kunna besegra Syrien med en man mindre. Men laget vågade inte spela och hade turen att Syrien inte är ett bra landslag. Iran lyckades besegra Syrien på straffar.
I kvartsfinalen väntade stormötet mot Japan. Många iranier trodde före turneringen att Iran skulle vinna turneringen om de inte mötte Japan. Iran spelade mot Japan utan landets bästa spelare Mehdi Taremi. I första halvlek var Iran inte så bra. Men i andra halvlek spelade Iran fantastiskt. Det var så att Japan var livsrädda för Iran, som spelade tappert och med hög press. Anfallaren Sardar Azmoun bevisade att han är en av de bästa i Asien när Iran slog Japan med 2-1.
Atmosfären i det iranska landslaget och bland fotbollssupportrarna i Iran efter vinsten mot Japan var på topp och alla började vara säkra på att Iran skulle vinna hela turneringen. Det fanns dock några i Iran som sa att vinsten mot Japan inte alls var viktig för dem eftersom de fortfarande trodde att landslaget inte var Irans landslag, utan att de var regimens lag. Hur som helst, folk började verkligen tro på landslaget efter att de lyckats besegra de största favoriterna, Japan.
Alla blev hundra procent säkra på att Iran skulle bli asiatiska mästare när Jordanien besegrade Sydkorea i semifinalen, för då återstod bara Jordanien, Iran och Qatar i turneringen. Alla trodde att Irans landslag verkligen inte skulle slösa bort denna möjlighet.
I semifinalen spelade Iran mot Qatar och Iran började med att ta en tidig ledning. Men efter det började Iran underskatta Qatar. Problemet i Iran var när det stod 2-2 och Iran hade mycket tid på sig att ta ledningen, men gjorde det inte eftersom Iran inte hade någon taktik. Spelarna var oorganiserade och visste inte vad de skulle göra. Spelarna sköt bara bollen i luften i hopp om att den skulle hamna precis hos anfallarna, istället för att gå framåt som ett lag. Iran har mycket mer kvalitet än Qatar och har absolut kraften att besegra Qatar utan problem, därför borde laget ha spelat med passningar istället för att bara driva upp bollen i hopp om ett mirakel.
Det verkar verkligen som att Amir Ghalenoei inte hade någon plan på hur han skulle sätta press på Qatar. Om vi jämför det med tiden då Carlos Queiroz var tränare för Iran så hade Queiroz alltid flera bra planer. Han hade en väldigt defensiv taktik, men det var en taktik ändå. Medan Ghalenoei bara väntar på att ett mirakel ska hända som sagt. Ghalenoei kunde ha hämtat Mehdi Ghayedi i matchen mot Qatar, men gjorde det inte, trots att Ghayedi var väldigt bra i gruppspelet, och generellt sett är en spelare som är snabb, teknisk och kan skapa farliga målchanser.
Iran hade en mycket bra chans att vinna Asiens mästerskap 2023. Men misslyckades ännu en gång. Vi vet inte när Iran kommer att få en så bra chans igen, för vid nästa turnering kommer åtminstone 60% av den här generationen att vara borta. Men anledningen till att Iran förlorade mot Qatar var flera saker inklusive otur att vissa av Irans målchanser inte blev till mål som det som Alireza Jahanbakhsh hade i sista minuten och sköt bollen i stolpen. Men naturligtvis var taktiken också en större anledning eftersom Ghalenoei inte hade en taktik för hur man skulle sätta press på Qatar. En annan anledning var också att Irans fotboll, som jag nämnt flera gånger tidigare, inte har någon planering.
Nu har Asiens mästerskap 2023 blivit ett fiasko för Iran precis som VM 2022, men man måste alltid se framåt. Nästa stora turnering är VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko. I fotbolls-VM 2026 kommer även antalet landslag att öka. Från åtta till nio landslag från Asien kommer att delta i VM 2026. Irans landslag bör redan nu omedelbart börja planera för ett framgångsrikt VM 2026.
Ett riktigt bra första steg borde vara att börja använda fler unga spelare i landslaget.
Jag hoppas dock personligen att Amir Ghalenoei lämnar landslaget, men det tror jag inte att han gör. Jag skulle hellre se en tränare som Yahya Golmohammadi, Farhad Majidi eller Javad Nekounam styra det iranska landslaget. En som är ung med nya idéer och kan påbörja detta generationsskifte nu så att landslaget kan börja förbereda sig för ett framgångsrikt VM 2026.
Tårarna efter förlusterna för fotbollsälskare i Iran tar inte slut. VM efter VM. Asiens mästerskap efter Asiens mästerskap.
Armin Firouzbakhsh.

 

Armin Firouzbakhshfirouzbakhsh.armin@gmail.com2024-02-08 17:35:00
Author

Fler artiklar om Iran

Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!