Historia ska skrivas i CAF Champions League
Zamaleks och Al Ahlys supportrar ser inte ut att få vara på plats för att se finalen.

Historia ska skrivas i CAF Champions League

För första gången någonsin är två lag från samma land i final i CAF Champions League.

På fredag stundar en av världens hetaste fotbollsmatcher. Kairos båda storheter Al Ahly och Zamalek ställs emot varandra i finalen av CAF Champions League, som är den finaste afrikanska klubbturneringen. När två lag från samma nation möter varandra i finalen för första gången är det dessutom det hetaste derbyt i Nordafrika (möjligtvis i konkurrens med Raja mot Wydad i Casablanca) och det är ofta med i toppskikten när man listar världens största matcher.

Vid några tillfällen har två lag från samma nation möts i finalen av europeiska Champions League och två gånger (2013-14 och 2015-16) är det spelats regelrätta derbyn där Real Madrid besegrat lokalrivalen Atlético. I Asien är det omöligt att få till ett finalderby eftersom turneringen spelas uppdelad i öst och väst. I Oceanien har det aldrig spelats derby i finalen även om matcherna mellan Auckland City och Team Wellington nästan kan betraktas som ett. 2019 var för övrigt båda finallagen från Nya Kaledonien, vilket aldrig tidigare hänt.

2018 spelades den internationella final som många menar på förhand var den största klubbmatch som någonsin skulle spelas. Tyvärr blev finalreturen mellan River Plate och Boca Juniors flyttad till Madrid sedan Bocas buss attackerats före den tilltänkta returmatchen, som då sköts upp. Det påverkade inramningen en del att den största klubblagsmatchen i den argentinska fotbollshistorien inte avgjorde på argentinsk mark, eller ens i samma kontinent.

Även denna gång, när det har blivit dags för den afrikanska motsvarigheten till El Superclásico i en final, så kommer det inte bli den inramning som det kunde ha blivit. Detta givetvis på grund av pandemin. Det har florerat rykten om att 5 000 åskådare ska få släppas in på Cairo International Stadium men det är inget som det skrivits någonting om i de största egyptiska tidningarna, och inte heller något som klubbar eller förbund uttalat sig om. Med största sannolikhet blir det således spel inför tomma läktare.

Derbyt i Kairo blev riktigt stort i samband med att Egypten blev en republik 1952. Zamalek var en klubb med många supportrar bland rojalisterna och britterna som styrde landet innan revolutionen, medan Al Ahly var nationalisternas och det egyptiska folkets lag. De politiska motsättningarna mellan klubbarna finns än idag, även om det är något mer uppblandat mellan supportrarna.

Trots att Zamalek härstammar från aristokraterna med hög utbildning och god ekonomi så har det inte avspeglat sig så som man önskat på fotbollsplanen genom åren. Al Ahly har överlägset flest ligatitlar med 42 mot 12, och flest derbysegrar med 102 mot 58 om man räknar vänskapsmatcher. Det är ofta just dessa båda lag som slåss om ligatiteln och därför blir matcherna dem emellan extra viktiga. Eftersom man vill garantera domarens opartiskhet i matcherna har det egyptiska förbundet bjudit in utländska domare att döma. När Zamalek vann det senaste derbyt med 3-1 i augusti var det exempelvis kroaten Ivan Bebek som höll i pipan. Norrmannen Svein Moen och tysken Felix Brych är två andra utländska namn som dömt derbyt de senaste åren.

Inför fredagens final är Zamalek mycket revanschsugna efter att tidigt ha sågats av i ligaspurten och slutat 23 poäng efter Al Ahly, trots en andraplats. Det är dock ett Al Ahly som förstärkts ytterligare då man bland annat värvat in marockanske försvararen Badr Benoun, som varit kapten i Raja de senaste åren. Om det räcker till en titel får vi se på fredag kväll.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-11-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om Egypten