Zamalek - Al Ahly 1-2: Drömmål avgjorde finalen
Al Ahly tog hem CAF Champions League för nionde gången.

Al Ahly besegrade lokalrivalen Zamalek och tog hem CAF Champions League.

På fredagen var det till slut dags för alla tiders största final i CAF Champions League att sparka igång. Tyvärr var läktarna på Cairo International Stadium tomma den här kvällen, vilket förtog en stor del av den inramning som annars hade funnits där när stadens två giganter Zamalek och Al Ahly gjorde upp om titeln. Dessutom var de båda lagen drabbade av spelarbortfall till följd av pandemin. Förutsättningarna var således inte optimala.

Som sig bör hölls en tyst minut för Diego Armando Maradona inför avspark. När matchen väl var igång dröjde det endast fem minuter innan målnollan sprack. Al Ahly fick en hörna från höger som Amr El Solia gick upp och nickade in. De favorittippade, röda djävlarna hade därmed tagit ledningen mot ärkerivalen, som fått en mardrömsstart.

Efter målet började Zamalek flytta upp sina positioner och skapa ett par chanser. Främst var det den marockanske yttern Achraf Bencharki som var farlig, något många var medvetna om sedan tidigare eftersom han öppnade målskyttet i bortamatchen mot Raja i semifinalen.

En kvittering var på gång och till slut var det Zamaleks lagkapten Shikabala som stod för den. Helt på egen hand. Han drev in bollen i straffområdet från högerkanten, drog sig lite bakåt och chansen såg nästan ut att vara på väg bort när han plötsligt avlossade en riktig projektil i det bortre krysset. Skottet var otagbart för Al Ahlys målvakt Mohamed El Shenawy och 1-1 var ett faktum. Sikabala heter egentligen Mahmoud Abdelrazek Hassan Fedlala men har fått sitt smeknamn av de egyptiska fansen för att hylla den zambiske anfallaren Webster Chikabala, som tragiskt förlorade livet i en hjärnblödning 1997, bara 32 år ung.

Det var 1-1 i paus efter att Zamalek, trots det tidiga underläget, dominerat händelserna på planen både sett till bollinnehav och målchanser. Zamalek skulle fortsätta att skapa möjligheter i början på andra halvlek och det var tack vare Mohamed El Shenawy, som räddade skott från både Bencharki och Mostafa "Bomber" Mohamed, som Al Ahly fortfarande var med i matchen.

I andra änden hade Al Ahlys mittfältare Hussein El Shahat en gyllene chans att ge sitt lag ledningen istället men han prickade stolpen från omkring fem meter, trots öppet mål. Knappa tjugo minuter in på halvleken var det Zizos tur att pricka stolpen för Zamaleks del med ett bra distansskott. Zamalek fortsatte vara det starkaste laget och hyllade tränaren Pitso Mosimanes manskap var satt under stor press.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid skulle det rassla till i nätmaskorna igen. Men trots Zamaleks övertag var det Al Ahly som gick upp i ledningen. Anfallaren Afsha stod för matchens andra drömmål sedan han tagit upp bollen med knäet utanför straffområdet och dragit till på volley. Det skulle bli avgörande och Al Ahly vann därmed CAF Champions League för nionde gången i klubbens historia.