Lagbanner
Världen Runt - Kina

Världen Runt - Kina

Det stora landet i öst är känt för mycket. De arrangerade OS i Peking för tre år sedan, är världens mest befolkade land och har en historia som alltid fascinerat besökare. Men på fotboll har de aldrig varit särskilt framstående. Ett VM slutspel har det blivit men efter 2002 har Kina misslyckats två gånger i rad att ta sig vidare. Vi lät Fredrik Ökvivst svara på frågor om Kina och dess fotboll.

Fredrik Ökvist är bosatt i Kina och väl insatt i hur landet fungerar. Idag presenterar vi Kina på SvenskaFans och dagen till ära låter vi Fredrik svara på fem frågor om fotbollen i ett av världens största och mest omskrivna länder - i de flesta sammanhang utom just fotboll. 

1. Hur står sig den kinesiska ligan i förhållande till andra i Asien, både ekonomiskt och sportsligt?
Den Kinesiska ligan står sig ekonomiskt rätt väl inom Asien, detta främst tack vare sponsorkontrakt samt pengar från staten och statliga företag. Kina är alltid svårt då det garanterat finns siffror för allt men de kommer lika garanterat vara felaktiga. Det mixtras med all statistik i Kina, från BNP till befolkningsmängd och den hyra som jag officiellt betalar för min lya, inget av detta stämmer. Eftersom det är något som alla i landet vet så tar man det för vad det är, men det gör tyvärr att det är lite svårt att jämföra med utlandet med någon form a säkerhet.

Sportsligt så har vi i år 4 lag med i Asian Champions League, som jag vill påstå är den bästa värdemätaren för detta. Beijing Guoan, Shandong Luneng, Tianjin Teda och Hangzhou Greentown kommer bära den kinesiska fanan. Om jag ska gissa så har nog Shandong och Beijing bäst chanser att göra väl ifrån sig, men det är en sådan personalomsättning varje år så det blir svårt att avgöra våra chanser innan några matcher är spelade.

2. 2002 deltog Kina i VM i Japan och Sydkorea men det är också enda gången de varit med, hur står sig landslagsfotbollen?
Landslagsfotbollen i Kina har dalat rejält de senaste åren. Det finns många tankar kring varför detta har skett, vissa skyller på utländska coacher medans andra menar att det har varit korruptionen i ligan som tagit bort fokus från det sportsliga. Det är svårt att säga vad den egentliga anledningen kan vara, men kinesisk fotboll utvecklades inte som man hade trott. Det man gör nu är att försöka styra upp talangutvecklingen för att bryta denna trend.
 
3. Hur stor är sporten hos det kinesiska folket, både inhemska ligan men även de Europeiska? (Vilka andra sporter är större)?
Basket är den största sporten i Kina, i alla fall bland ungdomar och folk under 50. Men fotbollen kommer starkt, speciellt Premier League och La Liga, men det finns även många Milan-supporters i landet då de började se CL när Milan senast var en maktfaktor där.

Det finns ett talesätt om den inhemska ligan som översatt blir något likt "Det finns alltid något som kan underhålla inom den kinesiska fotbollen, men det är sällan matchen". Detta ändras dock sakta men säkert, speciellt nu med lite talanger som kan spås lysande framtider i Europa, sådant funkar ju överallt.

4. Finns några kända kinesiska fotbollsspelare i Europa?
Jag kan inte nämna några på rak arm, och det kan inte några av mina bekanta heller... Så nej måste väl bli svaret. Men vi hoppas kunna ändra det snart!

5. Med en så stor befolkning som den kinesiska känns det som att det rimligen bör finnas en talang eller två att få fram, satsas det på fotbollen något?
Det satsas stort på fotbollen, ungdomsprogram är igång, samarbetet med Ajax Amsterdam om utveckling pågår fortfarande i viss utsträckning, och nya innovativa scoutingmetoder finns beskrivna i en kortare artikel på Kinasidan. Det börjar också komma upp lite spännande spelare i ligan nu som jag kommer skriva lite om inför ligastarten i april tänkte jag.

Vi tackar Fredrik för din medverkan! 

Oscar Lindgren Ortizlindgrenortiz2011-03-04 11:38:00
Author

Fler artiklar om Kina