Lagbanner
Går det att köpa framgång?
Jackson Martínez är säsongens stora flopp i Kina.

Går det att köpa framgång?

Under året har de kinesiska klubbarna värvat för rekordsummor men hur har det egentligen gått för de stora investeringarna?

I början av året tog den kinesiska spelarmarknaden fart på allvar och flera namnkunniga spelare anslöt till de nyrika klubbarna i landet. För vissa har det gått bra, men för andra har säsongen 2016 varit ett mycket dåligt år som kan bli förödande för den fortsatta karriären. Internationellt har det gått sämre för de kinesiska lagen som samtliga var utslagna innan semifinalerna av Champions League. Istället är det sydkoreansk klubbfotboll som regerar på kontinenten med både Jeonbuk Hyundai Motors och FC Seoul i Champions League-semifinal och där Jeonbuk så småningom vann hela turneringen. Trots spelare som Hulk, Alex Teixeira och Graziano Pellè lyckades inte lagen från Kina åstadkomma något avtryck internationellt och det hela får ses som ett fiasko.

Statistiken i ligaspelet talar dock sitt tydliga språk. Det är de dyra importerna som står för de flesta av de gjorda målen och Shanghai SIPG:s stjärna Wu Lei och Hebei China Fortunes anfallare Dong Xuesheng är de enda två kineserna som slutade topp 20 i skytteligan på minst nio mål. Det är dock få av de riktigt dyra värvningarna som kan sägas ha gjort skäl för den höga övergångssumman.

Det tydligaste exemplet på en floppvärvning är utan tvekan Jackson Martínez i Guangzhou Evergrande. Den 3 februari värvades den colombianske anfallaren från Atlético de Madrid för 42 miljoner euro och blev då den dyraste spelaren någonsin i asiatisk fotboll. Han fick en stor del av skulden för att Guangzhou Evergrande floppade i Champions League och åkte ur redan i gruppspelet, en stor missräkning för de regerande mästarna. Efter en del småskador i våras lyckades Jackson Martínez aldrig övertyga Luis Felipe Scolari om att han skulle ha en plats i startelvan, och istället fick han mest sitta på bänken, utkonkurrerad av brassen Alan. Det blev sex starter och fyra inhopp i ligan denna säsong och Jackson spelade bara tre fulltidsmatcher i ligaspelet. På dessa gjorde han fyra mål. Många spekulerar i att han kommer säljas i januari men med tanke på hans skrala prestationer är det inte troligt att han kommer ansluta till något topplag i så fall.

Två dagar efter Jackson Martínez övergång till Guangzhou Evergrande slogs det asiatiska transferrekordet än en gång när brassen Alex Teixeira anslöt till Jiangsu Suning från ukrainska Shakhtar Donetsk för 50 miljoner euro. Cupmästarna Jiangsu storsatsade och hade även värvat Ramires från Chelsea några dagar tidigare. Just Ramires har varit väldigt viktig för laget under hela säsongen. Alex Teixeira har inte varit en lika stor flopp som Jackson Martínez, även om han långt ifrån varit någon succé. Den bästa värvning Jiangsu Suning gjorde i år var annars när colombianske anfallaren Roger Martínez kom från argentinska Racing Club i somras för nätta 8,9 miljoner euro. Martínez svarade för tio mål på en halv säsong i ligan medan Alex Teixeira gjorde elva mål på en hel. Trots storsatsningen blev Jiangsu Suning helt utan titlar i år.

Hulk slog nytt asiatiskt transferrekord när han kom till Shanghai SIPG från Zenit S:t Petersburg för 55,8 miljoner euro i somras. Det började på ett enastående sätt när han var inblandad i australiern Ryan McGowans självmål för Henan Jianye efter nio minuter, men bara kvarten senare blev han tvungen att kliva av på grund av en muskelskada. Efter två månaders skadefrånvaro blev det fem mål på sju ligamatcher och Hulk lär säkert vara en nyckelspelare när laget nästa säsong leds av portugisen Andrés Villas-Boas.

Det finns två lag som under året gjort betydligt större förluster än övriga i Kina. Hebei China Fortune och Shandong Luneng värvade flera namnkunniga spelare och gjorde anspråk på att utmana Guangzhou Evergrande på allvar i toppstriden. Spelare som Ezequiel Lavezzi, Gervinho, Stéphane Mbia och Gaël Kakuta skulle se till att nykomlingen Hebei skulle nå nya framgångar, medan bland annat Graziano Pellè, Gil och Papiss Cissé skulle göra det samma för mer etablerade Shandong Luneng. Så blev det inte. Shandong Luneng harvade i botten hela säsongen och slutade på en fjortondeplats, strax ovanför nedflyttningsstrecket, och Hebei China Fortune blev aldrig mer än ett mittenlag.

Snart öppnar ett nytt transferfönster och i vanlig ordning ryktas många stora namn till Kina. Nykomlingen Tianjin Quanjian, som redan i år värvade in spelare som Luís Fabiano och Jádson, kan mycket väl fortsätta på den inslagna banan under forne Ballon d'Or-vinnaren Fabio Cannavaro. Historien har visat att det krävs några år för att spela ihop ett inköpt topplag och det ska bli mycket intressant att se om det tålamodet finns bland de kinesiska klubbarna.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2016-12-03 11:59:29
Author

Fler artiklar om Kina