Väntad förlust mot Spanien
Hakel Guemamdia kom in i 80 minuten, men gjorde inte mycket väsen av sig.

Tunisien fick en drömstart mot spanjorerna när man tog ledningen i den 8 minuten genom Jawher Mnari. Ledningen höll sig ända till den 71 minuten då Raul kvitterade. Därefter kunde Spanien avgöra matchen genom två mål av Fernando Torres, varav det andra var på straff.

Efter ledningsmålet höll Tunisien upp laget förvånansvärt bra i första halvlek mot ett Spanien som hade svårt att skapa bra chanser, trots stort bollinnehav. Med spaniens förbundskapen Aragones två byten i paus (Senna ut mot Fabregas och Luis Garcia ut mot Raul) fick Spanien ännu mer bollinnehav och man radade upp chanser i början av den andra halvleken. Snöpligt nog för Tunisien fick spanjorerna utdelningen när man började mattas och dessutom på något som till en början inte ens föreföll vara en målchans. Men efter ett tveksamt målvaktsingripande från en dittills strålande Boumnijel hade Spanien kvitterat.

Efter kvitteringen fick Spanien upp tempot i passningsspelet samtidigt som Tunisien flyttade upp sitt försvarsspel. Det blev ödesdigert. Torres gjorde en perfekt löpningen och fick en lika fullkomlig boll som friställde honom mot Boumnijel. Tunisiska målvakten kom på mellanhand och den kvicke anfallaren hade inga svårigheter att slå in ledningsmålet i den 76 minuten. Torres avgjorde sedan definitivt genom att skjuta 3-1 på en straff efter att han själv blivit neddragen i Tunisiens straffområde.

Trots förlusten var det ett fall framåt jämfört med den svaga insatsen mot Saudiarabien. Man skapade stora problem för Spanien i större delen av matchen och frustrationen växte i det spanska lägret under hela matchen. Man bör ta med sig det taktiskt fulländade spelet i den första halvleken till den sista gruppspelsmatchen mot Ukraina. Man bör också ha i åtanke att man där möter ett betydligt sämre lag än Spanien.

Sista gruppspelsmatchen blir helt avgörande för lagets framtid i turneringen. Vid vinst går man med största sannolikhet vidare bakom Spanien som redan är klara. Poängförlust innebär å andra sidan att man har gjort sin sista match i det här mästerskapet och ännu en gång inte lyckats vinna en enda match, trots en medioker grupp. Det blir ett taggat Ukraina som väntar på fredag. Efter att ha blivit utklassade mot Spanien höjde man sig flera snäpp och krossade saudierna.

Lemerre gjorde två byten i startuppställningen mot Spanien jämfört med matchen mot Saudiarabien. Jemmali ersattes av Ayari som vänsterback och Nafti började från start istället för Chikhaoui. Mot Ukraina hoppas Lemerre att Dos Santos ska vara spelklar, vilket skulle innebära en betydande förstärkning i anfallsspelet.