Lagbanner
Karthagos Örnar: Amine Chermiti

Karthagos Örnar: Amine Chermiti

Den 26 december firade han sin 23 års dag, en födelsedag han kunde fira med resten av landslaget. Amine Chermiti har hittat tillbaka till sin gamla storform, och om vi ska lyckas i de afrikanska mästerskapen så är det han som kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Han startade sin karriär i JS Kairouan, den lilla fotbollsklubben som alltid haft en tendens att få fram unga talanger. Han spelade för laget fram till sommaren 2006, då han 19 år gammal tog sitt pick och pack för att representera storklubben från Sousse, Etoile du Sahel. Ett steg som han inte ångrar en enda sekund, för vem glömmer inte hans fantastiska tid där?

Etoile du Sahel vann ligan, de vann de afrikanska champions League och fick 2007 spela VM för klubblag där man tog sig till en riktigt välförtjänt semifinal, men förlorade där mot Boca Juniors efter en otrolig match. Man slutade till slut fyra i den turneringen, men spelaren alla pratade om var inte Kaka, Palacio eller någon av de större stjärnorna utan den unge Amine Chermiti. Med sin fart och näsa för mål visade han hela världen vem han var. Europeiska klubbar stod nu i kö för Chermiti´s namnteckning.

Hans tid i Etoile var minst sagt sagolik. På sina första 18 framträdanden gjorde han 12 mål och snappades snabbt upp utav Lemerre till landslaget. Där har det inte gått lika bra tyvärr, han har hunnit med att göra hela 29 landskamper sedan debuten 2008 och endast mäktat med två mål.
I Etoile du Sahel stannade han i två år, fram till 2008. Han spelade 37 matcher och gjorde 20 mål för klubben för att sedan bli såld till den tyska fyran Hertha Berlin. De såg Chermiti´s talang och han var tänkt som anfallspartner till Andriy Voronin. Men efter att ha drabbats av en skada direkt på försäsongen kom Chermiti aldrig igång under föregående säsong och spelade endast sammanlagt 10 matcher för Berlin´s storlag. Och den dåliga formen påverkade även spelet för landslaget, där han till slut hamnade i frysboxen. 

Men Amine Chermiti, vars största dröm är att spela fotboll för Karthagos Örnar, valde att ta tag i situationen. Han och Hertha Berlin kom överens med klubblaget Al-Ittihad från Saudiarabien om att han ska lånas ut till dom säsongen ut. Och hittills har det gett resultat. Han har gjort 8 mål på 9 matcher och är en av de vassaste spelarna i ligan, och då ska alla ni läsare veta att Christian ”Chippen” Wilhelmsson´s klubb är rivalerna. Men det största glädjeämnet för Chermiti´s del är självfallet att han nu blivit uttagen till landslaget igen och kommer troligen att vara Benzarti´s första alternativ på topp.

Han är som sagt en otroligt snabb spelare som med hjälp av en grym teknik ofta kommer fram till farligheter. Men det som vi tunisier allra mest hoppas på är inte några snygga dribblingar, utan mål! Amine Chermiti är Tunisiens riktigt stora hopp om att bli en riktig måltjuv, en Filippo Inzaghi eller kanske en Ruud Van Nistelrooy. Inga märkvärdiga spelare, men spelare som spottar in mål. För om det är någonting som saknas i vårt landslag så är det just anfallaren som öser in mål.

Se till att hålla ett litet öga på Chermiti, kanske kan han bli en stor stjärna inom en snar framtid!


FAKTA
Född: 26 December 1987
Längd: 176 cm
Vikt: 70 kg
Klubb: Al Ittihad
Nr: 27
Nationalitet: Tunisier
Hemstad: Sfax (Tunisien) 

Hajja Tunis!!

Mounir2010-01-09 13:19:00
Author

Fler artiklar om Tunisien