Martin Jonsson:  Jag ska konkurrera om platsen som libero

Martin Jonsson: Jag ska konkurrera om platsen som libero

Hemsidan ringde upp nr. 7 Martin Jonsson för att kolla läget inför kommande säsong. Hur försäsongsträningen går, personliga mål med säsongen, och vilket lag som är roligaste motståndet.

Martin Jonsson gjorde debut i Åby/Tjuredas a-lag som 15-åring. I höst fyller han 32 år och går in på sin 18:e säsong a-truppen. Karriären började som ytterhalv i många år innan han flyttades upp i anfallet ett par säsonger. Efter det blev det en backplats, tillbaka på ytterhalven, och de senaste säsongerna så är det libero som gäller. 

En postion där Martin spelar lugnt och stabilt och styr sin backlinje med pondus och stor känsla.


Försäsongen är i full gång, hur känns det? 

- Jo det känns rätt bra, jag var med på första is passet i ishallen men jag mår inte bra i ishallen pågrund av min astma. Så jag kommer skippa passen i ishallen framöver, hallen är så liten så luften är så dålig, luftrören mår inte bra vilket gör att jag blir trött och seg. 

- Det blir annat när vi kommer till SAPA, där är luften mycket bättre tillägger Martin, Sen kör vi ju en hel del fyspass också som jag är med på så överlag känns det ändå bra.

Martin inledde förra säsongen stark som libero och var en av våra bättre spelare på försäongen innan han blev skadad. Nu känner han inget från den skadan längre.

- Jag kände lite första is passet men det försvann ganska fort så det var nog mer ovana, det var likadant första löp passet också. Så jag tror det kommer bli bra. Men sen vet man inte när det blir mycket matcher och så framöver.

- Förra hösten spelade vi försäsongsturneringar två helger i rad plus match dagen innan och i veckan emellan, det blev för mycket för mig säger Martin.

-Som du säger så tycker jag att det gick bra på försäsongen förra hösten innan jag blev skadad fortsätter Martin, det kändes bra.

Ja du ska veta att du fick mycket beröm och det är många som tycker att du var en av våra bästa spelare förra hösten fram tills att du blev skadad. Bland annat sa Fredrik Rinaldo när han hörde att du var skadad: tråkigt, Martin är bra där bak, han är så lätt att spela med.

- Sa han det? det var kul att höra! 


Jag ska ge det en chans och vara med och konkurrera om platsen som libero

På frågan om Martin har något personligt mål uppsatt för säsongen så är svaret tydligt.

- Jag ska ge det en ärlig chans och vara med och konkurrera om platsen som libero. Jag vet att jag kan göra bra ifrån mig på den positionen, så håller jag mig hel så är det målet.

- Sen är det givetvis familjesituationen som ska fungera också säger Martin. Min sambo jobbar en del helger och kvällar så det gäller att kunna fixa barnvakt de kvällar det är träning och ibland kommer jag inte kunna träna, så är det ju bara. 

Men det är libero positionen som du vill spela på?

- För mig kvittar det egentligen, men det är där jag trivs bäst. Innan kunde jag ta bollen och och dribbla av hur många spelare som helst,  men jag känner att jag har tappat en del när det gäller bollkontrollen, jag är rädd att fumla med bollen och då låser sig allt.

Psykologiskt, mycket handrar om att våga, att ha självförtroende.

- Ja visst är det så, för mig sitter det i huvudet, jag har inte riktigt det självförtroendet. Innan, i pojklagen och så, så var det min starka sida, jag kunde dribbla hur mycket som helst.

- Det var något år för några säsonger sedan som jag var småskadad och då blev jag av med min plats som halv och efter det så har inte det självförtroendet riktigt funnits säger Martin, Men som libero känner jag mig mycker mer säker.


Vilket lag är roligast att möta? innan antar jag att sveret på den frågan var Öjaby men de har ju tyvärr ingen seniorverksamhet kvar.

- Målilla har ju alltid varit roliga att möta, mycket publik, tuffa matcher som ofta är jämna. Men säger Martin.

- Skirö och Derby/Linköping har vi haft många roliga matcher mot. Stjärnan var roliga innan men de har gått ner sig lite. Men alla bra lag vi möter där det blir jämnt och hård kamp är roliga.


Slutligen, vilket är ditt bästa bandyminne?

- Oj, det måste vara det året vi vann serien, (säsongen 2008/09, föll sendan i kalvet till allsvenskan mot Kareby) det året vi hade Janne (Jonsson) och Lillen (Jörgen Ivarsson) som tränare, sista året som Jeppe (Jesper Jonsson) och Erik (Erik Ivarsson) spelade med oss. Hela det året var sjukt roligt, nu missade jag ju i fjol men jag kan tänka mig att det var en rolig säsong också fortsätter Martin.

- När det går bra och laget har flyt och allt rullar på så blir det roligt, och det är inte ofta man vinner en serie.

Förhoppningsvis kan kommande säsong också bli något liknande.

- Ja. Det kommer bli en intressant säsong. Det var kul att se Andreas Lysell och Björn på första ispasset, vilken kemi de hade. Det ska bli kul att se dem när vi kommer ut på stor is fortsätter Martin.


Ja det är bara drygt 10 dagar tills vi gör vårt första pass på stor is. Och drygt fyra veckor tills första träningsmatchen. Chansen är stor att vi då ser Martin som dirigent i vårt försvar.

Daniel Janlöv2016-08-31 22:25:48
Author

Fler artiklar om Åby/Tjureda

Försäsongen drar igång och spelschemat för division 1 södra klart.